Rīta Panorāma

LNB izstade "Literatūrai un Mākslai 70. Škapara laiks"

Rīta Panorāma

Intervija ar Ati Strengu

Brāļi Petrauski un Rihards Zaļupe. Xylem trio

Festivālā «Saxophonia» skanēs argentīniešu mūzika un ritmi «Xylem trio» sniegumā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Festivālā "Saxophonia" 15.februārī plkst. 18 Spīķeru koncertzālē Rīgā Argentīnas tautas melodijas un ritmus izspēlēs jauneklīgi atraktīvais "Xylem trio" ar brāļiem Oskaru un Raimondu Petrauskiem un Rihardu Zaļupi.

"Xylem trio" - Oskars Petrauskis (saksofons), Raimonds Petrauskis (klavieres), Rihards Zaļupe (sitaminstrumenti) - vienmēr gatavi publikai piedāvāt ko jaunu un nebijušu. Šoreiz ansambļa uzmanības lokā argentīniešu mūzika ar tai raksturīgajiem ritmiem, harmonijām un melodijām.

"No manas puses vairāk ir bijuši impulsi. "Xylem trio" ir viena tāda likumība - mēs nekad neko nespēlējam, kā tas ir rakstīts notīs, pirms tam. Otra likumība - mums ir pietiekami atvērta telpa, lai katrs tur ienestu kaut ko savu," stāsta Raimonds Petrauskis. "Argentīnas mūziku spēlēsim nevis tā, kā spēlē Argentīnā, bet sajūtot to caur sevi," piebilst Oskars Petrauskis.

Ritma stihija ir tā enerģija, kas vilina klausītāju. "Xylem trio" koncertos dienvidnieku ritmi skan vienmēr. Riharda Zaļupes spēlētais kahons jau septiņus gadus ir neiztrūkstošs trio instruments. "Kahons kā instruments ir ļoti raksturīgs tieši tam galam, arī Argentīnai. Kahons mums ir viens no svarīgākajiem instrumentiem, ko mēs ikdienā ļoti bieži spēlējam. Pēdējā laikā tas vispār ir viens no top sitaminstrumentiem, jo tas aizstāj bungu komplektu," norāda Rihards Zaļupe.

Kā tā radusies Andu cilšu rituālu tradīcijās, kā attīstījusies, ietekmējoties no Eiropas un Latīņamerikas mūzikas, kā izaugusi līdz Astora Pjacollas tango un kā tā saistīta ar britu populāro mūziķi Stingu - to brīvā koncerta formā 15.septembrī Spīķeru koncertzālē atklās "Xylem trio", kuri paši sev piedēvē "crossover" mūzikas stilistiku, kas sevī apvieno dažādu stilu un žanru sintēzi. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti