Festivāla «Via Baltica» rīkotāji: Augušas gan mūziķu, gan klausītāju prasības

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

"Augušas gan mūziķu, gan klausītāju prasības," par kamermūzikas festivālu "Via Baltica" intervijā "Klasikai" saka tā galvenā rīkotāja Dace Bluķe. Festivāls no 14.augusta norisināsies Liepājā, kā arī 23.augustā Kuldīgā.

Ceturto gadu pēc kārtas augusta otrajā pusē liepājniekus un Liepājas viesus, kā arī jau otro gadu mūzikas gardēžus Kuldīgā priecē kamermūzikas festivāls "Via Baltica". Šogad tas notiks no 14. līdz 30.augustam Liepājā un 23.augustā Kuldīgā.

Festivāls pulcēs vairāk kā 20 lieliskus mūziķus sešos dažādos koncertos, kā arī mūzikas nodarībās bērnu auditorijai. Liepājā notiks četri, bet Kuldīgā trīs no festivāla pasākumiem.

Festivāla rīkotāja Dace Bluķe uzsver, ka programmu izvēli lielā mērā nosaka arī koncertzāle: piemēram, Hika zāle Liepājā, kur notiks festivāls atklāšanas koncerts, ir visu paaudžu klausītāju iemīļota koncertvieta, savukārt Kuldīgā koncerti notiks dažādās vietās.

"Pirms vairākiem gadiem kultūras dzīve vasarā, tostarp Liepājā, nebija tik bagātīga kā tagad. Par nosacītu tradīciju bija kļuvis lielāka mēroga koncerts zīmīgajā 23.augustā, taču bija sajūta, ka šis liktenīgais datums ar laiku varētu tikt piemirsts, tāpēc gribējās veidot vairāk pasākumu, kas to uzsvērtu. Kamermūzika šķita atbilstošākā, jo to var apaudzēt ar citām aktivitātēm. Tā pirms četriem gadiem radās "Via Baltica". Nu jau tas krietni izaudzis un izgājis ārpus Liepājas robežām," stāsta Dace Bluķe, uzsverot, ka tieši īstā diena - 23.augusts - tiks pavadīta Kuldīgā.

Dace Bluķe norāda, ka šogad festivāla programma iecerēta visai plaša un daudzpusīga.

Kā jau vēstījām, festivāls tiks atklāts 14.augustā plkst 19 ar koncertu "Latvijas Baroks" Liepājā, "Promenade Hotel" Hika zālē.  Tajā piedalīsies baroka orķestra "Collegium Musicum Riga" solistu grupa diriģenta Māra Kupča vadībā, atskaņojot Latvijas vēsturiskajā teritorijā tapušo baroka mūziku - kompozīcijām, kas ierindojas Eiropas izcilākajiem sava laika sasniegumiem mūzikā.

Kopumā festivāla dienās mūzikas baudītāji varēs gan ieklausīties vēsturiskās baroka skaņās un baudīt Jāzepa Vītola un Ludviga Van Bēthovena stīgu kvartetus, kas stāsta par 19.gadsimta nogales muzikālās inteliģences vakarēšanu Sanktpēterburgā un Bēthovena iedvesmas avotiem, gan novērtēt klasisko instrumentu un neikdienišķas mūzikas mijiedarbību, kad par skaņas avotu kļūst tādi saimnieciski priekšmeti kā katli, pannas un karotes.

Gaidāmi arī pirmatskaņojumi, kas veidoti kā individualizēta mākslinieciska refleksija par Latvijas melnajiem stārķiem, tiem pārlidojot dažādas zemes (projektā "Melnais stārķis: dzīvības lidojums") un baltiešu un ziemeļvalstu augsti profesionālās koru dziedāšanas iedvesmotas ansambļa kompozīcijas.

Visai neparasts akcents gaidāms festivāla noslēgumā 30.augustā.

"Senās uguns nakts koncerts, kas orientēts uz plašu auditoriju, iekļausies starptautiskajā projektā, ko savulaik aizsākusi Somija, aicinot apdzīvotajās vietās ap Baltijas jūru augusta pēdējā sestdienā iekurt ugunskurus, pieminot gan dažādu iemeslu dēļ jūrā bojā gājušos, gan uzsverot to, ka Baltijas jūra mūs vieno, tostarp ekonomiskajā kontekstā. "Mirage Octet" šajā vakarā atskaņos vienu no pēdējām Gunāra Rozenberga veidotajām programmām ar latviešu un skandināvu tautasdziesmu apdarēm, kas labi sasaucas ar Baltijas vienotības ideju," intervijā "Klasikai" uzsver Dace Bluķe.

Vēl sarunā Dace Bluķe dalās pārdomās par bagātīgo koncertdzīvi Liepājā, kā arī dažādājām koncertvietām. Šajā sakarībā viņa pārliecinājusies: "Augušas gan mūziķu, gan klausītāju prasības - skaņas, akustikas, vietas, telpas ziņā. Brīvdabas estrāde "Pūt, vējiņi!" diemžēl ir krietni nolietojusies, un klausītāji labprātāk izvēlas nesēdēt caurvējā un ēnā. Ceru, ka pēc koncertzāles "Lielais dzintars" uzcelšanas arī brīvdabas estrāde piedzīvos atjaunotni."

"Via Baltica" programma skatāma festivāla mājas lapā.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti