Festivāls «Rīga Jūrmala» jaunos talantus aicina uz meistarklasēm pasaulslavenu mūziķu vadībā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Mūzikas festivāls “Rīga Jūrmala” atklāj jaunu iniciatīvu – “Rīgas Jūrmalas Akadēmiju” (RJ Akadēmija). Sadarbībā ar Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmiju (JVLMA), jaunie talanti no Latvijas, Baltijas un citām pasaules valstīm šovasar festivāla programmā varēs apgūt meistarību pasaulslavenu interpretu vadībā, medijus informē festivāla pārstāvji.

RJ Akadēmijā tiks rīkotas klavieru, stīgu un pūšamo instrumentu meistarklases, kuras vadīs sers Andrāšs Šifs (11. jūlijs), Leifs Ūve Andsness (30. augusts) un Bavārijas Radio Simfoniskā orķestra vadošie mūziķi (no 17. līdz 21. jūlijam) – Tobiass Steimans un Džulita Smolena (vijoles), Laionels Kotē (čells), Filips Buklī (flauta) un Natālija Švābe (pikolo flauta).

Šogad Bavārijas Radio Simfoniskais orķestris (BRSO) festivālā “Rīga Jūrmala” uzstāsies Marisa Jansona piemiņas zīmē.

Piedaloties BRSO vadošajiem orķestra mūziķiem, tiks organizēta Marisam Jansonam veltīta diriģēšanas meistarklase, kuru vadīs Manfrēds Honeks.

JVLMA Simfoniskā orķestra diriģēšanas katedras vadītājs prof. Andris Vecumnieks uzsver: “Esam pagodināti, ka mūsu studentiem ir iespēja pilnveidot savu diriģēšanas līmeni pie šī diriģenta un orķestra dalībniekiem. BRSO vadītājs ilgus gadus bijis mūsu augstskolas Goda profesors, Latvijas diriģēšanas skolas spilgtākais pārstāvis Mariss Jansons. Viņa skolai ir savs turpinājums – Marisa Jansona audzēknis, JVLMA profesors Viesturs Gailis, kā arī vairāki vidējās paaudzes diriģenti, kuri šobrīd pasaulē turpina daudzināt Latvijas vārdu pasaulē – Andris Nelsons, Andris Poga un Ainārs Rubiķis.

Tagad, pateicoties šai iniciatīvai un ierosmei, radīta lieliska iespēja apliecināt sevi un spert pirmos soļus profesionālās meistarības visaugstākās raudzes pakāpē arī jaunajiem JVLMA diriģēšanas meistariem.“

“Pateicoties festivālam “Rīga Jūrmala”, mums būs liels gods organizēt meistarklases jaunajiem talantiem, sadarbojoties ar tāda līmeņa māksliniekiem kā pianisti sers Andrāšs Šifs, Leifs Ūve Andsness un pasaules slavu guvušais diriģents Manfrēds Honeks, kuru vārdi zināmi ikkatram klasiskās mūzikas studentam. Īpašs prieks, ka šo iniciatīvu varam organizēt Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas simtgadē – profesors Jāzeps Vītols jau no pirmajām augstskolas pastāvēšanas dienām kolēģiem devis uzdevumu rūpēties par Latvijas jauno talantu maksimāli starptautisku un demokrātisku izglītību,” saka “Rīgas Jūrmalas Akadēmijas” direktors un JVLMA Klavieru katedras asociētais profesors un Izpildītājmākslas nodaļas vadītājs Toms Ostrovskis.

“Dibinot mūzikas festivālu “Rīga Jūrmala”, mums bija skaidrs ilgtermiņa redzējums – mēs vēlējāmies izveidot unikālu platformu, lai sniegtu iespēju Latvijas un citu valstu jaunajiem talantiem strādāt ar pasaules izcilākajiem mūziķiem,

kas festivāla ietvaros vasarā uzstājas Rīgā un Jūrmalā. Šogad pēc veiksmīgas festivāla pirmās sezonas ar Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas atbalstu esam raduši iespēju pievērst uzmanību klasiskās mūzikas izglītībai, sniedzot iespēju vairākiem desmitiem jaunu un talantīgu izpildītājmākslinieku pilnvedot savu meistarību un veidot dialogu ar lielākajiem mūsdienu klasiskās mūzikas vārdiem,” saka festivāla izpilddirektore Zane Čulkstēna.

Pieteikšanās process

Pieteikšanās meistarklasēm tiek atvērta 24. februārī pieredzējušiem bakalaura un maģistrantūras studentiem. Piesakoties jaunie talanti tiks aicināti iesūtīt profesionālās pieredzes aprakstu, foto un performances video. Pieteikšanās termiņš – 2020. gada 10. maijs. Ar konkursa kārtībā apstiprinātajiem kandidātiem akadēmijas organizatori sazināsies individuāli.

Meistarklasēs dalībniekiem būs iespējams individuāli strādāt ar pasniedzējiem, kā arī piedalīties kopīgi organizētajās meistarklasēs un darba grupās.

Tāpat dalībnieki tiks aicināti uz festivāla “Rīga Jūrmala” koncertiem, būs iespēja tikties arī ar citiem festivāla māksliniekiem, kā arī apmeklēt citus festivāla organizētos pasākumus.

Tāpat arī RJ Akadēmija paredz konkrētu skaitu stipendiju līdz 300 EUR, lai segtu ceļošanas un citas saistītās izmaksas.

Papildu informācija pieejama "RJ Akadēmijas" mājaslapā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti