Festivāla «Latvijas Jaunās mūzikas dienas» moto šogad būs «Pulss»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

No 21. līdz 30. aprīlim Rīgas koncertvietās un koncertzālē "Cēsis" norisināsies Latvijas Komponistu savienības rīkotais festivāls "Latvijas Jaunās mūzikas dienas 2022. Pulss", informēja organizatori.

Festivāla muzikālajā amplitūdā ir tikko uzrakstītu un senlolotu kompozīciju pirmatskaņojumi, kā arī no arhīviem celti skaņdarbi, kas koncertapritē nav bijuši gadu desmitiem.

"Festivāla vadtēma šogad ir PULSS kā kultūraprites nerimstošas dzīvības zīme.

Latvijas komponistu mūzikas pulss var būt vienmērīgs, saviļņots, miegains, satraukts, i-pulss, e-pulss, un katrā izpausmē tas ir eksistences apliecinājums – pārmantojams un sargājams,"

skaidroja festivāla mākslinieciskā vadītāja komponiste Anna Veismane.

Festivāls sāksies 21. aprīlī pulksten 18.00 ar diskusiju "Cenzūra un pašcenzūra latviešu mūzikā no padomju okupācijas gadiem līdz mūsdienām". Sarunu vadīs mūzikas žurnālists un komponists, cenzūras pētnieks Edgars Raginskis, aicinot talkā skaņražus un muzikologus, kas savas radošās dzīves laikā saskārušies ar cenzūru. Diskusija notiks Rakstniecības un mūzikas muzeja pasākumu telpā "Tintnīca", to būs iespējams skatīties arī tiešsaistē.

22. aprīlī pulksten 19.00 koncertzālē "Cēsis" sadarbībā ar festivālu "Vaska mūzikas aprīlis" notiks koncerts "Reinis Zariņš. Pavasara pulss". Pianista Reiņa Zariņa soloprogrammā skanēs mūzika, ko radījuši trīs komponisti domubiedri: Arturs Maskats, Andrejs Selickis un Pēteris Vasks. Būs jaundarbu pirmatskaņojumi un šo pašu autoru agrāk rakstīti opusi.

25. aprīlī pulksten 18.00 Latvijas Radio I studijā dziedātāja Ieva Parša, čellists Ēriks Kiršfelds un pianisti Herta Hansena un Aldis Liepiņš satiksies programmā "Atradumi". Vēl nedzirdētu mūziku būs sarūpējusi Mārīte Dombrovska un Leons Amoliņš, skanēs arī Aldoņa Kalniņa, Jura Karlsona, Jura Kulakova, Gundegas Šmites un Rutas Paideres darbi. Koncerts tiešraidē skanēs Latvijas Radio 3 "Klasika".

27. aprīlī pulksten 19.00 Rīgas Reformātu baznīcā koncertā "Pulsācija" "Sinfonietta Rīga" pūtēju kvintets pirmatskaņos Marinas Gribinčikas un Raivja Misjuna jaundarbus, tiem līdzās liekot Pētera Plakida, Jāņa Porieša, Viļņa Šmīdberga un Andra Vecumnieka 80. gados komponētu mūziku.

28. aprīlī pulksten 19.00 Rīgas Mākslas telpā programmā "I-pulss" klausītāji dzirdēs akustisku un elektronisku mūziku. Santas Bušs, Rolanda Kronlaka un Jāņa Petraškeviča solo opusus, kā arī Andra Dzenīša jaundarbu interpretēs sitaminstrumentālists Guntars Freibergs un altists Ivars Brīnums. Būs arī Oskara Herliņa jaundarbs elektronikai un Andra Dzenīša elektroniskas improvizācijas.

"Latvijas Jaunās mūzikas dienas" noslēgsies 30. aprīlī pulksten 19.00 Rīgas Latviešu biedrības Zelta zālē ar koncertu "Sirds frekvence". Latvijas Kultūras akadēmijas jauktais koris "Sōla" diriģentu Kaspara Ādamsona, Lauras Štomas un Artūra Oskara Mitrevica vadībā pirmatskaņos Sabīnes Kezberes un Renātes Stivriņas jaundarbus, kā arī ļaus ieklausīties Ērika Ešenvalda, Jēkaba Jančevska, Artura Maskata, Pētera Plakida, Evijas Skuķes, Raimonda Paula un Valta Pūces mūzikā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti