Pa ceļam ar Klasiku

Izrādes "Loranga jeb Stāsts par vienu gluži traku māju" veidotāji: Būs liels trobelis

Pa ceļam ar Klasiku

Horeogrāfe Alise Putniņa par rītarosmi, elpošanu, kustību vārdnīcu un savu jauno "Nakteni"

"Škiuņa džeza" mākslinieciskais vadītājs Amantovs: Īsts džeza mūziķis pulkstenī neskatās

Festivāla «Škiuņa džezs» mākslinieciskais vadītājs: Lūznavā būs īsts Baltijas džeza festivāls

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

No 28. līdz 31. augustam Lūznavas muižā startēs gluži jauns džeza festivāls, kura nosaukums "Škiuņa džezs" nepārprotami to ļaus identificēt ar Latgali. Vaicāts, kādas īsti ir Lūznavas un tās muižas attiecības ar džezu, jaunā festivāla mākslinieciskais vadītājs Lauris Amantovs ar atbildi nevilcinās: "Džezs iederas jebkur, bet īpaši Lūznavas muižā."

"Iesaku visiem tur aizbraukt, jo tā tiešām ir vieta, kur var darīt visu ko – klausīties džezu, vienkārši pastaigāties, gulēt pļavā vai rīkot pikniku. Turpat netālu ir arī ezers – tā kā var to visu izbaudīt vienā dienā, bet var arī tur padzīvot nedēļu," stāsta Amantovs un piebilst: "Tas škiunis neko daudz neatpaliek no muižas – tikko svaigi uzcelts, tas nav lauku šķūnis klasiskā izpratnē, bet gan lieliski iederas visā muižas kompleksā, un muižas saimniece Inga Žirgule ir krietni parūpējusies, lai tur viss būtu tā, kā vajag."

Lauris Amantovs arī atklāj festivāla tapšanas vēsturi: "Tā pirmsākumi saistīti ar Lūznavas muižas atjaunošanu – galu galā katrā muižā iederas koncerti: gan akadēmiskie un folkloras, gan džeza, un

doma par festivālu radās kontrabasistam Tomam Lipskim, kura diemžēl  vairs nav mūsu vidū. Toms pats bija no Rēzeknes, un viņam bija liels sapnis, ka Lūznavā reiz būtu džeza festivāls, kas būtu līdzvērtīgs visiem pārējiem festivāliem, kas Latvijā jau ir.

Toms pats diemžēl nesagaidīja šo brīdi, bet Inga Žirgule, kura ir muižas pārvaldniece un saimniece, mani jau ziemā uzmeklēja, lai Toma ideju īstenotu dzīvē. Tā nu mēs līdz tam esam nonākuši – Lūznavā būs īsts Baltijas džeza festivāls."



Amantovs arī atgādina, ka Rēzeknē jau pirms gadiem divdesmit bijusi tradīcija ik otro gadu rīkot džeza dienas, kas parasti notika februārī.

"Bet beidzamajos gados, līdz ar koncertzāles "Gors" darbību, pasākumu pilsētā bija pietiekoši, tāpēc džeza dienas atsevišķi vairs netika rīkotas. Lai gan arī Daugavpilī katru otro gadu ir džeza festivāls, viens ir paklausīties labu džeza mūziku, bet pavisam kas cits – izbaudīt atmosfēru. Varbūt dažs vispār vēl nav bijis Lūznavas muižā, un tā viņam būs lieliska iespēja gan paklausīties džezu, gan apskatīt šo vietu. Publikas mums pietiek!"

Kas būs tas īpašais, kas "Škiuņa džezu" atšķirs no pārējiem daudzajiem mūsu džeza festivāliem?

"Īpašs tas būs ar to, ka festivāls būs tieši Baltijas džeza festivāls – mākslinieki, kas uzstāsies, kā arī meistarklašu pasniedzēji būs no visām trim mūsu Baltijas valstīm – Latvijas, Lietuvas un Igaunijas," uzskaita Amantovs. "Protams, meistarklases tiek rīkotas arī citos festivālos, bet reģions no Rīgas uz austrumiem diemžēl ir mazliet apdalīts, jo džezs vairāk notiek ap Rīgu, nu, labi – līdz Cēsīm, bet mazliet tālāk tā pietrūkst, kaut arī ir daudz spēlēt gribētāju, daudz studentu un skolēnu, kuri gribētu kaut ko darīt džeza jomā, bet viņi varbūt nevar tik tālu aizbraukt kā līdz Rīgai.

Un tagad Latgales reģionā mums būs pirmais nopietnais džeza festivāls."

Šobrīd uz meistarklasēm pieteikušies 24 jauni cilvēki, kas pārstāv ļoti dažādas specialitātes. "Instrumentu ir daudz un dažādi – ļoti liels prieks par studentiem, kas piesakās! Ļoti populārs ir saksofons, arī dziedāt grib daudzi. (..) Pārstāvju no Latvijas ir visvairāk. Taču arī lietuvieši ir diezgan aktīvi, ko nevar teikt par ziemeļu kaimiņiem igauņiem," stāsta Lauris Amantovs. Profesionālo pieredzi mūziķi gūs Vitas Rusaitītes (Lietuva) vokāla klasē, Skirmanta Sasnauska (Lietuva) trombona un citu pūšamo instrumentu klasē, Indriķa Veitnera saksofona klasē, Sīma Aimla (Igaunija) saksofona klasē, Mikela Pādara (Igaunija) kontrabasa klasē, Arkādija Gotesmana (Lietuva) sitaminstrumentu klasē un Madara Kalniņa taustiņinstrumentu klasē.

Festivālu iesāks džeza mūziķu sadarbība meistarklasēs, kuru rezultātu varēs baudīt ik vakara džema sesijās, bet 30. un 31.augustā notiks vairāki publiskie festivāla koncerti. Noslēguma koncertā ar Rēzeknes bigbendu saspēlēsies visi džeza meistarklašu vadītāji.

Festivāla noslēguma apakšvirsraksts ir "Turpinājums", gluži kā visa festivāla devīze. Kā izskatās – vai festivālam būs turpinājums? "Atsaucība šobrīd ir tiešām ļoti liela, un gribētos, lai turpinājums būtu, teic Amantovs un uzskata, ka visskaistākais festivāla noslēgums un apsolījums nākotnei būtu tad, ja nevienam no festivāla dalībniekiem pēc fināla koncerta pēdējām oficiālajām taktīm negribētos šķirties. "Tad visiem būtu tāda īsti padarīta darba sajūta.

Par džezu jau nekad nevar zināt, cik ilgi tas iet un ar ko beidzas – tas ir tas īstais festivāls. Tas sanāk tāds noslēgums bez gala. (..) Īsts džeza mūziķis jau neskatās pulkstenī – bijuši gadījumi, kad ar dzīšanu mūziķi jādzen projām no skatuves," sirsnīgi smejas jaunā festivāla mākslinieciskais vadītājs.

Festivāla programma pieejama Lūznavas muižas mājaslapā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti