Kultūras ziņas

"Suņa māja" Nacionālajā teātrī

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Festivālā "ORGANismi" pievēršas pēctecībai

Festivālā «ORGANismi» pievēršas pēctecībai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Ar jauniem vārdiem un gan vietējā, gan starptautiskā mērogā atpazīstamiem māksliniekiem Rēzeknē atklāts ērģeļmūzikas festivāls "ORGANismi". Pēctecības un unikālā mantojuma izzināšana kļuvusi par šī gada programmas iedvesmas avotu festivāla mākslinieciskajai vadītājai, ērģelniecei Ivetai Apkalnai. Piektdienas vakarā viņa kopā ar vietējiem Rēzeknes māksliniekiem tiekas koncertizrādē bērniem, bet sestdien festivāla kulminācijai gatavo gan pirmatskaņojumus, gan atgriešanos pie pirmsākumiem. 

Degsme, kas festivālam piešķir jaunas krāsas. Tā Iveta Apkalna raksturo jaunos mūziķus, kas šogad atklāja festivālu. Tēmai "Pēctecība", gan improvizējot, gan izspēlējot dižgaru darbus, pirmais atklāšanas koncertā pievērsās tā īpašais viesis Oskars Kalniņš. Viņš ir ceturtās paaudzes pārstāvis ērģelnieku dzimtā un teic: "Caur savu mūziku es cenšos būt patiess un iedvesmot cilvēkus, jo tas man šķiet pats skaistākais."

Savukārt galvenā atklāšanas koncerta mūziķe Mona Rozdestvenskīte, izmantojot iespēju, kad ērģelēm piešķirta solo loma, repertuāra izvēlē centusies izcelt – šis ir instruments, kas konkurē ar veselu orķestri. Arī viņa nekautrējas no jaunrades, atskaņojot pašas sarakstīto aranžējumu polovciešu dejai un operai "Kņazs Igors": "Es šo skaņdarbu zinu kopš bērnības, tāpēc man bija īpaši interesanti izmēģināt, kā tas skanēs ērģeļu izpildījumā. Man šķiet, ka tas lieliski atbilst ērģeļmūzikai. Tas bija vēl viens radošais izaicinājumus, ar ko papildināt tradicionālos skaņdarbus."

Ne tikai pēctecība, bet mantojums un paaudžu mijiedarbība ir šī gada "ORGANismu" galvenie atslēgvārdi.

Festivāla mākslinieciskā vadītāja Iveta Apkalna uzsver: "Svarīgākais ir neaizmirst par to, no kurienes mēs nākam, kas mums to visu ir devis. Mūsu ģimene, mūsu mājas saknes un mūsu zeme, kur mēs esam un kur mēs stāvam, patiesībā mums dot to patieso līdzsvaru."

Līdzsvaru un mieru, kāpjot uz skatuves, ērģelniecei palīdz radīt arī skatuves tērpu māksliniece Evija Dāboliņa, kuras darbi "Gora" telpās apkopoti izstādē "Ierakstīts".

Festivāla noslēguma koncertu gaidot, ērģelniece ar saviļņojumu gaida sadarbību ar diviem diriģentiem: Gunti Kuzmu Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra vadībā un Māri Sirmo Valsts akadēmiskā kora "Latvija" vadībā. Tāpat arī izceļami skaņdarbi – pirmatskaņojums Pētera Vaska "Veni domine" un ērģelsimfonija, ar ko pirms gandrīz desmit gadiem sākās Ivetas Apkalnas muzikālais ceļojums "Gorā".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti