Forumā WOMEX Latviju šogad pārstāv «Iļģi»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

No 21.oktobra līdz 25.oktobrim Budapeštā norisinās "World-music expo" (WOMEX) - nozīmīgākais starptautiskais forums, kurā tiekas tradicionālās, folkmūzikas un pasaules mūzikas jomās strādājošie - no māksliniekiem līdz producentiem, no festivālu organizētājiem līdz ierakstu kompānijām. Šogad tajā jau desmito reizi būs pārstāvēta arī Latvija, un šoreiz uz WOMEX skatuves kāps Latvijas tradicionālās mūzikas un postfolkloras flagmanis - grupa "Iļģi".

Ik gadu vēlmi muzicēt WOMEX izsaka teju 1000 mākslinieku, no kuriem profesionāļu žūrija līdz WOMEX skatuvēm ļauj nokļūt apmēram 80 grupām. "Iļģi" uzstāsies Budapeštā, "Club Duna" ceturtdien, 22.oktobrī.

"Iļģi" nākamajā gadā svinēs 35 gadu dzimšanas dienu. Grupa uzstāšanos Budapeštā iecerējusi kā atskatu uz pēdējo desmitgadi. "Skanēs dziesmas, kas mūsu koncertos ir iemantojušas vislielāko publikas atsaucību un mīlestību, ir spējušas publiku "paraut" mums līdzi, piecelt kājās," saka Ilga Reizniece.

WOMEX vienmēr valda īpaša noskaņa, tajā pārstāvētās mūzikas spektrs ir plašs un augstvērtīgs. WOMEX dalībnieki vienmēr uzsvēruši šī gadatirgus stimulējošo efektu, kas ļauj saprast - darba lauks nebeidzas ar vienas valsts robežām, pasaulē ir ļoti daudz līdzīgi domājošu, aizrautīgi un veiksmīgi strādājošu tradicionālās un pasaules mūzikas entuziastu.

Latvijas stendu pasaules mūzikas gadatirgū WOMEX kopš 2006.gada ierīko Latvijas Mūzikas informācijas centrs. WOMEX pēdējās desmitgades laikā ir kļuvis par lielisku platformu mūsu mūzikas un mūziķu reprezentācijai. Jau kopš pirmsākumiem Latvijas stendā ir strādājuši kultūras menedžmenta centra "Lauska" pārstāvji. Arī šogad šīs Latvijas lielākās tradicionālās un folkmūzikas izdevniecības vadītājs Juris Zalāns uz WOMEX ved ne tikai jaunāko "Sviests VI" izlasi, bet arī "Pērkonvīru", "Saviešu", "Laimas muzykantu", "Vilkaču", "Rūžupes veiru" un citu grupu jaunākos ierakstus.

Regulāri WOMEX strādā arī bungu un dūdu grupas "Auļi" un pasaules mūzikas festivāla "Porta" pārstāvji, jau otro reizi uz WOMEX dosies tradicionālās dziedāšanas grupa "Saucējas". Šogad viņiem pirmo reizi pievienosies "Raxtu raxti", "Maskačkas spēlmaņi", Rīgas tautas mūzikas biedrība un "Vijoļšķūnis".

Latvijas Mūzikas informācijas centrs šai prezentācijas reizei sagatavojis kompaktdisku "Native Music 10. Traditional/Folk/World-music/LATVIA". Tā koncepcijas autore ir Latvijas Nacionālā kultūras centra eksperte, Latvijas Radio 3 - "Klasika" redaktore, etnomuzikoloģe Gita Lancere. Disks ne tikai sniedz ieskatu pagājušā un šīgada laikā izdoto etnomūzikas ierakstu klāstā, bet piedāvā arī "Iļģu" ierakstu retrospekciju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti