Panorāma

Āfrikas cūku mēris izplatās mežacūku populācijā

Panorāma

Dūmu detektori būs obligāti

Baha "Ziemassvētku oratorija"

Festivālu «Eiropas Ziemassvētki» noslēgs Baha «Ziemassvētku oratorija»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Festivāls "Eiropas Ziemassvētki" noslēgsies ar Johana Sebastiana Baha "Ziemassvētku oratoriju", kas tiks atskaņota Rīgas Lutera baznīcā 29. un 30.decembrī plkst.19.

Oratorija izskanēs fragmentu izlases veidolā, tomēr pilnībā saglabājot lieldarbā ietverto domu, saturisko līniju un muzikālo stāstu. Tās atskaņojumā piedalīsies Rīgas Doma zēnu koris, "Sinfonietta Rīga", solisti - Elīna Šimkus (soprāns), Zanda Švēde (mecosoprāns), Mati Turi (tenors, Igaunija), Pauls Putniņš (bass). Diriģents - Mārtiņš Klišāns.

Johana Sebastiāna Baha "Ziemassvētku oratoriju" veido sešas kantātes, kuru atskaņojuma kārtība notikusi saskaņā ar stingri reglamentētu dramaturģiju: pirmās trīs iecerētas trim Ziemassvētku vakariem, ceturtā veltīta Jaunajam gadam, piektā jāatskaņo nedēļu vēlāk, bet sestā vēsta par Zvaigznes dienas notikumiem. Arī tekstam izmantoti attiecīgajai dienai atbilstošie Mateja un Lūkas evaņģēlija panti, tāpēc "Ziemassvētku oratoriju" var uztvert kā Ziemassvētku laika sākuma, ritējuma un beigu robežzīmi.

"Ziemassvētku oratorijas" pamatā ir Bībeles vēsts par Jēzus dzimšanu: stāsts no Marijas gaidībām un Betlēmes silītes līdz triju gudro apciemojumam un bēgšanai uz Ēģipti. Sižeta līniju risina rečitatīvi, savukārt emocionālās izjūtas atklātas ārijās un korāļos.

"Jēzus piedzimšanas brīnums, tāpat kā itin viss viņa dzīvesstāsts, īstenībā neprasa nekādus ārējus pastiprinājumus, izrotājumus vai papildinājumus. Un tomēr man šķiet, ka Bahs ir viens no tiem retajiem komponistiem, kurš spējis uztvert šī Notikuma īpašo noskaņu, atrast īsto atslēgu tā atklāsmei. Ceru, ka mums visiem kopā šovakar izdosies uzburt Ziemassvētku brīnuma maģisko atmosfēru, līdz klausītāju sirdīm aiznesot vēstījumu, ko mums būtu vēlējies nodot gan Jēzus, gan savā mūzikā - arī Bahs," teic Elīna Šimkus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti