Festivālā «Zaļais stars» skanēs dziesmas un radīs smilšu skulptūras

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Pēc mūziķa Ulda Marhileviča iniciatīvas populāri mākslinieki apvienojušies pirmajam Pāvilostas mūzikas un mākslas festivālam „Zaļais stars”. Tas notiks nedēļas nogalē - 25. un 26.jūlijā., un ietvers gan koncertu Sakaslejas baznīcā, gan smilšu skulptūru izstādi, gan Pāvilostas pludmales lielkoncertu, kurā piedalīsies virkne populāru mūziķu.

Jauks piedzīvojums šis festivāls būs gan tiem, kuri jau reiz iemīlējušies Pāvilostā, gan tiem, kurus vēl tikai gaida šīs skaistās vietas atklāšanas brīnums - tā sola festivāla mākslinieciskais vadītājs Uldis Marhilevičs. Viņš ir pāvilostnieks jau sestajā paaudzē.

Pāvilostā arī līdz šim bijusi bagāta kultūras dzīve, notikuši daudzi, skaisti pasākumi, taču festivāls „Zaļais stars” daļu no tiem savienos vienotā veselumā, piedāvājot vairāku pasākumu programmu divu dienu garumā.

Festivāls tiks atklāts Sakaslejas baznīcas dārzā ar īpašu naktskoncertu, kas sāksies piektdien plkst.22.00 un kurā piedalīsies Rēzija Kalniņa, Marts Kristiāns Kalniņš, Ance Krauze, ērģelnieks Jānis Pelše, vijolnieks Dzintars Beitāns, Liepājas zvanu ansamblis „Campanella”, kā arī pats festivāla mākslinieciskais vadītājs Uldis Marhilēvičs. Viņš stāsta, ka šādi koncerti baznīcā notiek jau kopš 2009.gada.

Līdzekļi no koncerta ieņēmumiem tiks ziedota Sakaslejas baznīcas apkures un iekštelpu klimata sistēmas ierīkošanai.

Festivāla turpinājumā - sestdien Pāvilostas pludmalē varēs vērot smilšu skulptūru tapšanu. Tās veidos mākslinieki no Latvijas un ārvalstīm. Iemēģināt roku skulptūru veidošanā būs iespēja arī ikvienam interesentam.

Bet festivāla kulminācija būs Pāvilostas pludmales lielkoncerts, kas norisināsies uz lielās skatuves pie skatu torņa, un tajā Uldis Marhilēvičs piedalīties aicinājis Aiju Andrejevu, Anci Krauzi, Ivo Fominu, Ainaru Virgu, Aivaru Hermani un vēl virkni citu populāru mūziķu. „Ļoti liela, tāda mīļa atsaucība uzreiz bija, tas visvairāk uzrunāja un iedrošināja veidot šo pasākumu,” saka Marhilevičs.

Zīmīgs ir festivālam dotais nosaukums „Zaļais stars”, tā ir ļoti skaista dabas parādība, dažkārt novērojama saules rietēšanas laikā un tieši Pāvilostā ne reizi vien pamanīta. „Kristāldzidrā laikā, kad saule riet, veidojas zaļais stars. Es pats to neesmu redzējis, bet ik pa laikam tagad, kad mēs to nosaukumu izraudzījāmies, daudzi vietējie pāvilostnieki apliecina, ka ir to redzējuši . Šo dabas parādību savā romānā ir pieminējis pat Žils Verns. Pastāv leģenda, ka tas, kas to redz, iegūst lielu dzīves spēku un cerību. Tā kā klausītāji varēs iet sēdēt tajā vakarā un gaidīt,” stāsts Marhilevičs.

Bet zaļo staru ir redzējuši vējdēlisti, kuri Pāvilostu dēvē par burātāju paradīzi. „ Zaļo staru parasti ierauga tad, kad, gaidot vēju, sēž pie ugunskura un dzied dziesmas un spēlē ģitāras. Tas tiešām ir redzams pie noteiktiem laika apstākļiem, parasti tas gan liecina, ka vēja nebūs, tātad var mierīgi sēdēt pie ugunskura un dziedāt,” saka burātājs Edgars Kupčs.

Burātāju grupa piecu cilvēku sastāvā piedalīsies arī lielkoncertā, un nevis - burājot, bet, liekot lietā tieši šo kopējo pie ugunskura gūto muzicēšanas pieredzi.

Lielkoncerts noslēgsies visiem kopā dziedot Pāvilostas himnu, kuras mūzikas autors ir Uldis Marhilēvičs, tad virs Pāvilostas moliem atmirdzēs svētku uguņošana, pēc tam būs arī sadziedāšanās un dejas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti