Festivālā «Saxophonia» Latvijas Radio bigbends koncertēs kopā ar Pjēru Bertrānu no Francijas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Festivāla "Saxophonia" ietvaros trīs koncertus kopā ar franču džeza leģendu Pjēru Bertrānu sniegs Latvijas Radio bigbends.

"Pjērs Bertrāns nav zināmākais vārds mūsu publikai, bet tiešām ir to vērts, jo man ir sajūta, ka pēdējo gadu laikā šis ir viens no labākajiem projektiem, sevišķi tāpēc, ka tiek radīta jauna mūzika kopā ar Latvijas Radio bigbendu,” Latvijas Radio raidījumā "Kultūras Rondo” ar gaidāmo koncertu iepazīstina Latvijas Radio bigbenda vadītājs Kārlis Vanags.

Stāstot par mūziku, kas skanēs, Vanags atzīst, ka "skanējums ir mūsdienīgs, krāsains, šī ir tā reize, kad uz skatuves līdzvērtīgi darbojas gan bigbends, gan solisti”. Koncertos kā solisti piedalīsies četri viesmākslinieki: saksofonists Pjērs Bertrāns, dziedātāja Paloma Pradāla, akordeonists Kristofs Lampidečija un perkusionists Minino Garejs.

Latvijas Radio bigbends ar franču džeza mūziķi Pjēru Bertrānu sadarbosies pirmo reizi.

"Iepazināmies mēs ar  Pjēru pirms pāris gadiem, tad arī radās ideja par sadarbību, jo viņa mūziku biju iepazinis krietni agrāk. Tajā laikā viņš aktīvi darbojās ar Parīzes džeza bigbendu. Jau tad bija sajūta, ka kaut kas tāds jāparāda mūsu klausītājiem,” atzīst Vanags.

Vanags arī uzsver, ka skanēs oriģinālmūzikas programma, kas pasūtināta tieši Latvijas Radio bigbendam. Tematiskais pamats programmai ir 20.–30. gadu saikne starp Rīgu un Parīzi, laiks, kad Rīgas modes dzīvi un sabiedrisko toni noteica Parīzes kultūra.

Pjērs Bertrāns – saksofonists, flautists, kompozīcijas profesors, kura daiļrade ietver neskaitāmas kompozīcijas un aranžējumus dažādiem sastāviem, kā arī mūziku kinofilmām un izrādēm. Viņš ir viens no spilgtākajiem džeza mūziķiem Francijā.

Kārlis Vanags
Kārlis Vanags

"Būs interesanti akadēmiskās mūzikas klausītājiem, džeza lietpratējiem, kā arī vienkāršiem klausītājiem. Mūzika savā ziņā ir demokrātiska, viegli klausāma, bet vienlaikus pietiekami sarežģīta un mūziķiem izaicinoša. Ir izaicinājums, sarežģītība, bet netraucē klausītājiem šo mūziku,” vērtē Vanags.

Savukārt Pjērs Bertrāns atzīst, ka šie koncerti viņam ir būtiski, jo "bija gadsimts un laiks, kad Rīga un Parīze aktīvi draudzējās. Es meklēju kaut ko kas Parīzē noticis divdesmitajos gados, un tik tiešām, daudz kas notika tajā laikā. Tie bija trakie laiki Parīzē – visi mākslinieki, visi radošie – dzejnieki, gleznotāji, skulptori un mūziķi – džezs visiem bija kopīgs, arī tango un brazīliešu mūzika. Viss tajā laikā miksējās vienā veselumā un radīja kaut ko dullu."

Latvijas Radio bigbends kopā ar Pjēru Bertrānu, Palomu Pradālu, Kristofu Lampidečiju un Minino Gareju uzstāsies trīs koncertos Latvijā: 22.februārī Daugavpils Vienības namā, 23.februārī – Siguldas koncertzālē "Devons” un 24.februārī – Rīgā, Kongresu namā.

Festivāls "Saxophonia" notiks no 15. līdz 24.februārim, piedāvājot piecas dažādas koncertprogrammas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti