Kultūras ziņas

"Latvijas koda" cilvēkstāsti

Kultūras ziņas

Leonīdam Vīgneram – 110

Festivāls "Arēna" aicina saklausīt nākotni

Festivāls «Arēna» aicina saklausīt nākotni

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Saklausīt nākotni – ar šādu aicinājumu sācies jaunās mūzikas festivāls “Arēna”, kas šogad svin 15.jubileju. Šajās dienās, festivāla norises laikā, līdz pat sestdienai, 12.novembrim, sešos koncertos ar pasaules līmeņa zvaigžņu piedalīšanos varēs pārliecināties par mūsdienu mūzikas dažādību.

Festivāla atklāšanas koncertā otrdien, 9.novembrī, Lielajā ģildē muzicēja viens no vadošajiem mūsdienu mūzikas kolektīviem – norvēģu ansamblis „BIT 20”, kas atskaņoja arī trīs latviešu komponistu – Santas Bušs, Gundegas Šmites un Andra Dzenīša jaundarbus.

Būt atvērtiem, turēt acis un ausis vaļā – ļauties ne vien neparastam skaņu rakstam, spēles tehnikas un teatrālu izdarību klātbūtnei, -  to prasīja festivāla „Arēna” atklāšanas koncerts. Īpašs bija laikmetīgās mūzikas leģendas, komponista, diriģenta un trombonista Vinko Globokara darbs „Kaleidoskops miglā”, ansambļa „BIT 20” sniegumā ar autoru pie diriģenta pults un spilgtu, varbūt dažādi vērtējamu, Alvīnes Pričardas solo.

„Vinko Globokars šo darbu uzrakstīja man pirms diviem gadiem. Tas ir mans pasūtījums darbu sērijai par tēmu „Dievs un Suns” .Es ceru, ka savā izpildījumā spēju būt gan dievišķa, gan dzīvnieciska. Daļa teksta ir franciski, daļa - bez nozīmes. Man jāattēlo suns, kaķis, mērkaķis un lauva, kas ir visgrūtāk. Man jāspēlē arī četru perkusiju instrumenti ar rokām un kājām. Skaņdarbs ir ļoti grūts, bet arī aizraujošs. Priecājos iepazīt arī trīs latviešu komponistu darbus, kas lieliski iekļāvās programmas koncepcijā,” norāda soliste Pičarda.

Ansambļa „BIT 20” sastāvā ir arī latviešu mūziķe, Bergenas simfoniskā orķestra pirmais čells – Agnese Rugēvica. Viņa atzīst, ka spēlēt ansamblī ir pavisam citādāk nekā orķestrī. Tas esot izaicinājums - vai nu tiksi galā, vai ne.

Skaņa, vārds, klusums ir fenomens, kas paver bezgalīgas iespējas, tā  saka  Grieķijā dzīvojošā  komponiste Gundega Šmite. Viņas mūzika ir smalku krāsu un noskaņu caurstrāvota.

Festivāls vēl turpinās savu skanējumu visu nedēļu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti