Kultūras ziņas

Mūžībā devusies dzejniece Lija Brīdaka

Kultūras ziņas

Latviešu mūzika un zelta klasika – LSO atklāj sezonu

VIII Starptautiskais festivāls "Čello Cēsis"

FOTO: Aizvadīts starptautiskais festivāls «Čello Cēsis»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Nedēļas nogalē Cēsīs valdīja muzikāla gaisotne, jo trīs dienu garumā risinājās 8. starptautiskais festivāls "Čello Cēsis". Sestdienas vakarā, festivāla noslēdzošajā koncertā uzstājās ungāru čellists Ištvāns Vardai un latviešu jaunais talants Kristaps Bergs.

Starptautiskais festivāls "Čello Cēsis" dibināts 2015. gadā un kļuvis par pirmo gadskārtējo čella festivālu Baltijas un Ziemeļvalstu reģionā. Tā mērķis ir atklāt klausītājiem čella unikālo balsi un dažnedažādo skanējumu gan pasaulslavenu, gan jaunu mūziķu sniegumā. Gala koncerta pirmajā daļā pirmoreiz Latvijā viesojās ungāru čella virtuozs Ištvāns Vardai, uzstājoties kopā ar Lietuvas Nacionālo simfonisko orķestri diriģenta Modesta Pitrena vadībā.

"Kāpēc es mīlu čellu? Jo čells mīl mani. Jo tas ir ļoti cilvēcisks. Čella diapazons ļoti līdzinās cilvēka balss diapazonam no zemākā līdz ļoti augstam reģistram. Un, kad spēlēju, tas guļ man uz krūtīm un es jūtu rezonansi visā ķermenī. Tāpēc domāju, ka tā ir ļoti jauka rezonanse ar publiku. Man tas vienkārši patīk," stāstīja Ištvāns Vardai.

Koncertā Ištvāns Vardai interpretēja sava tautieša – čellista un komponista Andrāša Mihaja Čellkoncertu: "Viņš vispirms ir leģendārs mūzikas pedagogs Lista akadēmijā Budapeštā, viņam ir ļoti plašas zināšanas mūzikā. Komponēšana ir daļa no viņa hobija. Pārzinot čella iespējas, viņš ir uzrakstījis ļoti izaicinošu čellkoncertu, kas balstās ungāru melodijās."

Koncerta otrajā daļā pirmatskaņojumu piedzīvoja Artura Maskata Otrais čellkoncerts, kas tika īpaši pasūtināts šim festivālam. Darbs veltīts talantīgajam latviešu čellistam Kristapam Bergam, kurš ar Lietuvas kolēģiem tiekas jau otro reizi.

Mūziķis dalījās sajūtās: "Sapnis! Es uzreiz teikšu, ka sapnis, jo kad es uzzināju, ka vispār Arturs rakstīs šo skaņdarbu… es viņu biju pirms tam tā kā daudzas reizes ķircinot uzrunājis – varbūt čello koncertu, varbūt čello koncertu? Pirms gada es uzzināju, ka tas notiks, un es pat nebiju tā kā domājis, bet, protams, kaut kādas cerības bija.

Es pat tagad īsti nezinu, kā es jūtos, jo tas pagāja ļoti ātri, kā tiešām sapnis. Skaņdarbs ir balstīts Šekspīra sonetos, un tie ir par mīlestību, un būtībā, cik mīlestība var būt dažāda un cik viņa ir daudzslāņaina. [..] Artura mūzika mani uzrunāja ļoti personīgi, mums bija ļoti jauka sadarbība un, jā, viņš ļoti iedvesmoja, un tie soneti, ko viņš izvēlējās, bija ļoti skaisti un ļoti uzrunāja personīgi."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti