Kultūras ziņas

Surdo tulkojums. Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Klāvs Mellis par 2022. gadu kultūrā

Franču un spāņu noskaņas operas gadumijas koncertā

FOTO: Franču un spāņu noskaņās opernamā izskan gadumijas koncerti

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Operas namā sācies gadumijas koncertu laiks. Uz skatuves 11 solisti, koris un operas orķestris diriģenta Mārtiņa Ozoliņa vadībā, bet programmā – skaistākie un populārākie franču un spāņu komponistu darbi.

Gadumijas koncertā operā viss kā smalkā ballē – šampanietis, krāšņi tērpi un operteātra cienīgas kaislības. Skatuves iekārtojums ir cieņas apliecinājums šogad aizsaulē aizgājušajam scenogrāfam Andrim Freibergam, izmantojot viņa veidotās dekorācijas operai "Masku balle".

Operdziedātāja Laura Grecka uzsver: "Arī mums, māksliniekiem, patiesi ir svētku sajūta ar tik skaistu mūziku, ar tik skaistiem tērpiem un skatuvi. Arī mums ir patiess prieks šādā veidā ieskandināt mūsu Jauno gadu."

"Gribas šajā aukstajā ziemā un grūtajā laikā kaut ko tādu gaišu un, es domāju, dienvidzemes Francija, Itālija, Spānija ir tās, kas māk svinēt svētkus," teic LNOB galvenais diriģents Mārtiņš Ozoliņš.

Operas gadumijas koncerti ir ilggadēja tradīcija. Skatītāju rindās netrūkst gan tādu, kam operas apmeklējums decembrī ir neiztrūkstoša svētku sastāvdaļa, gan arī skatītāju, kas mūsu "Baltajā namā" ir pirmo reizi.

"Kad rezervēju biļetes, īsti nezināju, kāds būs šis koncerts, taču izrādījās, ka tas ir fantastisks, man ļoti patika," komentē koncerta apmeklētāja Raluka no Norvēģijas. "Es negaidīju, ka būs tik daudz tik augsta līmeņa priekšnesumu un skaņdarbu."

Šis ir viens no nedaudzajiem vakariem gadā, kad operas orķestris ir uz skatuves, pamanīts un pa īstam novērtēts, kad diriģents uz skatuves ne reizi vien kļūst par pilntiesīgu šova dalībnieku.

Mārtiņš Ozoliņš atzīst: "Mums patīk būt pamanītiem, protams, patīk atrasties uz skatuves, patīk muzicēt. Bet jāsaprot, kāds decembra plāns mums ir. Ja jūs paskatītos mūsu mājaslapā, – mēs esam nospēlējuši vismaz 25 izrādes, lai sagatavotu kaut ko ekstra, godīgi sakot, 2–3 mēģinājumi, lai mēs sagatavotu šos te svētkus."

Gadumijas koncerti operas namā turpināsies līdz 30. decembrim. Gadumijas koncerta tiešraide Latvijas Radio 3 "Klasika" būs klausāma 28. decembrī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti