«Fonds Līdzskaņa» rīko labdarības kampaņu mūziķu garīgās veselības atbalstam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Nodibinājums "Fonds Līdzskaņa", kas izveidots, lai palīdzētu grūtībās nonākušiem mūziķiem, uzsāk labdarības kampaņu mūziķu garīgās veselības atbalstam – "Nevajag izlikties, bet būs labi!", informē fonda pārstāvji.

"Nav noslēpums, ka Covid-19 pandēmijas un tās seku mazināšanai noteikto sociālo un ekonomisko ierobežojumu laikā, kad publiski pasākumi tika aizliegti, mūziķi faktiski palika bez darba un bez ienākumiem, kas radīja pamatīgu psiholoģisko slodzi radošo nozaru pārstāvjiem," norāda nodibinājuma "Fonds Līdzskaņa" vadītāja un Latvijas Izpildītāju un producentu apvienības (LaIPA) izpilddirektore Liena Grīna. "Tāpat, strādājot šajā nozarē, mēs redzam, ka mūziķi regulāri saskaras ar trauksmes un depresijas simptomiem, kas prasa risinājumu un speciālistu iesaisti," stāsta "Fonda Līdzskaņa" vadītāja, uzsverot, ka tieši tas ir kampaņas mērķis: nodrošināt finansējumu, lai šādās situācijas nonākušie mūziķi varētu vērsties pēc palīdzības.

Līdzīgās domās ir klīniskā un veselības psiholoģe Liene Grantiņa, kura uzsver arī radošo cilvēku mentālās veselības "emocionālo fonu". "Radošo profesiju pārstāvji pēc sava temperamenta un rakstura bieži vien mēdz būt līdzīgi – vairāk mākslinieciskā tipa un melanholiskā temperamenta pārstāvji, tādēļ šādiem cilvēkiem var būt lielāka tendence ieslīgt depresīvā stāvoklī, rasties lielas psiholoģiskas problēmas līdz pat suicidālām domām," uz problēmas nopietnību norāda psiholoģe. "Pandēmijas ierobežojumu noteikumi, liegums darboties savā sfērā un nozarē ļoti ietekmējis arī radošo cilvēku mentālo stāvokli, garīgo veselību.

Tagad, kad it kā atgriežas aktīvāka radošā dzīve – koncerti, izrādes, aktīvs darbs –, teorētiski visam būtu atkal jābūt kārtībā. Taču mentālā veselība tik vienkārši neatgriežas "pirmskrīzes" stāvoklī.

Tieši otrādi, darbs atgriežas, bet problēmas paliek," saka Liene Grantiņa, norādot, ka šobrīd vienu smagu mentālo veselību ietekmējošu problēmu nomainījusi jau nākamā: "Nenoliedzami, sākot mazināties Covid-19 pandēmijas sekām mentālās veselības jomā, esam "saņēmuši" jau nākamo tikpat nopietno satricinājumu – karu tepat kaimiņos, Ukrainā," uz jaunās situācijas nopietnību norāda psiholoģe Liene Grantiņa.

Lai palīdzētu rast risinājumu šādu situāciju radītajām problēmām, "Fonds Līdzskaņa" uzsāk labdarības kampaņu mentālās un psiholoģiskās veselības atbalstam mūziķiem – "Nevajag izlikties, bet būs labi!". "Vairāku mēnešu garumā centīsimies pievērst sabiedrības uzmanību – publiskojot "pieredzes stāstus" – pašu mūziķu izdzīvoto un pārdzīvoto, dodot speciālistu padomus un daloties ar mūziķu pieredzi, kā uzlabot savu mentālo pašsajūtu," kampaņas laikā paredzētos pasākumus uzskaita Liena Grīna, "bet

mūsu labdarības kampaņas noslēgums būs 17. septembrī, kad Rīgā tiks organizēts mūziķu skrējiens ar populāru mūziķu, radiostaciju un mediju piedalīšanos.

Dalības maksa par piedalīšanos skrējienā tiks ziedota "Fondam Līdzskaņa", kas novirzīs saņemtos līdzekļus psiholoģiskās palīdzības sniegšanai mūziķiem," skaidro Liena Grīna.

Sadarbībā ar plašsaziņas līdzekļiem kampaņas laikā tēma tiks aktualizēta gan medijos, gan "Fonda Līdzskaņa" mājaslapā un sociālo tīklu profilos. "Esam pārliecināti, ka par psiholoģiskām problēmām ir jārunā, tāpēc mūsu uzsāktā kampaņa "iekustinās" arī sabiedrību nopietnāk pievērsties mentālās veselības problēmai. Es ļoti ceru, ka mūziķu kampaņa būs pamudinājums jebkuram pievērst uzmanību saviem līdzcilvēkiem, ģimenes locekļiem, draugiem, kolēģiem. Ja redzam, ka mums tuvākajiem ir nepieciešama palīdzība, par to nav jāklusē, bet jārunā un jāvēršas pēc palīdzības," kampaņas mērķi skaidro Liena Grīna.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti