Kultūra

Varas un retorikas spēles uz Ģertrūdes ielas teātra skatuves

Kultūra

JRT savu jauno sezonu sāks ar A.Hermaņa iestudēto "Marķīze de Sada"

Festivāla «Via Baltica» koncerti skanēs ne tikai Liepājā, bet arī Kuldīgā un Rudbāržos

Festivāla «Via Baltica» koncerti skanēs ne tikai Liepājā, bet arī Kuldīgā un Rudbāržos

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Šovakar Liepājā  sāksies festivāls „Via Baltica”. Festivāls nu jau septīto reizi notiek laikā, kad Baltijas valstīs piemin akciju „Baltijas ceļš”. Augustā Liepājā viesosies visu trīs Baltijas valstu mūziķi, pulcējot vairākus tūkstošus plašu auditoriju koncertos, izstādes un citos pasākumos. Festivāla ietvaros koncerti notiks arī Kuldīgā un šogad pirmo reizi atjaunotās Rudbāržu pils Varoņu zālē.

Atklāšanas koncertā, kas gaidāms Liepājas centrā vēsturiskajā „Romas dārza” pagalmā, kas nu jau kādu laiku ir atvērts dažādām kultūras norisēm, uzstāsies Elza Rozentāle un grupa „Bur mani”, izpildot etnodžeza programmu.

„Manuprāt viena no labākajām džeza dziedātājām, kura ļoti aizrāvusies ar etno mūziku, to labi prot veiksmīgi savienot. Man patīk arī meklēt jaunas vietas festivālam - pirmo reizi notiks koncerts atvērta tipa dārzā pašā Liepājas sirdī blakus Rožu laukumam. Tā ir brīnišķīga un romantiska vieta. Mūziķi atzinuši, ka akustika tur ir laba,” par gaidāmo šīvakara koncertu stāsta festivāla rīkotāja Dace Bluķe.

Turpmākajās dienās festivāla ietvaros izskanēs koncerts „Skaņu pilis”, kas tapis, sadarbojoties latviešu un lietuviešu mūziķiem.

Koncerti notiks Liepājā, Kuldīgā un Rudbāržos. Pirmo reizi koncertā skanēs arī pirms vairākiem gadiem tapušais Georga Pelēča skaņdarbs, saka Dace Bluķe.

„Tajā piedalīsies Viļņā dzīvojošais latviešu soprāns Gunta Gelgote kopā ar lietuviešu flautistu Giedrju Gelgotu un latviešu pianisti Aiju Kuzmani. Pēc festivāla pasūtījuma tapuši divu latviešu komponistu - Lielās mūzikas balvas laureāta Mārtiņa Viļuma un liepājnieces Lauras Gustovskas jaundarbi, kuri pasaules pirmatskaņojumu piedzīvos Kuldīgā, Liepājā un Rudbāržos.”

Festivāla „Via Baltica” norise Rudbāržu pils Varoņu zālē gandarī skolas direktoru Dzintaru Strautu, kurš ieguldījis savu entuziasmu zāles atjaunošanā. Varoņu zāle, kur reiz no kritušā pulkveža Oskara Kalpaka atvadījušies karavīri, un Rudbāržu pils vēsturiskā nozīme Latvijas brīvības cīņu laikā sasaucas ar Baltijas ceļa ideju, uzskata Dzintars Strauts:

„Baltijas ceļa laikā cilvēki visās trīs valstīs sadevās rokās un parādīja savu vienotību, lai otro reizi izcīnītu savu neatkarību. Ar kalpakieši brīvības cīņās sadarbojās ar igauņiem un lietuviešiem, atbalstot ar naudu, tehniku, cilvēkiem un padomiem.”

23. augustā ''Promenade Hotel'' Hika zālē viesosies leģendārā igauņu mūziķu grupa “Hortus musicus” un tā mākslinieciskais vadītājs Andress Mustonens.

Viņu specializācija ir senā mūzika — gregoriskie dziedājumi, viduslaiku liturģiskās himnas, renesanses skaņdarbi. Mūziķi apguvuši arī indiešu rāgu, arābu mugāmu un izraēļu tempļa dziedājumus, kā arī savā repertuārā iekļauj atsevišķus 20.gadsimta autorus. Koncertā Liepājā skanēs spožākie renesanses laika darbi un baroka mūzikas pērles, kā arī Arvo Perta, Gijas Kančeli, Aleksandra Knaifeļa un citu mūsdienu autoru veltījumi šim sastāvam.

Plašāka informācija par festivālu “Via Baltica” pieejama interneta vietnē www.viakultura.lv, kā arī sociālajos portālos.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti