Festivāla «Saulkrasti Jazz» noslēguma koncertos: «Jazzatomy» un radošās nometnes audzēkņi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

XXI Starptautiskā džeza mūzikas festivāla "Saulkrasti Jazz" noslēguma koncertā sestdien, 21. jūlijā, klausītājus sagaida dažādas muzikālās kultūras un stilus apvienojošais kolektīvs “Jazzatomy” no Latvijas, "jazz-rock" mūzikas apvienība no Polijas "Laboratorium" un Armēnijas džeza mūzikas pamatlicēji – Armēnijas Valsts džeza orķestris.

Sestdien plkst. 12 uz festivāla skatuves atpūtas kompleksā "Minhauzena Unda", Ainažu ielā 74, kāps festivāla radošās nometnes audzēkņi, kas bezmaksas koncertā demonstrēs nedēļas garumā starptautiski atzītu džeza mūzikas mākslinieku un pedagogu meistarklasēs apgūtās prasmes, vēstīts festivāla mājaslapā.

Noslēguma koncerts sāksies plkst. 19, un kā pirmie uzstāsies Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas Džeza nodaļas absolventu pianista Artjoma Sarvi un dziedātājas Evilenas Protektores izveidotā grupa “Jazzatomy”.

Kolektīvu veido tradicionāls džeza ansamblis – bungas, kontrabass, klavieres, pūšamo instrumentu sekcija un vokāls –, kurā integrēts klasiskais stīgu kvartets, “turntablisms” jeb plašu atskaņotāju un elektronikas izmantošana mūzikas radīšanā, Čīles tautas instrumenti un “hip-hop” elementi, tādējādi apvienojot dažādas muzikālas kultūras.

2018. gada janvārī grupa laida klajā savu pirmo albumu – “Colors of Summer”, kurā iekļautās kompozīcijas ir daudzpusīgas ne tikai instrumentācijas, bet arī noskaņas ziņā.

Viņiem sekos viena no vadošajām Polijas "jazz-rock" mūzikas apvienībām – leģendārā "Laboratorium”. Jau  grupas debijas albums “Modern Pentatlons” 1973. gadā guva tolaik neiedomājami lielus panākumus - nedēļas laikā tika pārdots vairāk nekā 100 000 eksemplāru. Kopš tiem laikiem grupa nospēlējusi tūkstošiem koncertu visā pasaulē, saņēmusi neskaitāmus apbalvojumus un līdera, pianista Januša Gživača (Janusz Grzywacz) vadībā aizvien nav zaudējusi savu unikālo skanējumu un spēles veidu.

Koncertu noslēgs Armēnijas džeza mūzikas pamatlicēji – Armēnijas Valsts džeza orķestris. Šis gads Armēnijā tiek atzīmēts kā džeza mūzikas dibināšanas 80. gadadiena, jo Armēnijas Valsts džeza orķestris dibināts 1938. gadā.

Ļoti īsā laikā džeza orķestris, kura sastāvā muzicēja Armēnijas talantīgākie mākslinieki, ieguva plašu atpazīstamību bijušajā Padomju Savienībā. Kopš 1956.gada diriģenta lomu uzņēmās talantīgais pianists un komponists Konstantīns Orbeljans (Konstantin Orbelyan), kurš šos pienākumus pildīja 36 gadus un kura vadībā orķestris ieguva starptautisku atpazīstamību arī ārpus Padomju Savienības robežām.

Saistībā ar sarežģīto sociālo un militāro situāciju valstī 1992.gadā orķestra darbība tika apturēta. Muzicēšanu orķestris atsāka 1997.gadā, kad mākslinieciskais vadītājs Armens Martirosjans (Armen Martirosyan) un saksofonists Armens Hjusnuncs (Armen Hyusnunts) pieaicināja orķestrī jaunus mūziķus un bagātināja repertuāru ar modernākām mūsdienu kompozīcijām.

Bez plaši pazīstamām amerikāņu kompozīcijām orķestris atskaņo arī armēņu tautas melodijas, kuru izpildījumam tiek izmantoti arī nacionālie mūzikas instrumenti, kā arī mūsdienu armēņu komponistu – Martirosjana, Hjusnunca, Artašeas Kartaljana (Artashes Kartalyan), Vahagna Hairapetjana (Vahagn Hayrapetyan) un Martina Ulihanjana (Martin Ulikhanyan) - mūziku. Kopš 2010.gada orķestra mākslinieciskais vadītājs un diriģents ir Hjusnuncs.

Pēdējo gadu laikā Armēnijas Valsts džeza orķestris ar plašiem panākumiem ir uzstājies daudzviet pasaulē kopā ar daudziem starptautiski atzīti solistiem.

XXI Starptautiskajā džeza mūzikas festivālā "Saulkrasti Jazz" visas nedēļas garumā notiek ikvakara brīvdabas koncerti, kuros šogad piedalījās džeza meistari no Baltijas valstīm, Austrijas, Francijas, Polijas, Ungārijas, Izraēlas un Armēnijas.

Festivāla norises laikā visas nedēļas garumā, kā ierasts, notiek arī sitaminstrumentu, vokāla, taustiņinstrumentu, basa, ģitāras un pūšaminstrumentu meistarklases topošajiem mūziķiem, kuras vada starptautiski atzīti džeza mūzikas mākslinieki un pedagogi.
 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti