Kultūras ziņas

Izstāde "Tēlniecība. Objekts" Kuldīgā

Kultūras ziņas

"Skaistuma klātbūtne" Krišjāņa Zeļģa dzejā

Tuvojas mākslas festivāls "Komēta"

Festivāla «Komēta» rīkotāji cietoksnī sola radīt nelielu utopisku valsti mūzikas baudīšanai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Daugavgrīvas cietoksnī aicina praktizēt prāta brīvību, klausīties lekcijas un piedalīties dažādās darbnīcās, dejojot un baudot mūziku.

Festivāls savulaik radīts, lai veicinātu Daugavgrīvas cietokšņa, kā kultūras vietas attīstību un šogad norisināsies jau piekto gadu. Festivāla programmu šajā nedēļas nogalē ievadīs pasākums “Komētas akadēmija”, kura tēma šogad ir “ķermenis”.

Unikālais Daugavgrīvas cietoksnis Daugavas upes kreisajā krastā ir līdz mūsdienām saglabājies lielākais 17. gadsimta cietoksnis Latvijas teritorijā. Šeit joprojām atrodas daļa no kazarmu un noliktavu ēkām, kā arī pulvertonis. Lai sen pamestajā cietoksnī veicinātu kultūrvietas attīstību, jau piekto gadu vasaras vidū šeit notiek mūzikas un mākslas brīvdabas festivāls “Komēta”. Šobrīd vēl noris teritorijas uzkopšanas darbi.  

Pagājušo gadu netīšām, izrokot dažus atkritumus, Bolderājas grupas aktīvisti uzcirtās virsū akmenim, un bija informācija, ka padomju laikā visi akmeņi aizvesti uz būvniecību. Līdz ar to nebija meklēts, vai ceļš saglabājies. Bet ir atsegts jau vairāk nekā 100 metru posms, kas ir orģinālais 17. gadsimta ceļš, kas savienoja dažādās noliktavas un kazemātus,”  pastāstīja viens no festivāla organizatoriem Dāvis Kaņepe.

Tie visi esot oriģinālie 17. gadsimtā zviedru būvētie kazemāti. Piemēram, pie viena no tiem, ko dēvē par “Saules sienu”, notiks dzīvās mūzikas koncerts.

Festivāls “Komēta” norisināsies jūlija pēdējās nedēļas nogalē, bet līdz tam, sākot no šīs sestdienas, ik nedēļas nogali cietoksnī varēs apmeklēt “Komētas akadēmijas” rīkotus pasākumus, kas veltīti cilvēka ķermeņa izzināšanai.

Teju 21 hektārus plašajā teritorijā arī pēc šī brīža publisko pasākumu noteikumiem varētu uzņemt teju 55 tūkstošus apmeklētājus. Tomēr festivāla rīkotāji cietoksnī sola radīt nelielu utopisku valsti, kur cilvēkiem baudīt mākslu un mūziku brīvā dabā.   

“Mēs esam mazs festivāls, un mēs neplānojam vairāk, un mēs ierobežosim cilvēkus. Būs noteikti mazāk par tūkstoti apmeklētāju. Būs arī visur izliktas zīmes, jo tiešām, sevišķi pēc Tērbatas ielas precedenta, mums ir jāņem vērā tas, ka būs kontroles, un atgādināsim skatītājiem, ka tas tiešām ir nopietni un vajag ievērot tos noteikumus, sevišķi masu pasākumos,”  uzsvēra Kaņepe.  

Festivāla “Komēta” pasākumi Daugavgrīvas cietoksnī, ik nedēļas nogali aicinās apmeklētājus no 25. jūlija līdz pat 15. augustam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti