Festivālu «Eiropas Ziemassvētki» atklās Ziemassvētku mūzikas pirmatskaņojumi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

6.decembrī koncertzālē "Rīga" tiks atklāts festivāls "Eiropas Ziemassvētki". Koncertā "Eiropas vainags" izskanēs septiņi pasaules pirmatskaņojumi kamerorķestra "Sinfonietta Rīga" un diriģenta Normunda Šnē izpildījumā

Jaundarbus par Ziemassvētku tematiku komponējuši Rihards Dubra, Andrejs Selickis, Raimonds Tiguls, Selga Mence, Jēkabs Jančevskis, Andris Sējāns un Valts Pūce. Stāstus par mūziku koncertā stāstīs aktieris Mārtiņš Počs.

"Eiropas vainagā" satiekas emocionāli daudzveidīgi stāsti, kas ir tikpat dažādi, cik to autori. Selga Mence zem apsnigušiem Liepājas sērkociņu fabrikas baļķiem saklausa Pētera Barisona "Brīnumzemi", kas vēsta par aizgājušo bērnību. Andrejs Selickis runā eņģeļu mēlēs un daudzina Dievmātes vārdu tautiskā garā. Jēkabs Jančevskis aicina padomāt par to, kas patērētāju kultūras epicentrā svarīgāks - steiga vai miers. Andris Sējāns ierosina apsvērt, vai Hansa Kristiana Andersena stāsts par nosalušo sērkociņu pārdevēju ir eksistenciāli bēdīgs, vai varbūt tomēr apsološi gaišs. Savas Ziemassvētku vīzijas zīmē arī Valts Pūce un Raimonds Tiguls, savukārt to visu vainago Rihards Dubra, dāvājot mistēriju, kuras centrā ir brīnums.

"Mana skaņdarba nosaukums - "Bērnības zeme". Ziemassvētki man ir bērnība. Pilsēta ietinusies baltā, pūkainā segā un silti apsegtas pat lielās baļķu kaudzes pie sērkociņu fabrikas. Mamma un tētis ir jauni un skaisti. Brālis un es satuntuļoti katrs savās ragaviņās ceļojam cauri pilsētai uz eglīti pie vecvecmāmiņas, kam Ieva vārdā, un tādējādi Ziemassvētku vakars ir nedaudz legalizēts. Pirmais pašas izlasītais un pie eglītes skaitītais dzejolis - Jāņa Jaunsudrabiņa "Kā sniegi kalnu galotnēs". Un bērna ticība, ka mūžam balti būsim mēs, balta būs pasaule un cilvēku dvēseles," par savu jaundarbu stāsta Selga Mence.

"Skaņdarba tematika - skrējiens pakaļ dāvanām, Ziemassvētku galvenais simbols - nauda. Skaņdarba raksturs veidojas grotesks, nedaudz banāls un ironisks. Opuss ir viscaur kustīgs un spraigs," norāda Jēkabs Jančevskis.

"Savā skaņdarbā spēlējos ar Ziemsvētku nakts izjūtām. Tā ir tēma, kas man ļoti tuva. Līdz ar to mūzika būs kā klusināts tēlojums par to, kas varētu šādā brīnumu pilnā naktī notikt, protams, akcentējot to, kas tad ir noticis konkrēti šajā naktī. Tēlojums, sapņojums, pārdabisks brīnums - tas ir mūzikas centrā. Skaņdarba nosaukums - "The Mystery of His Birth"," teic Rihards Dubra.

Festivāls "Eiropas Ziemassvētki" norisināsies no 6. līdz 30.decembrim Rīgas koncertzālēs un baznīcās. Festivāla koncertos klausītājus gaida tikšanās ar dziedātājiem Egilu Siliņu, Lieni Kinču, Ingu Šļubovsku, Ievu Paršu, Sergeju Jēgeru, Elīnu Šimku. "Eiropas Ziemassvētkos" spēlēs kamerorķestris "Sinfonietta Rīga", baroka orķestris "Collegium Musicum Rīga", klavieru kvartets "Rix". Festivālā piedalīsies arī Valsts akadēmiskais koris "Latvija", Latvijas Radio koris un citi mūziķi.

Festivāla "Eiropas Ziemassvētki" programma pieejama "Latvijas Koncertu" mājaslapā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti