Festivālu «Skaņu mežs» gaidot: Šogad izdoto albumu apskats

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

12. un 13. oktobrī Rīgā, mūzikas namā “Daile” norisināsies centrālie nepieradinātās mākslas un mūzikas festivāla “Skaņu mežs”  koncerti, klausītājiem piedāvājot plašu skaņu amplitūdu. LSM.lv piedāvā iepazīt festivāla programmu caur trīs stilistiski atšķirīgiem 2018. gadā izdotiem albumiem: “Eartheater” albumu “Irisiri”, “Busdriver” albumu “Electricity Is On Our Side” un “Fire!” – “The Hands”. 


“Eartheater” – “Irisiri”


Performanču māksliniece “Eartheater” ar trīs oktāvu balsi albumā “Irisiri” ar kontrastu palīdzību izzina savas balss iespējas – sākot ar melodisku dziedājumu, vārdu dalīšanu skanīgās zilbēs un beidzot ar savādām skaņām, kuras rada skābekļa trūkums, uzdodot mums jautājumu – kādas ir pieļaujamās balss robežas mūzikā?  Taču kopumā māksliniece albumā saglabājusi maigu, patīkamu muzikālu plūdumu – elektroniskās cilpas ieved savdabīgā hipnotiskā stāvoklī, kamēr izmantotie akustiskie instrumenti sniedz veldzējumu. “Eartheater” teksti ir simboliski, balstīti, piemēram, sengrieķu mitoloģijā, un mītiskie tēli kalpo par impulsu sevis izzināšanai. 

 

“Busdriver “– “Electricity Is On Our Side”

“Oda mūsdienu tautas mākslai, izspēlēta caur pasaulē vadošo popmūzikas stilu – hiphopu,“ šādi jauno albumu “Electricity Is On Our Side” piesaka Losandželosas alternatīvā repa mākslinieks “Busdriver”. Viņa mūzika tiek slavēta kā intelektuāla, piesātināta, veikla un ritmiski precīza. Albumā “Electricity Is On Our Side” kopā saplūst dažādi mūzikas žanri – džezs, elektronika un hiphops, klausītāju vedot cauri hiphopa vēsturiskās attīstības laika līnijai. To īpaši uzskatāmi dzirdam albuma tituldziesmā, kur reperis atsaucas uz bībopa periodu džezā un Bobu Kaufmanu – sirreālistu un džeza iedvesmotu bītu dzejnieku, un tā ir tikai pirmā, tūlīt saklausāmā-redzamā atsauce. “Busdriver” teksti ir bagāti ar atsaucēm uz kultūras norisēm, to problemātiku, ievērojamām personībām, ielu kultūru un augsto mākslu – spēj tik saklausīt!

 

Matsa Gustavsona  trio “Fire!” – “The Hands”

Saksofonista, multiinstrumentālista Matsa Gustavsona (Mats Gustafsson), kurš “Skaņu mežā” uzstāsies kopā ar “Sonic Youth” līderi Tērstonu Mūru (Thurston Moore), avangarda džeza trio “Fire!” šogad iznācis albums “The Hands”. Matsam Gustavsonam piemīt liela enerģija un apbrīnojamas darbaspējas, muzikāls anarhisms – Matss darbojas ar plašu vērienu. Tā, piemēram, trio “Fire!” viņa vadībā izauga līdz orķestrim “Fire! Orchestra”, ar kuru viņš joprojām darbojas paralēli vēl citiem projektiem. Atgriežoties pie trio, albums “The Hands” patiks gan avangarda džezam, gan eksperimentālās rokmūzikas cienītājiem. Lai nebaida stilistiskie apzīmējumi un dziesmu savdabīgie nosaukumi, jo patiesībā “The Hands” ir melodisks un pat meditatīvs ieraksts.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti