Kultūras rondo

Kultūras Rondo: ko sola jaunā teātru sezona; grāmatizdevēja Dagnija Šleiere

Kultūras rondo

Jaunie vārdi: dzeju lasa un par sevi stāsta Rihards Ošenieks

Ar festivālu "Čello Cēsis” Vidzemes koncertzāle "Cēsis" sāk jauno sezonu

Festivāls «Čello Cēsis» aicina ieklausīties 21. gadsimta mūzikā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Koncertzāle “Cēsis” jauno sezonu tradicionāli iesāk ar festivālu “Čello Cēsis”, kas atkārtoti saņēmis nozīmīgo Eiropas festivālu asociācijas kvalitātes zīmi “EFFE Label”. Šoruden festivāla koncerti norisināsies no 13. līdz 15. septembrim. Festivāla koncertos uzstāsies meistari un jaunās skatuves zvaigznes no Amerikas, Vācijas, Japānas un Latvijas. Šogad festivālā akcents likts uz 21. gadsimta mūziku.

Festivāls "Čello Cēsis" ir dzimis un radies vienlaikus ar koncertzāli "Cēsis". Šogad svinējām koncertzālei piecu gadu jubileju un šogad svinam mūzikā "Čello Cēsis" piecus gadus. Čells izvēlēts, jo esam akustiskā koncertzāle. Mūsu bagātība ir zāles sonorika, zāles skanējums un akustika. Līdztekus tam ir lieliski čellisti, gan latviešu čellisti, gan čellisti visā pasaulē, un ļoti plašs čella repertuārs, kurš arvien rodas no jauna," atklāj koncertzāles "Cēsis" mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska.

“Piektais “Čello Cēsis” festivāls aicina būt lieciniekiem tām vērtībām un mūzikas kvalitātēm, kas raksturo 21. gadsimtu. Jaunatklāsmes, vēl nebijusi pieredze un atvērtība, izbaudot pasaules ievērojamāko komponistu čellmūzikas partitūras, Latvijā vēl neatskaņoti opusi, neparasti čella skanējumi, mūzika sinerģijā ar vizuālo un dejas mākslu. Sadarbība – starptautiska, starpžanru – raksturo gan festivāla programmas, gan mūsu laikmetu kopumā. To viskoncentrētākā formā un veidā iepazīsim “Čello Cēsis”,” stāsta Inese Zagorska.

13. septembrī "Čello Cēsis" atklāšanas koncertā “Laikmets” amerikāņu čelliste, izcilā avangarda ansambļa “Bang on a Can All-Stars” dalībniece Ešlija Bāsgeita (Ashley Bathgate) un lieliskais latviešu pianists Reinis Zariņš arhitektoniski uzbūvējuši koncertprogrammu, kurā kā spožs debesskrāpis Ņujorkas debesīs izgaismosies moderna, laikmetīga amerikāņu komponistu mūzika.

Skanēs Kena Tomsona, Reiko Futinga, Džeka Perla, Martina Bresnika un Eimijas Viljamsas skaņdarbi.

Ešlija Bāsgeita ir "spoža gaisma uz jaunās mūzikas skatuves” (The New York Times), ”fenomenāli apdāvināta čelliste... viņas uzstāšanās piepilda zinātkāre un atbrīvota enerģija" (Boston Music Intelligencer). Bāsgeita ir atvērta vēl neatklātai, novatoriskai skaņu pasaulei, pārkāpjot tradicionāli ierasto čella skanējumu. Viņas pārsteidzošā talanta un aizrautīgā izpildījuma valdzināti, daudzi Amerikas komponisti čellistei veltījuši neskaitāmus jaundarbus.

Festivāla turpinājumā, 14. septembrī, plkst.10.00 interesenti aicināti uz Ešlijas Bāsgeitas atklāto meistarklasi, bet no plkst. 11.00 līdz 14.00 būs iespēja baudīt vēlās brokastis čella noskaņās koncertzāles restorānā “Epikūra dārzs”.

“Čello Cēsis” 14. septembra dienas koncertā “Cello Ritmico”, plkst. 14.00, baudīsim čellu saspēlē ar dažādiem sitaminstrumentiem, kur kopā ar izcilo latviešu čellistu Ēriku Kiršfeldu muzicēs nu jau labi pazīstamais sitaminstrumentālistu ansamblis “Perpetuum Ritmico”.

Perpetuum Ritmico
Perpetuum Ritmico

Līdzīgi kā festivāla atklāšanas koncertā, arī šajā programmā skanēs spoži mūsu laikmetā radīti skaņdarbi. Pasaules elpu jutīsim unikālā ķīniešu komponista un diriģenta Tana Duna elēģijā “Sniegs jūnijā” čellam un perkusijām, kā arī amerikāņu avangarda mūzikas pārstāvja Džona Keidža un “trakā” itāļu čellista, komponista Džovanni Solimas skaņdarbos.

Koncertā dzirdēsim arī latviešu komponistu – Ērika Ešenvalda, Kristapa Pētersona un Lindas Leimanes – skaņdarbus.

Komponistei klātesot, festivālā pirmatskaņojumu piedzīvos Anitras Tumševicas jaundarbs “Vecā kalna noslēpums”.

“Čello Cēsis” kulminācijā, Galā koncertā “Māsas Balanas. Glāss un Prokofjevs” uzstāsies divas talantīgas latviešu mūziķes, kas šobrīd mirdz uz lielākajām pasaules skatuvēm gan kā solistes, gan spēlējot duetā – čelliste Margarita Balanas un vijolniece Kristīne Balanas. Kopā ar Lietuvas Nacionālo Simfonisko orķestri viņu izpildījumā skanēs amerikāņu komponista Filipa Glāsa Dubultkoncerts vijolei un čellam.

Kristīne un Margarita Balanas
Kristīne un Margarita Balanas

2010. gadā Nīderlandes Dejas teātris Glāsam pasūtīja mūziku baletam “Gulbja dziesma”. Tā vietā, lai sarakstītu klasiskas formas darbu dejas izrādei, Filips Glāss radīja dubultkoncertu, kurā divi solisti (čells un vijole) ir kā vadošo dejotāju avatāri. "Čello Cēsis" Glāsa meistardarbu atskaņos abas lieliskās māsas Balanas.

Galā koncerta otrajā daļā uzstāsies festivāla īpašais viesis – japāņu izcelsmes Vācijā mītošais čellists Danjulo Išizaka, kurš ierindojams starp izcilākajiem savas paaudzes čellistiem pasaulē. Viņš “ir spilgta mūzikas personība ar fenomenālu čella tehnikas potenciālu” (Süddeutsche Zeitung), Danjulo “čella spēle ir kā dziedājums (...), katra melodiskā vibrācija izsaka emocijas – dziļi muzikālas un cilvēcīgas” (Süddeutsche Zeitung). Išizakas sniegumā skanēs Sergeja Prokofjeva “Sinfonia Concertante” – skaņdarbs, kas ticis veltīts vienam no leģendārākajiem čellistiem mūzikas vēsturē, Mstislavam Rostropovičam.

Danjulo Išizaka
Danjulo Išizaka

“Čello Cēsis” trešajā dienā, 15. septembrī – kamermūzika un programma bērniem. Pulksten 13.00 koncertzāles “Cēsis” mākslas galerijā sastapsies mūzika un glezniecība. Dzirdēsim brīnišķīgu čella un klavesīna saspēli, kur baroka laikmeta un mūsdienu mūzikas repertuārā satiksies seni draugi un domubiedri – klavesīniste Aina Kalnciema un Vācijā dzīvojošais čellists Ramons Jaffe. Mūziķu veidotā koncertprogramma klausītājus aizvedīs mūzikas vēstures piepildītā ceļojumā no senajiem Baha un Hendeļa skaņdarbiem līdz mūsu laikabiedru Pētera Vaska, Jura Karlsona un paša čellista Ramona Jaffes oriģināldarbiem. Čelliste Margarita Balanas koncerta noskaņu ietērps krāsās gleznojot.

Bet jau pulksten. 15.00 iepazīt čellmūziku aicināti jaunākie klausītāji. Vara Klausītāja muzikālajā izrādē “Tanabata jeb teika par divām zvaigznēm” kā sapnis īstenībā, mūzikā, zīmējumos un dejā tiks izstāstīta sena japāņu teika par debess karaļvalsts dzīvi. Tūkstoš gadu senais stāsts par mīlestību un debesu spīdekļiem atklāsies brīnumainākajā spēlē, kas pasaku tēlus uzburs zīmējumos, ēnās, mūzikā un dejā. Fantāzijas bagātajā rotaļā iesaistīsies trīs mums visiem labi pazīstamas latviešu mūziķes – Guna Šnē (čells), Elīna Endzele (perkusijas), Agnese Egliņa (klavieres) – un divas japāņu mākslinieces – dejotāja Minako Suzuki un izrādes māksliniece Hiroko Ošima.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti