Kultūras rondo

Rīgas projektu koris iepazīstina ar amerikāņu komponista Kaila Smita opusu

Kultūras rondo

"Strēlerte un divi Johansoni" - suminām vienas ģimenes trīs jubilārus

Rēzeknē norit ērģeļmūzikas festivāls "ORGANismi"

Festivālā «ORGANismi» tapusi koncertizrāde bērniem «Ķepas, ūsas un Minkāns»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Rēzeknē, Latgales vēstniecībā "Gors" ir sācies ērģeļu mūzikas cienītāju gaidītais festivāls "ORGANismi". 6. oktobrī varēja baudīt koncertu ar jaunās ērģelnieku paaudzes daiļradi, kurā uzstājās Vācijā dzīvojošā ērģelniece Mona Rozdestvenskyte un Nacionālās Mākslu vidusskolas audzēknis Oskars Kalniņš. Savukārt 7. oktobra vakarā izskanēs koncertizrāde "Ķepas, ūsas un Minkāns", koncertizrāde ir neatņemama festivāla sastāvdaļa, kurā katru gadu tiek iesaistīti bērni.

Koncertizrādes "Ķepas, ūsas un Minkāns" stāsts ir par divu būtņu – cilvēka un kaķa draudzību, to izstāstīs Jāņa Ivanova Rēzeknes mūzikas vidusskolas bērnu koris, Rēzeknes kamerorķestris, ērģelniece Iveta Apkalna, aktieri un leļļu animatori Rūdolfs Apse un Elīna Bojarkina. Un, jāteic, tā ir festivāla tradīcija katru reizi veidot jaundarbu, kurā tiek iesaistīti bērni, turpina Latgales vēstniecības "Gors" mākslinieciskā vadītāja, komponiste Ilona Rupaine: "Un tas ir grūts uzdevums katru gadu izdomāt arvien jaunas un jaunas idejas gan žanriskā ziņā, gan muzikālā ziņā, gan idejiskā ziņā. Un tikko beigsies šis viens projekts, tā mēs ar Ivetu sāksim domāt par nākošo gadu."

Kā kaķu tēma nonākusi līdz šī gada festivāla programmai, atklāj Rupaine: "Man tapa darbs, kas saucās "Kaķu simfonija", kura tika uzrakstīta 2020. gadā, bet sākās kovida laiks un viņa gulēja plauktā un prasījās atskaņot. Un tad es sapratu, ka varbūt šis ir īstais brīdis, šis darbs bija domāts bērnu korim un kamerorķestrim. Un tad es domāju, kāpēc gan nē, ka mēs varētu šo tēmu parādīt arī "ORGANismos"."

Koncertizrādes "Ķepas, ūsas un Minkāns" mēģinājums
Koncertizrādes "Ķepas, ūsas un Minkāns" mēģinājums

Ilonas Rupaines mūzikā un rakstnieces Margitas Gūtmanes stāstos, kaķis Minkāns, līdzīgi cilvēkbērnam, sapņos, raudās, dosies lasīt mellenes, ķers rudens lapas, apmaldīsies miglā un piedzīvos daudz citu brīnišķīgu notikumu – tā vēsta koncertizrādes aprakstā.

"Manā, tā saucamajā, "Kaķu simfonijā" bija astoņi skaņdarbi, bet viņus rakstot man likās, ka tos vajag saistīt ar tekstuālo materiālu, un tad man atausa atmiņā pirms jau vairāk nekā divdesmit pieciem gadiem lasītais darbs, ko es lasīju saviem vecākajiem bērniem, Margitas Gūtmanes grāmatiņa "Minkāns", ļoti jauki stāsti par runci Minkānu, par cilvēka un kaķa draudzību tādā ļoti emocionāli uzrunājošā siltā noskaņā, un maniem bērniem ļoti patika. Un tad es domāju, kāpēc ne! Kaķu tēma ir grāmatā, kaķu tēma ir manā darbā. Un interesantākais ir tas, ka bieži vien tie puzles gabaliņi saliekas, un apbrīnojamā kārtā arī šajā reizē tie darbi, kas man ir tapuši, viņi sasaucas ar šiem stāstiem no Margitas Gūtmanes grāmatas, viņi saliekas kā puzles gabaliņi visi kopā," stāsta komponiste.

Rakstot mūziku, arī komponistes kaķis ir bijis līdzās: "Mana kaķene sēdēja man uz pleca un asistēja, un vandījās pa partitūru, un ar ķepām mēģināja labot manu tekstu."

Koncertizrādes diriģents ir Jānis Stafeckis, kurš uzteic Ilonas Rupaines muzikālo veikumu: "Es redzu ļoti daudz skaistus notikums, kas ir šajā mūzikā ieausti, īpaši Ilonas Rupaines rokraksta žesti un idejas, ļoti talantīgi uzrakstīts. Es Ilonu apsveicu un novēlu viņai turpināt. Kāds ir muzikālais skanējums? Jāņem vērā, ka tas ir rakstīts stīgu orķestrim ar nelielu pūtēju ansambli un sitaminstrumentu piesaisti, bet galvenokārt tas ir meiteņu koris, kas dzied. Un meiteņu kori ir sagatavojusi Anda Lipska un ir lieliski sagatavojusi meitenes. Šajās dziesmās Ilonai ir lieliski izdevies to kaķa skatu uz pasauli ieaust, kā kaķis sēž uz loga palodzes un skatās ilgi, ilgi skatās. Un kā kaķis murrā, un tas arī ir gan tekstā, gan mūzikā, gan sajūtā. Paskatīties uz pasauli ne vien bērna acīm, bet pat kaķa acīm. Tas Ilonai ir lieliski izdevies!"

Kā atzīst diriģents Jānis Stafeckis, viņš cer, ka koncertizrāde "Ķepas, ūsas un Minkāns" izskanēs ne vien šovakar vien.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti