Festivālu «Pētera Vaska mūzikas aprīlis» atklās «Modigliani Quartet» no Francijas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Sestdien, 16. aprīlī, koncertzālē "Cēsis" izskanēs festivāla "Pētera Vaska mūzikas aprīlis" atklāšanas koncerts. Komponista dzimšanas dienā, esot klāt pašam jubilāram, viņa Sesto stīgu kvartetu atskaņos pasaulē atzītais ansamblis "Modigliani Quartet" no Francijas. Programmā skanēs arī Franča Šūberta Piecpadsmitais stīgu kvartets, bet vakara ieskaņā tiks atklāta gleznotājas Vijas Zariņas darbu izstāde "Ainavas kods", informēja koncertzāles pārstāvji.

Festivāla atklāšanas programmā iekļautais Pētera Vaska Sestais stīgu kvartets pirmatskaņojumu piedzīvoja 2020. gada rudenī "Artemis Quartet" izpildījumā. Pasūtīts, atzīmējot Ludviga van Bēthovena 250. jubileju, skaņdarbs ir kā autobiogrāfisks komponista atskats uz dzīvē pieredzēto, tā četras daļas vēsta par atvadīšanos, atskatīšanos, aiziešanu un satikšanos – arī ar paša Bēthovena pārpasaulīgo mūziku, norādīja koncerta rīkotāji.

"Pēterim Vaskam ir pašam sava neatkārtojama balss; viņa jūtīgums un spēja radīt jaunu unikālu pasauli ir īsta dāvana gan māksliniekiem, gan klausītājiem. Sestais stīgu kvartets ir īpašs, jo tas citē Bēthovena Opusa Nr. 132 trešo daļu. Mijoties ar šiem debešķīgajiem citātiem, Vaska mūzikas iekšējā spriedze piešķir skaņdarbam neticamu dziļumu. Tas ir darbs, kas sniedzas tālāk par tīri muzikālu refleksiju ‒ tas aicina mūs pievērsties pārdomām par savas eksistences jēgu un vietu, ko mēs ieņemam lielajās universa norisēs," par Pētera Vaska skaņdarbu sacīja "Modigliani Quartet" mūziķi.

Līdzās Vaska Sestajam stīgu kvartetam Cēsīs franču mūziķi izvēlējušies atskaņot Franča Šūberta pēdējo ‒ Piecpadsmito stīgu kvartetu. Šī gada janvārī "Modigliani Quartet" izdevis savu jaunāko mūzikas albumu sēriju, kurā ieskaņoti visi lielā dziesminieka un liriķa Šūberta stīgu kvarteti.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

"Pētera Vaska mūzikas aprīļa" atklāšanu 16. aprīlī iezīmēs arī gleznotājas Vijas Zariņas izstāde "Ainavas kods". Tajā būs skatāmi jaunākie, pagājušā gada izskaņā un šī gada sākumā tapušie mākslinieces darbi, kas atklāj mežu, pļavu un lauku ainavisko burvību.

22. aprīļa vakarā sadarbībā ar festivālu "Latvijas jaunās mūzikas dienas" izskanēs koncerts "Pavasara pulss". Tajā pianists Reinis Zariņš pirmatskaņos Pētera Vaska, Artura Maskata un Andreja Selicka klavierdabus, kā arī senākus šo pašu komponistu opusus. Koncerta otrajā daļā kamerorķestris "Kijivas solisti" iepazīstinās klausītājus ar ukraiņu komponistu mūziku.

Savukārt festivāla noslēguma koncerts "LNSO, Vasks un Bēthovena Ceturtā" notiks 23. aprīlī. Tajā īpašā viešņa būs igauņu vijolniece Trīna Rūbela, bet pie pults stāsies LNSO viesdiriģente Kristīna Poska.

Pirms abiem koncertiem pulksten 18.00 klausītāji aicināti apmeklēt pirmskoncerta sarunas, kuras vadīs muzikologs Orests Silabriedis. Sarunās piedalīsies pats Pēteris Vasks, citi programmās iekļauto skaņdarbu komponisti, mūziķi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti