Festivāla «Rīga Jūrmala» klātienes meistarklasēs mācīsies studenti no visas Baltijas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Starptautiskā klasiskās mūzikas festivāla “Rīga Jūrmala” laikā mūzikas studentiem no visas Baltijas būs iespēja klātienē apmeklēt meistarklases pie izpildītājmāksliniekiem, kuri šovasar uzstāsies festivālā, informēja festivāla rīkotāji. Tuvākās meistarklases notiks 17. jūlijā Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā pie ungāru pianista sera Andrāša Šifa. Meistarklasēs piedalīsies trīs jaunie pianisti – Kasparas Mikužis (Lietuva), Pāvels Laganovskis (Latvija) un Tāhe Lī Līva (Igaunija).

Andrāšs Šifs ir pazīstams kā pianists, kurš īpaši ir pievērsies jauno talantu atbalstīšanai, galvenokārt piedāvājot iespēju jauniem un daudzsološiem mūziķiem uzstāties viņa iedibinātajā koncertciklā “Būvējot tiltus”. Andrāšs Šifs ir arī pasniedzējs Bārenboima–Saīda akadēmijā un Kronbergas akadēmijā, regulāri lasa lekcijas un vada meistarklases. “Rīga Jūrmala” festivālā viņš uzstāsies 18. jūlijā Dzintaru lielajā koncertzālē kopā ar Marisa Jansona Festivāla orķestri, atskaņojot Roberta Šūmaņa Koncertu klavierēm ar orķestri laminorā (op.54).

“Ar ideju organizēt meistarklases jaunajiem mūziķiem no Baltijas un citviet pasaulē, festivāla komanda nāca klajā pagājušā gada pavasarī. Ieguldījums jauno mūziķu izglītībā ir viens no festivāla mērķiem – atstāt ko paliekošu – ļaut satikt, iepazīties un mācīties no pasaules atzītākajiem klasiskās mūzikas meistariem,” sacīja Zane Čulkstēna, festivāla “Rīga Jūrmala” izpilddirektore. “Redzot, cik veiksmīgi veidojās sadarbība ar māksliniekiem, kuri uzstājās festivāla pirmajā sezonā, un cik atvērti viņi bija dažādām iniciatīvām, tai skaitā pasniegt klātienes meistarklases festivāla laikā, izziņojot festivāla otro sezonu, meistarklases jaunajiem mūziķiem bija neatņemama tā sastāvdaļa.”

6. augustā meistarklases pasniegs franču vijolnieks Reno Kapisons, savukārt 28. augustā pianists Jefims Bronfmans, bet 3. septembrī – pianists Leifs Ūve Annsnēss.

Sākoties pandēmijai, tika pieņemts lēmums rīkot meistarklases attālināti. Platformā “Facebook” tās bija iespējams arī citiem interesentiem. Kopš 2020. gada maija līdz šim brīdim “Facebook” notikušas jau vairāk nekā 90 individuālas meistarklases pie 28 dažādiem pasniedzējiem, tostarp pie franču vijolnieka Reno Kapisona un baritona Bendžamina Apla, čellista Miša Maiska, klasiskās ģitāras virtuoza MILOŠ, norvēģu pianista Leias Ūves Annsnēsa, soprāna Olgas Peretjatko un mecosoprāna Alises Kūtas, dižā pianista Jefima Bronfmana un citiem. Meistarklases vadījuši arī orķestru mūziķi – pasniedzēji no Karaliskā “Concertgebouw” orķestra, Bavārijas Radio Simfoniskā orķestra, Čikāgas Simfoniskā orķestra.

Šovasar festivāla “Rīga Jūrmala” laikā meistarklases notiks klātienē, to ieraksti būs pieejami pēc festivāla. Tiešsaistes meistarklases atsāksies septembrī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti