Festivāls «Artissimo» pulcēs sešus orķestrus un 30 pasaules slavenības

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Nedēļas nogalē tika ieskandināts 2.starptautiskais mūzikas un mākslas festivāls "Artissimo", bet 1.jūlijā festivālu atklās unikāls multimediju projekts - Ludviga van Bēthovena 9. simfonija tēlos.

2013.gada vasarā dzima jauns mūzikas un mākslas festivāls, kas kuplināja Latvijas kultūras dzīvi. Jau no pirmās reizes tas ieguvis skatītāju un klausītāju atzinību, kļūstot par vienu no gaidītākajiem vasaras notikumiem.

Festivāls ir svētki. Bet svētki ir prieks. Tas ir prieks satikties ar seniem draugiem, prieks iepazīt jaunus vārdus un vienkārši - draudzības prieks, kas kā magnēts pievelk klausītājus Jūrmalai, priedēm, jūrai, skaņām. Sajūsma un iedvesma! Dzintaros un cituviet Jūrmalā pulcēsies izcili klasiskās mūzikas un pasaules mūzikas meistari, orķestri un džeza grupas, lai zem vasaras zvaigžņotajām debesīm dāvātu klausītājiem savu mākslu," festivālam veltītā preses konferencē teic festivāla rīkotāji - Hermaņa Brauna fonda pārstāvji.

Šogad par festivāla "Artissimo" centru un atklāšanas vietu izraudzīta vasaras koncertdzīves populārākā vieta - Dzintaru koncertzāle. Festivāla "Artissimo" norise Jūrmalā iecerēta divās sērijās - jūlijā un augustā.

Festivāla programma būs krāšņa un pārsteigumu pilna, sola pasākua rīkotāji. Festivālā savu meistarību rādīs gan pasaulslaveni mākslinieki, gan pavisam jauni, bet jau atzīti mūziķi. Uz četrām skatuvēm izskanēs desmit koncerti, pulcēsies seši orķestri un 30 pasaulslavenie solisti, un kopskaitā festivāla apmeklētājus priecēs vairāk nekā 300 dalībnieku.

Festivālu "Artissimo" Dzintaru koncertzālē 1.jūlijā atklās nepieredzēts multimediju projekts - "Bēthovena Devītā simfonija tēlos". "Tā būs vienreizēja un iespaidīga vācu fotomākslinieka un čellista Tobiasa Melles veidotā Ludviga van Bēthovena šedevra vizuālā interpretācija," stāsta Inna Davidova.

Tobiasa Melles projekti "Symphony in Images" ("Simfonija tēlos") nav vienkārši fotoprojekcijas mūzikas pavadījumā, bet gan neparastas izrādes neparastā gaisotnē: "Šis ir radošs projekts, kas dzimst katru reizi no jauna. Mākslinieka negaidītās un dziļi personiskās fotoasociācijas saasina mūsu sajūtas, dāvājot nebijušu emocionālo pieredzi," uzsver Davidova. Izcilajā mūziķu sastāvā - solisti Liene Kinča, Irina Dolženko, Danilo Formadža, Egils Siliņš, Valsts akadēmiskais koris "Latvija" un Liepājas simfoniskais orķestris ar Gintaru Rinkeviču pie diriģenta pults.

Šajā vakarā skanēs arī Bēthovena Ceturtais klavierkoncerts, kura solists būs pianists Vestards Šimkus.

Džeza mīļotājus gaida pasaulslavenais "Jazz Orchestra of the Concertgebouw", kas 2.jūlijā Dzintaru koncertzālē muzicēs kopā ar divu "Grammy" balvas ieguvēju - amerikāņu trompetistu Roju Hārgrovu.

Savukārt čigānu mūzikas ansamblis "Seven Kings" (ansambļa "Gipsy Kings" jaunākā paaudze) Dzintaros uzstāsies 3.jūlijā.  ""Seven Kings" - tā ir vienreizēja flamenko un čigānu mūzikas pagātne, tagadne un nākotne," saka Inna Davidova.

Apgūstot mūzikas skanēšanai jaunu telpu - Jūrmalas pilsētas muzeju, ciklā "Mūzika muzejā" festivāls piedāvās arī kamermūzikas koncertu, kurā piedalīsies vijolnieks Dāvids Liskers un kādreizējā rīdziniece pianiste Valentīna Gotlība.

Otru elpu festivāls "Artissimo" iegūs 16.jūlijā, kad Dubultu evaņģēliski luteriskajā baznīcā muzicēs Taipejas filharmonijas orķestris no Taivānas, kas kamersastāvā muzicē pasaulē pazīstamā solista, kamermūziķa un koncertmeistara Sjeņdas Su vadībā. Volfganga Amadeja Mocarta Devītā klavierkoncertā ("Jeunehomme") soliste būs ķīniešu izcelsmes pianiste Hueijina Liu-Tavastcjerrna.

Arī šovasar notiks muzikālo filmu vakari "Artissimo Cinema" Jūrmalas pilsētas muzejā (29. un 30.jūlijā, 4. un 5.augustā), ik vakaru piedāvājot četras filmas. To vidū būs leģendārais mūzikls "Mūzikas skaņas", Federiko Fellīni "Orķestra mēģinājums" un Alēna Korno filma "Visi pasaules rīti".

Dubultu evaņģēliski luteriskajā baznīcā 6.augustā uzstāsies jaunā klavesīniste Darja Zemele, Johana Sebastiana Baha un franču baroka mūzikas repertuārā demonstrējot Francijā spodrināto klavesīna spēles meistarību. 7.augusta kamermūzikas programmas galvenie varoņi Jūrmalas pilsētas muzejā būs šīgada Artura Rubinšteina konkursa un daudzu starptautisku konkursu laureāts pianists Andrejs Osokins, basbaritons Egils Siliņš un pianiste Inna Davidova.

Festivālu vainagos galā koncerts "Ceļojumu gadi", kas Dzintaru koncertzālē izskanēs 8.augustā. Uz skatuves sastapsies izcilie, pasaulslavenie rīdzinieki - dziedātāji Inga Kalna un Egils Siliņš, čellisti Miša Maiskis un Ramons Jafē, akordeoniste Ksenija Sidorova, jaunie vijolnieki Elīna Bukša un Daniils Bulajevs, kamerorķestris "Kremerata Baltica", Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris un šā gada Krievijas teātru skates "Zelta maska" laureāts diriģents Ainārs Rubiķis.

Festivāla programma pieejama Hermaņa Brauna fonda mājas lapā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti