Kultūras ziņas

Teātra eksperiments – izrāde bez vārdiem

Kultūras ziņas

Miera mūzika Ārpus laika kupolmājā

"Rīga Jūrmala 2020" izcels jaunos talantus

Festivāls «Rīga Jūrmala 2020» izcels jaunos talantus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

2020. gada vasarā, no 10. jūlija līdz 30. augustam, notiks mūzikas festivāla “Rīga Jūrmala” otrā sezona. Četrās nedēļas nogalēs Rīgā un Jūrmalā izskanēs 20 koncerti ar pasaules līmeņa simfonisko orķestru un solistu dalību. Šajā festivāla sezonā daudzpusīgo koncertu programmu papildinās divi nozīmīgi jaunumi – mūzikas meistarklašu sērija un papildkoncerts Liepājā, paziņojumā medijiem informē organizatori.

Festivāla jaunās sezonas centrā būs četru pasaules līmeņa orķestru koncerti: festivālā atgriezīsies un to atklās Izraēlas Filharmoniskais orķestris (IFO) ar jauno māksliniecisko vadītāju Lahavu Šāni pie diriģenta pults.

Atkārtoti muzicēs arī Bavārijas Radio Simfoniskais orķestris (BRSO) ar diriģentu Manfrēdu Honeku.

Augustā koncertus sniegs divi leģendāri orķestri – Sanktpēterburgas Filharmoniskais orķestris (SFO) un tā ilggadējais mākslinieciskais vadītājs Jurijs Temirkanovs, kā arī Londonas Filharmoniskais orķestris (LFO) un “Grammy” balvas ieguvējs diriģents Vladimirs Aškenazi.

“Nākamā festivāla vasara solās būt aizraujoša vairāku iemeslu dēļ. Vispirms lepojamies uzņemt divus izcilus orķestrus – Bavārijas Radio Simfonisko un Izraēlas Filharmonisko orķestri –, kas jau aizvadītajā festivāla sezonā tika sagaidīti ar ovācijām.

2020. gada vasara būs muzikāli bagāta, varēs dzirdēt daudzus mūsdienu izcilākos instrumentālistus un jaunās paaudzes spožākos talantus.

Visbeidzot, festivālā būs dzirdami  šī brīža dižākie pianisti, kas izvēlējušies kopā ar mums atzīmēt Bēthovena 250. gadadienu,” stāsta festivāla “Rīga Jūrmala” mākslinieciskais vadītājs Martins Engstrēms.

“Šāda mēroga notikumi un iespējas piesaistīt arvien vairāk starptautiskas auditorijas ir būtiski gan kopējā valsts tēla veidošanai, gan reģiona tautsaimniecībai. Lēšam, ka pērnā gada sezonā festivāla ieguldījums Latvijas tautsaimniecībā, uzņemot vairāk nekā 450 māksliniekus un 16 000 klausītājus no vismaz 50 pasaule valstīm, pārsniedz vienu miljonu eiro. Arī šosezon mūsu ambīcijas ir lielas, tādēļ esam īpaši priecīgi par festivāla korporatīvo partneru un vietējo pašvaldību – Rīgas un Jūrmalas domes – sniegto atbalstu un vēlmi sadarboties,” stāsta festivāla izpilddirektore Zane Čulkstēna.

Festivālā muzicēs daudzas pasaules līmeņa izpildītājmākslas zvaigznes: divus koncertus sniegs leģendārais pianists sers Andrāšs Šifs (András Schiff), Elēna Grimo (Hélène Grimaud), Nelsons Freire (Nelson Freire), Marija Žoao Piresa (Maria João Pires), Behzods Abduraimovs  (Behzod Abduraimov), Džordžs Lī (George Li), Aleksandrs Kantorovs (Alexandre Kantorow).  

Festivālā varēs baudīt vijolnieka Leonidasa Kavakosa (Leonidas Kavakos) solokoncertu, uzstāsies čellisti Truls Morks (Truls Mørk) un Gotjē Kapisons (Gautier Capuçon), kā arī vokālais ansamblis “The Kings Singers” un baritons Matiass Gerne (Matthias Goerne).

Dienas koncertos īpašās soloprogrammās varēs iepazīt jaunos māksliniekus – tos, kuri atrodas savas karjeras sākumposmā, bet jau spilgti pieteikuši sevi gan starptautiskos konkursos, gan koncertos uz visām prestižākajām skatuvēm:

pianists Joavs Levanons (Yoav Levanon), vijolniece Marija Dueņasa (María Dueñas), pianists Mao Fudzita (Mao Fujita), vijolnieks Daniels Lozakovičs (Daniel Lozakovich), pianiste Aleksandra Dovgana (Alexandra Dovgan), tenors Longs Longs (Long Long), kā arī latviešu jaunais pianists Daumants Liepiņš.

"Mūsdienās talanta jēdzienam ir starptautiska nozīme, jo mūzikas pasaulē robežas neeksistē. Ja redzam priekšnesumu kaut nelielā klipā internetā, tas uzreiz kļūst publisks. Ja man patīk, ko redzu, tas mani var  ieinteresēt. Lai es iesaistītos jaunā talanta atbalstīšanā, man jājūt aizrautība, kas ir tas, ko unikālu vēlaties pateikt. Tas ir subjektīvi, bet es meklēju tīrradņus," stāsta Martins Engstrēms.  

Atklās mūzikas meistarklašu sēriju pasaulslavenu izpildītājmākslinieku vadībā

Pirmo reizi festivālā Latvijas un citu valstu jaunajiem mūziķiem būs iespēja pilnveidot meistarību pasaules slavenu interpretu vadībā īpaši rīkotās meistarklasēs. Tostarp festivāla rīkotāji nenoliedz, ka viņu ambīciju latiņa pacelta ļoti augstu – ierakstīt Rīgu un Jūrmalu pasaules mūzikas mīļotāju ceļojuma kartē ar pamanāmiem burtiem.

“Esam ļoti priecīgi, ka sadarbība ar māksliniekiem festivāla ietvaros iegūs arī citas formas. Gan Bavārijas Radio Simfoniskā orķestra pārstāvji, gan leģendārais pianists Andrāšs Šifs, kā arī citi mākslinieki sniegs meistarklases jaunajiem mūziķiem,” stāsta Zane Čulkstēna.

"Ja Latvijā ir radies savos pamatos tāda augsta starptautiska mēroga produkts, tad īstenībā tā ir iekšēji mūsu atbildība piedalīties šāda produkta iedzīvināšanā ilgtermiņā. Jo tas magnēts, tas, kas viss iecerēts 2020. gadā un 2021. gadā, tas pamainīs pēc būtības Latvijas vārda, Latvijas pozīcijas kultūras pasaulē, un caur kultūras pasauli tā ir arī investīciju vide, tas ir mūsu pašu pašapziņas jautājums," pauž festivāla “Rīga Jūrmala” mecenāts, uzņēmējs Uldis Pīlēns.

Sadarbības ietvaros ar fondu “Uniting History” tiks rīkots papildkoncerts Liepājā

Jaunajā festivāla sezonā uzsākta sadarbība ar fondu “Uniting History”. Šī fonda mērķis ir atbalstīt organizācijas un iniciatīvas, kuru mērķis ir saglabāt Latvijas kultūrvēsturisko mantojumu. Sadarbības ietvaros ar fonda “Uniting History” un Liepājas pilsētas domes atbalstu tiks rīkots papildkoncerts ar Sanktpēterburgas Filharmoniskā orķestra un Jurija Temirkanova uzstāšanos (18. augusts, ''Lielais dzintars'').

Simfonisko orķestru festivāls “Rīga Jūrmala” notiks Rīgas un Jūrmalas arhitektūras pērlēs – Latvijas Nacionālajā operā, Lielajā ģildē un visas vasaras sezonas pieprasītākajā norises vietā – Dzintaru koncertzāles Lielajā un Mazajā zālē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti