Rīta Panorāma

Astrologs: 2018. gads būs patrekns darba gads

Rīta Panorāma

Intervija ar Linetu Mikši un Arvi Sproģi

J.S.Baha "Ziemassvētku oratorija" - Rīgā, Lutera baznīcā

Festivālu «Eiropas Ziemassvētki» noslēdz «Ziemassvētku oratorija»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

29. decembrī Lutera (Torņakalna) baznīcā jau tradicionāli festivālu “Eiropas Ziemassvētki” noslēgs baroka meistara Johana Sebastiāna Baha “Ziemassvētku oratorija” - daiļš un apjomīgs vēstījums par Jēzus dzimšanas laiku un ar to saistītajiem notikumiem.

Oratoriju veido sešas daļas - sešas kantātes, un šoreiz diriģents Kaspars Putniņš, muzicējot kopā ar lielisku mūziķu ansambli, kurā apvienojušies solisti, kuru mītnes vieta vai izcelsme saistāma ar Latviju un Lielbritāniju; Latvijas Radio kori un orķestri „Sinfonietta Rīga”, Latvijas klausītājus aicina ieklausīties oratorijas ceturtajā, piektajā un sestajā daļā.

"Man jāpiekrīt ir Gidonam Krēmeram, kurš savulaik teicis, ka visi viņa komponisti ir viņa laikabiedri," saka Kaspars Putniņš. "Es negribu teikt, kas ir pareizs ceļš un kas nav, bet manuprāt dzīvot muzejā nav īsti pareizi. Es uz Baha mantojumu skatos caur mūsdienu cilvēka prizmu, bet tajā pašā laikā es mēģinu arī pēc iespējas viņu saprast."

Baha "Ziemassvētku oratorijas" pirmatskaņojums notika 1734. gada 25. decembrī. Tas izskanēja divos nozīmīgos Leipcigas dievnamos paša komponista vadībā un saskaņā ar Johana Sebastiāna Baha ieceri ilga vairākas dienas. Tas saistāms ar to, ka katra no oratorijas sešām daļām stāsta par kādu konkrētu Ziemassvētku notikumu.

"Šoreiz mēs esam jau posmā starp Ziemassvētkiem un Jauno gadu, tāpēc es izvēlējos tādas [oratorijas] daļas, kas ir vismajestātiskākās, priecīgākās un kas ietver Zvaigznes dienas stāstu," skaidro Putniņš.

Pirmā sastapšanās ar vērienīgo Baha "Ziemassvētku oratoriju" ir arī diviem solistiem - Guntai Gelgotei un Rihardam Milleram.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti