Festivālu «Summertime» ieskandinās meditatīvas mūzikas koncerts

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Rīgas Domā otrdienas vakarā uz vasarīgi meditatīvas mūzikas koncertu „Baroka un romantisma mūzikas pērles" aicina dziedātāja Inese Galante.

Koncerts būs ieskaņa viņas lolotajam festivālam „Summertime", kas Jūrmalā, Dzintaru koncertzālē sāksies pēc mēneša un piedāvās kopumā septiņus - noskaņās atšķirīgus koncertus ar izcilu mūziķu piedalīšanos. Festivāls šogad svinēs 10 gadu jubileju.

Savu lolojumu - festivālu „Summertime" - Inese Galante jau tradicionāli ieskandina mēnesi iepriekš - ar koncertu, ko dēvē par festivāla prelūdiju. Ieskaņas koncerts notiks šovakar Rīgas Domā, un Inese Galante tajā kopā ar ērģelnieku Aivaru Kalēju klausītājiem piedāvās jaunu programmu „Baroka un romantisma mūzikas pērles".

Daži skaņdarbi būšot Latvijā vispār vēl nedzirdēti, un kā parasti tos uzracis ērģelnieks Aivars Kalējs. „Viņš „rakņājas” pa bibliotēkām  jau kādus 25-30 gadus, lai sameklētu Galantei kaut ko tādu, ko neviens varbūt nav dziedājis vai pat nezina, ka tādas notis eksistē. Viņš atrod, nāk pie manis un saka - tas ir tev kā radīts, tikai tu to vari izdarīt, tas ir tavai balsij,” stāsta Galante.

Koncerts Rīgas Domā ievadīs festivālu „Summertime", kas sāksies pēc mēneša - 11. augustā un Dzintaru koncertzālē piedāvās piecus  noskaņu ziņā ļoti dažādus koncertus. Līdzās populārai pasaules klasikai skanēs nepieradināti Āfrikas ritmi, flamenko, džezs un blūzs.

Festivāls sāksies ar visai neparastu Mocarta „Rekviēma” atskaņojumu, kas reizē būs arī lūgšana par Baltijas jūru. Līdzās mūzikai koncertā vienlīdz svarīga loma būs videomākslai, kuras organisks savijums ar mūziku ir režisora Uģa Brikmaņa pārziņā.

Mocarta Rekviēmam sekos koncerts, kurā dzirdēsim Āfrikas balsi – „Grammy” balvas laureāti, multimākslinieci Dobē Njaorē.

Festivāla producente Diāna Galante viņu pirmo reizi dzirdējusi festivālā Cīrihē un ar to pašu brīdi bijusi pilnīgi savaldzināta. „Viņa ir kā enerģētiska granāta uz skatuves. Dzimusi mūziķu ģimenē, pārvalda vismaz septiņus vietējās valodas dialektus un dažādu mūzikas instrumentu spēli. Būtībā cilvēks - orķestris. To, ko viņa dara uz skatuves, es katram iesaku redzēt, jo tas ir iedvesmojoši un pozitīvi uzlādējoši.

Savs gardais kumoss būs arī flamenko mīļotājiem, jo festivālā viesosies flamenko grupa „Daminaro" no Madrides. Tās sastāvā ir gan mūziķi, gan dejotāji, un uz Latviju viņi atvedīs savu jaunāko uzvedumu „Ugunīgā nakts", stāstu ar ļoti plašu emocionālo amplitūdu,” norāda Diāna Galante.

Pilnīgi citas noskaņas valdīs duetu vakarā ar Inesi Galanti. Izcilo soprānu tajā varēs dzirdēt kopā ar trim spožiem dziedātājiem - Aleksandru Antoņenko, Egilu Siliņu un Sergeju Jēgeru. Sergejs Inesi Galanti dēvē par lielisku skatuves partneri. „Ar Inesi Galanti es jūtos ļoti brīvi un viegli. Tajā pašā laikā, kad es viņai stāvu blakus, es visu laiku kaut ko jaunu iemācos, tieši tāpat kā no sava profesora Kārļa Zariņa,” saka Jēgers.

Viena no lielākajām festivāla rīkotāju veiksmēm - uz Latviju izdevies uzaicināt Zelta diska laureātes, leģendārās pianistes māsas Katju un Mariellu Labekas. Viņu meistarība ir galvu reibinoša, viņas koncertējušas ar lielākajiem mūzikas metriem un izcilākajiem pasaules orķestriem. „Tā bija cīņa - viņas dabūt uz Latviju. Var teikt, ka mums ļoti paveicās, viņas nekad vēl nav bijušas Baltijas valstīs,” skaidro Diāna Galante. "Taču mūsu mērķis nav pierādīt, ka mēs spējam šādas leģendas piesaistīt , mūsu mērķis ir sniegt baudījumu Latvijas skatītājiem. Lai arī viņiem ir iespēja novērtēt  šī apburošā klavierdueta meistarību un neticami sinhrono saspēli, ko jau apvij leģendas."

Festivāls „Summertime" Dzintaru koncertzālē sāksies 11. augustā, bet jau pirmdienas vakarā Rīgas Domā Inese Galante aicina uz „Summertime” prelūdiju - koncertu „Baroka un romantisma mūzikas pērles".

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti