Festivāls «LNSO vasarnīca» šogad notiks Ventspilī

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) festivāla “LNSO vasarnīca” šogad notiks no 21. līdz 23. augustam un piedzīvos jaunu norises vietu, ar klausītajiem tiekoties Ventspilī, koncertzālē “Latvija”, medijus informēja organizatori.

Festivālā skanēs Džordža Gēršvina, Djūka Elingtona, Filipa Glāsa un Niko Mjūlija skaņdarbi. Kā ierasts, festivāls parūpējies arī par mazākajiem klausītājiem, piedāvājot muzikālas izrādes. “LNSO vasarnīcas” īpašais dāvinājums visiem klausītājiem – Gijam Kančeli veltītais 23. augusta koncerts ar maestro Raimonda Paula dalību.

“LNSO vasarnīca” ir LNSO vasaras festivāls ar klasiskām un neakadēmiskām programmām. Festivāla ideja – doties prom no galvaspilsētas tuvāk citu Latvijas koncertzāļu klausītājiem. Pēc trim gadiem Cēsīs un diviem gadiem Rēzeknē festivāls nu dodas uz Latvijas rietumkrastu.

LNSO direktore Indra Lūkina atzīmē, ka arī šajos saspringtajos laikos orķestris paliek pozitīvi noskaņots: “Priecājamies, ka par spīti šai situācijai esam raduši iespēju tomēr rīkot mūsu ikgadējo vasaras festivālu. Lai ievērotu drošības noteikumus, festivāla atklāšanas pasākums notiks ārtelpās. Savukārt, lai ievērotu distanci koncertzālē, koncerts “LNSO, Glāss un Mjūlijs” notiks divreiz, tādējādi sniedzot iespēju dzirdēt šo programmu lielākam interesentu lokam. Koncerti tiks arī straumēti tiešsaistē.”

Festivāla programma

Viens no festivāla īpašajiem notikumiem būs koncerts “LNSO, Raimonds Pauls un Gija Kančeli” 23. augustā.

Maestro Raimonds Pauls un pērnruden aizsaulē sauktais Gruzijas komponists Gija Kančeli ir jaunības draugi, kas kopā darbojušies gan pie vairākiem ieskaņojumiem, gan muzikālā albuma. Nu abu mākslinieku skaņdarbus varēs dzirdēt uz koncertzāles “Latvija” skatuves. No maestro daiļrades būs miniatūra no klaviercikla “Naktstauriņi” Jēkaba Jančevska pārlikumā klavierēm un orķestrim, savukārt no Gijas Kančeli – simfonisks skaņdarbs “À la duduki”, svīta par Raimonda Paula izvēlētām kinomūzikas tēmām klavierēm un orķestrim Viļņa Šmīdberga pārlikumā, kā arī svīta “Hanuma” Riharda Zaļupes pārlikumā “Xylem Trio” un orķestrim. Pie klavierēm – protams, Raimonds Pauls. Koncertā piedalīsies arī “Xylem trio”: saksofonists Oskars Petrauskis, pianists Raimonds Petrauskis un sitaminstrumentālists Rihards Zaļupe. Koncerta diriģents – LNSO mākslinieciskais vadītājs Andris Poga.

Festivāla programma aizsāksies 21. augustā pulksten 21.00 uz amfiteātra brīvdabas skatuves ar bezmaksas koncertu “LNSO Brass Band un Gēršvins”, diriģents Jānis Retenais. Skanēs pazīstamu amerikāņu komponistu – Džordža Gēršvina, Djūka Elingtona, Skota Džoplina, Kola Portera melodijas.

Vakara turpinājumā LNSO galvenais redaktors Orests Silabriedis un Ventspils koncertzāles mākslinieciskais vadītājs Miks Magone stāsies pie dīdžeja pults, lai piedāvātu savu viedokli par siltai augusta naktij piemērotāko mūziku.

22. augustā koncertā “LNSO, Glāss un Mjūlijs” LNSO, Igaunijas Valsts simfoniskā orķestra un Lietuvas Nacionālā simfoniskā orķestra mūziķi LNSO diriģenta Gunta Kuzmas vadībā atskaņos mūsdienu slavenāko amerikāņu komponistu Filipa Glāsa un Niko Mjūlija skaņdarbus. Koncerts skanēs divreiz – pulksten 16.00 un 20.00.

Koncertā skanēs Glāsa 11. simfonija, ko īpašu darīs Ventspils koncertzāles akustika. Programmas otru daļu veidos Glāsa muzikālās tradīcijas turpinātāja Niko Mjūlija opusi. Četros no tiem varēs izbaudīt koncertzāles ērģeļu skanējumu, ko papildinās alta un marimbas tembri. Koncerta solisti: Pēteris Trasuns – alts, Guntars Freibergs – marimba un Aigars Reinis – ērģeles.

2019. gada "LNSO vasarnīca" Rēzeknē
2019. gada "LNSO vasarnīca" Rēzeknē

23. augustā pulksten 12.00 koncertzāles “Latvija” Mazajā zālē notiks improvizācijas meistarstunda topošiem mūzikas profesionāļiem un arī ikvienam iesācējam neprofesionālim. Meistarstundu vadīs “Xylem Trio” pianists, Jāzepa Mediņa Rīgas mūzikas vidusskolas Džeza un populārās mūzikas nodaļas vadītājs Raimonds Petrauskis, pianists un komponists Edgars Cīrulis, kontrabasists un basģitārists, Ventspils Mūzikas vidusskolas Džeza nodaļas vadītājs Toms Poišs. Improvizācijas meistarstundu varēs skatīties tiešsaistē.

Tiešsaistē rādīs arī Oresta Silabrieža vadītās LNSO tradicionālās “Pirmskoncerta sarunas”, kas šoreiz būs jaunizveidotā LNSO podkāsta formā. 22. augustā pulksten 19.00 būs saruna par 20. un 21. gadsimta amerikāņu mūziku un tās iespaidu uz pasauli, savukārt 23. augustā pulksten 16.15 par godu jaunajam mācību gadam sarunas biedri pievērsīsies mūzikas izglītības jautājumiem un apspriedīs arī mūzikas mīklu tulkošanu plašam cilvēku lokam.

Vakara koncertu laikā koncertzālē notiks iesaistošās mūzikas studijas “Orff” bezmaksas nodarbības bērniem.

22. augustā pulksten 18.30 bērni no 2 līdz 6 gadu vecumam aicināti baudīt muzikālo pasaku “Brēmenes muzikanti”, kur teatralizētā gaisotnē tiks atskaņoti populāri klasiskās mūzikas skaņdarbi. Izrāde veidota tieši šai vecuma grupai. Četri LNSO mūziķi gan spēlēs savus instrumentus, gan pārtaps par Brēmenes muzikantiem. Koncertā piedalīsies obojists Egils Upatnieks, čelliste Ieva Upatniece, sitaminstrumentālists Ernests Mediņš un arfiste Ieva Šablovska.

Savukārt skolas vecuma bērni 23. augustā pulksten 12.00 aicināti uz muzikālo izrādi “Zenīts”, kurai mūziku sacerējis Jānis Šipkēvics. Izrāde veidota kā paša mūziķa un viņa kādreizējā klasesbiedra, dzejnieka Marta Pujāta emocionāls vēstījums par skolas gados pieredzēto. Divi dziedoši zēni skatītājiem zīmē 90. gadu Rīgas Doma kora skolas mācību klases un gaiteņus, brauc liftā, raksta diktātus, spēlē “Super Mario” un sapņo par jaunām botām. “Zenīts” tika nominēts balvai “Kilograms kultūras” kategorijā “Gada pārsteigums” un ''Lielajai mūzikas balvai 2017'' kā “Gada uzvedums”.

Festivāls tiek rīkots ar Kultūras ministrijas, Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu un ir Latvijas valsts simtgades programmas notikums. Festivāls top sadarbībā ar koncertzāli “Latvija” un Ventspils Mūzikas vidusskolas atbalstu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti