FOTO: Grupa «Jumprava» savā 35 gadu skatuves jubilejā apdāvina klausītājus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Trešdien, 6. novembrī, Dailes teātrī jauno albumu “Insomnia”, kā arī oriģinālā skanējumā pārizdoto 1989. gadā radīto vinila plati “Pilsēta” prezentēja grupa “Jumprava”, kura šogad svin savu 35 gadu pastāvēšanas jubileju.

Albumā “Insomnia” ir 10 jauni oriģinālskaņdarbi un viena restaurēta dziesma “Lietus”, kas ieguvusi mūsdienīgāku skanējumu. Visu dziesmu ierakstā piedalījusies grupa "Jumprava", bet dziesmas “Karavīri nāk” skanējumu papildina kora “Aura” vīru balsis. Dziesma “Reizotāji” tapusi pirms diviem gadiem, bet pārējās albumā iekļautās dziesmas radītas pēdējā gada laikā.

Divām dziesmām – “Mana dārgā” un “Strīds” – vārdi, kuru autors ir Ritvars Dižkačs, ir sakompilēti no dažādiem dzejoļiem. Aigars Grāvers tās dēvē par divrindēm, jo Dižkača vārdi ir tik universāli, ka tie (divrindes) viegli turpina viens otru.  

Dziesmas “Tramvajs” autors ir Rihards Fedotovs jeb Rick Feds. Savukārt dziesmas “Karavīri nāk”  vārdu autors ir Ainars Mielavs, kurš parasti citām grupām tekstus neraksta, taču Aigara Graubas piedāvājumu pieņēma. Dziesmai “Strīds”  radīts video klips, kura režisore ir Dagmāra Legante, bet līdzās “Jumpravai” galvenajā lomā aktrise Ilva Centere.

Kas sagaidāms no albuma “Insomina”, prezentācijas pasākumā sev raksturīgajā humorā ieskicēja arī paši “Jumpravas” mūziķi:

"Albums “Insomnia” ir pieci gadi dzīves – šajos gados uzkrātās emocijas. Tās kā strautiņš atrada savu ceļu uz āru un tagad dzirdamas šajā albumā. Nekas nav samelots. Viss ir pa īstam!" sacīja Aigars Grāvers.

"Principā es piekrītu Aigaram. Manuprāt, albums atspoguļo to, ka mēs visi esam nobrieduši cilvēki, un tas arī ir saklausāms mūzikā. Tā nav ekstrēma, bet vairāk pārdomu pilna, ar šādām tādām emocijām, bet tomēr filozofiska,"  pārdomās dalījās Aigars Krēsla.

"Nezinu par filozofiju un strautiem, kas izlaužas – man patīk šī sajūta, ka vēl arvien katra dziesma ir kā jauns atklājums. Tas sākas ar pirmo noti, kas atskan, un vārdiem. Man bija milzīgs prieks albumu veidot! Es domāju, "Jumpravas" mūzika vienmēr ir bijusi dažāda, un to var dzirdēt arī šajā albumā, kas ir kā kaleidoskops, kurā var grozīt krāsainos stikliņus, atklājot dažādus rakursus. Albums "Insomnia" ir kā dzīve savā papagaiļa krāšņumā!" uzskata Aigars Grauba.

"Man patīk!" – kodolīgi savas izjūtas par albumu noformulēja Ainārs Ašmanis.

Leģendārā “Pilsēta” atkal izdota vinila platē.

Iepriekšējais “Jumprava” albums “Laiks runā” tika izdots pirms pieciem gadiem – atzīmējot grupas pastāvēšanas 30. gadadienu. Taču šogad 30 gadu jubileju svin leģendārā vinila plate “Pilsēta”. Plates skanējums un ieraksti nav mainīti – tie saglabāti tieši tādi, kā bija pirms 30 gadiem. Arī vāka dizainu Artūrs Tigulis veidojis kā kopiju 1989. gadā radītajam, izmainot vien plates izdošanas gadu. Joprojām plates vāku rotā Gvido Kajona uzņemtā fotogrāfija. Jāpiebilst, ka fotogrāfija uzņemta ilgā rezolūcijā, jo tolaik ne tuvu nebija tādas foto iespējas, kādas ir mūsdienās. Vinila platē “Pilsēta” dzirdami tādi grupas hiti kā  “Ziemeļmeita”, “Vēlreiz” un citi.

Savukārt 28. novembrī ''Arēnā Rīga'' ar koncertu ''XO'' grupa “Jumprava” atzīmēs savu 35 gadu skatuves jubileju. Koncerta organizatori ziņo, ka  biļetes pirmā stāva sektoros jau izpārdotas, atlikušas vien sēdvietas trešajā līmenī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti