Kultūras ziņas

Žurnāls "Rīgas Laiks" atdzīvojas teātra izrādē

Kultūras ziņas

Sākas Ideju festivāls par mākslu un ekonomiku

Austrumi ienāk Rīgā

Festivāla PORTA direktore: Pirmo reizi gribam satikt Austrumus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Starptautiskais pasaules mūzikas festivāls PORTA līdz šim "vispār nekad nav šajā virzienā skatījies. Tas ir pirmais gads, kad mēs gribam šeit satikt Austrumus," par šī gada festivāla ievirzi intervijā Latvijas Radio raidījumam "Kultūras rondo" norāda festivāla direktore Ilze Apsiņa.

Festivāla direktore Ilze Apsiņa atklāj, ka PORTA ik gadu viņai nozīmējot jaunas sadarbības, kas tiek veidotas ar vietējiem mūziķiem un tiem, kuri atbrauc, pozitīvā atmosfēra, kas vienmēr valda un prieks.

„Un katru gadu, protams, rādīt aizvien citas krāsas, aizvien citas tradīcijas. Tas ir tas, ko mums vajadzētu katram meklēt arī sevī," uzskata Apsiņa.

Šogad festivāls veltīts Austrumu zemju kultūrai un mūzikai, aicinot koncertos un filmu programmā tikties ar spilgtiem mūziķiem no Indijas, Izraēlas, Krievijas, Azerbaidžānas un Latvijas.

„Festivāls vispār nekad nav šajā virzienā skatījies. Tas ir pirmais gads, kad mēs gribam šeit satikt Austrumus," norāda festivāla direktore.

Festivālā būs iespējas skatīt un baudīt apvienotu klasisko indiešu mūziku ar mūsdienu rietumu mūzikas pieredzi – džezu, fanku un etno, gan Balkānu ritmus, klezmermūzikas šarmu un emocijas, gan latviešu dainas ar azerbaidžāņu mugam vienotu skanējumu, gan pašmāju postfolkloras aizsācējus un līderus.

Festivāla viesi – grupa „The Shuk"  ir viena no vadošajām starptautiskajām mūzikas grupām Izraēlā. Grupa ir uzstājusies vairāk nekā 30 pasaules valstīs, un viņu mūzikas mērķis ir ar neparasti daudzveidīgā  repertuāra palīdzību iepazīstināt cilvēkus ar Izraēlas un ebreju kultūru. „The Shuk" mūzika sakņojas tradicionālajā, mūsdienu, senebreju, Tālo Austrumu un pasaules mūzikā.

„Savukārt grupai no Krievijas „Dobranotch" ir dauzonīgāka mūzika. Dzīvesprieks. Balkānu ritmi," stāsta Apsiņa. „Latvijas-Azerbaidžānas kopprojektā mēs savukārt vairāk virzīsimies uz Azerbaidžānas pusi, kaut arī tur ir, protams, mūsu pašu izpildītāji. „Forshphil" ir psihedēlisks ebreju roks. Tā kā viņiem desmit gadu jubileja, būs arī viesi, ar kuriem kopā bijuši dažādi sadarbības projekti. Tajā skaitā „Dzelzs vilka" puiši."

Festivālā gaidāms arī pilnīgi unikāls dziedātājas Leilas Alijevas iniciēts projekts, kurā tiek sapludināti divu valstu kultūras kanoni– latviešu dainas ar azerbaidžāņu mugam vienotā skanējumā. „Baltās skaņas" ietērpj dainas jaunā, dziļās vērtībās balstītā skanējumā.

PORTA 2013 programma.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti