Kultūras ziņas

Mainīs LNB restorāna nosaukumu!

Kultūras ziņas

Atklāts Jūrmalas festivāls

Par balalaikas Paganīni dēvētais mūziķis Rīgā

Festivālu «Ad Lucem» atklās balalaikas virtuozs Aleksejs Arhipovskis

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Otrdien, 21.jūlijā, plkst. 20 Rīgas kongresu namā ar balalaikas virtuoza Alekseja Arhipovska koncertu tiks atklāts 14. introvertās mākslas festivāls "Ad Lucem". Koncertā skanēs paša mākslinieka radītas kompozīcijas un improvizācijas par dažādām tēmām

Balalaikas spēles virtuozu Alekseju Arhipovski viņa meistarības dēļ kritiķi nodēvējuši par "balalaikas Paganīni". "Alekseja Arhipovska rokās balalaika skan pārmaiņus kā arfa, kā klavesīns, kā bandžo un visbeidzot - kā visu laiku un tautu stīgu instrumenti vienlaikus," tā mūziķis novērtēts medijos.

"Ārkārtīgi spēcīgs un ļoti īpašs mūziķis," par Alekseju Arhipovski saka festivāla "Ad Lucem" direktore Sandra Zandberga. "Viņš tik ļoti atbilda festivāla idejai tieši ar to veidu, kā viņš muzicē. Tas, ka viņš ir absolūts virtuozs un uz trim stīgām spēj radīt brīnumu, tamdēļ viņu dēvē par "balalaikas Paganīni" vai Džimiju Hendriksu. Viņš atklāj jaunus veidus un paņēmienus, jaunu instrumenta pielietojamību. Viņam neviens skaņdarbs nav pierakstīts notīs, tas variē no koncerta uz koncertu tieši atkarībā no tā, kam viņš spēlē, jo viņam nav svarīgi parādīt sevi, bet viņam ir svarīgi dabūt kopīgo sajūtu ar klausītāju," norāda Sandra Zandberga.

Festivālu "Ad Lucem" atklās balalaikas virtuozs Aleksejs Arhipovskis
00:00 / 00:46
Lejuplādēt

"Es spēlēju savu autormūziku. Mēs visi esam sava laika bērni un gājuši cauri "The Beatles" vai "Rolling Stones" laikam, kā arī dažādām citām mūzikām - klasikai, estrādei, ārzemju un savas tautas mūzikai. Tas viss kārtu kārtās sintezējas, tāpēc es cenšos balalaikā sadzirdēt šīs atbalsis gan no mūsu laika, gan pagātnes," stāsta Aleksejs Arhipovskis.

Par savu instrumentu mūziķis saka: "Šī ir 1928.gda Pēterburgas meistara Josifa Daļiņina taisīta balalaika. Man ir arī otra, vecāka -to 1902.gadā taisījis meistars Semjons Aļimovs. Man ļoti patīk balalaika, es tās skaistumu vērtēju daudz augstāk nekā, piemēram, ģitāru, ērģeles vai vijoli. Man piestāv šī instrumenta skaņa, kura tembros ieskanas strazda dziesmas, itāļu belkanto. Balalaikā tas viss ir - rasas lāse un bērzu sula, un dažādas citas dabas izpausmes, kas apvienotas šajās trīs stīgās."

Aleksejs Arhipovskis (1967) dzimis Krasnodaras novada Tuapsas pilsētā. Absolvējis Gņesinu Valsts mūzikas pedagoģijas institūta Tautas instrumentu nodaļu balalaikas specialitātē, kopš 1989.gada Arhipovskis strādāja kā solists Smoļenskas krievu tautas mūzikas orķestrī, kur arī aizsākās eksperimenti balalaikas spēles jaunu izteiksmes iespēju jomā. Kā solists viņš piedalījies festivālos ASV, Ķīnā, Dienvidkorejā, Vācijā, Francijā, Spānijā un Bulgārijā, uzstājies dažādos džeza festivālos, spēlējis radio un televīzijas raidījumos, valsts koncertos un samitos. Pēdējo gadu laikā Arhipovskis aktīvi koncertē Eiropā un pasaulē.

Kā vēstīts, no 21. līdz 29.jūlijam norisināsies 14. Introvertās mākslas festivāls "Ad Lucem". Koncertos Rīgā, Siguldā un Ventspilī uzstāsies tādi izcili mākslinieki kā Aleksejs Arhipovskis, Latvijas Radio koris, skandināvu mūzikas ansamblis "Groupa", Timo Vēnenens, Laima Jansone, Sauļus Petreikis un citi.

Plašāka programma pieejama Introvertās mākslas festivāla "Ad Lucem" mājaslapā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti