Rīta Panorāma

Smalkais interprets Tomass Cētmairs Rudens kamermūzikas festivālā

Rīta Panorāma

Keramikas darbnīca Siguldā

Nepieradinātās mūzikas festivāls "Skaņu mežs 2018"

Festivāls «Skaņu mežs» aicina vērot mūzikas valodas, lai atrastu savējo

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Nepieradinātās mūzikas festivāla “Skaņu mežs” rīkotājs Rihards T. Endriksons uzskata – ir svarīgi vērot mūzikas valodas, lai atrastu savējo.

Ja cilvēks nerunā kādā mūzikas valodā, tad diez vai spēs pamanīt, ka tā ir mainījusies, uzsver Endriksons un piebilst: “Tieši tāpēc “Skaņu mežā” ir daudz un dažādas muzikālas valodas – lai jūs apmeklētu festivālu, atrastu vismaz vienu žanru, kurā šīs pārmaiņas varat novērot, un tad pamēģinātu pārējo.”

““Skaņu mežs” strādā ar eksperimentālo vai avangarda mūziku, kā mēs to formulējam, – novēro pārmaiņas mūsdienu mūzikā un nodod tās tālāk saviem klausītājiem,” sarunā ar Latvijas Televīzijas raidījumu “Rīta Panorāma” atklāja festivāla organizators Rihards T. Endriksons.

Viņš pastāstīja, ka daudz kas mainās improvizētajā mūzikā, tāpat esot daudz neizpētītu pārmaiņu akadēmiskajā mūzikā, arī elektronikā un gan tehniski, gan kompozicionāli. Mainās arī pseidoetniskās mūzikas producēšanas tehnikas.

Endriksons arī uzskaitīja virkni mūziķu, kurus klausītājiem būs iespēja šajā nedēļas nogalē dzirdēt festivālā. Viens no slavenākajiem mūziķiem, kurš  jelkad bijis “Skaņu mežā”, ir leģendārās indīroka grupas “Sonic Youth” mūziķis Tērstons Mūrs, kuru žurnāls “Rolling Stone” ir nodēvējis par vienu no labākajiem ģitāristiem pasaulē. Festivālā piedalīsies arī drīmpopa māksliniece, eksperimentālā dziesminiece “Grouper”, ambientās mūzikas klasiķis Viljams Basinskis, kura albumu “Disintegration Loops” dēvē par vienu no vislabākajiem ambientās mūzikas albumiem tās vēsturē. Tāpat uzstāsies arī eksperimentālā hiphopa mākslinieks “Bus Driver”.

“Eksperimentālajam hiphopam ir daudz un dažādas variācijas,” skaidroja Endriksons. “Dažos gadījumos tas ir improvizicionāls – studijā cilvēki eksperimentē ar aprīkojumu, repo frīstailā un tad lipina no tā kopā dziesmas; vai arī eksperimenti ar repošanu, teiksim, tukšvārdīga un skaudra, stilīga runāšana. Šinī gadījumā tas ir  ekscentrisks hiphops, kas ir nevis apzināti savāds, bet dabīgi savāds, pateicoties paša mākslinieka ekscentriskajai dabai.

Tajā pašā laikā viņš ir ļoti veikls un ātrs reperis, un viņu var salīdzināt ar kādu trompetistu vai saksofonistu.”

Festivālā piedalīsies arī mikrotonālās improvizācijas altists Mets Maneri. Jautāts par savu mūzikas stilu, Maneri atbildēja: “Iztēlojieties klavieres – baltie un melnie taustiņi. Mikrotonalitāte ir notis spraudziņās starp melno taustiņu un balto taustiņu. Tiek lietota daudzu pasaules tautu mūzikā, kur ir daudz vairāk noskaņu, nekā esam paraduši dzirdēt.”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti