Kultūra

Senās mūzikas festivālā gaidāmi spoži ārzemju viesi un lieliski pašmāju mūziķi

Kultūra

Kuldīgas Mākslas namā saules gaismu ieraudzījis mākslinieku kopdarbs „Lielzemes muzejs”

Festivālā «Komēta» – kāzu mūzika no Sīrijas, Jemenas ebreju melodijas un daudzi citi

Festivālā «Komēta» – kāzu mūzika no Sīrijas, Jemenas ebreju melodijas no Izraēlas un regejs no Ganas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Kāzu mūzika no Sīrijas, Jemenas ebreju melodijas no Izraēlas un regejs no Ganas – tā ir tikai daļa no neparasta skaņu kokteiļa, ko no 7. līdz 10.jūlijam Daugavgrīvas cietoksnī piedāvās pirmais festivāls „Komēta”. Festivāla rīkotāju – Kaņepes kultūras centra – centieni iedzīvināt mūzikas tradīcijas četrsimt gadu senajā militārajā objektā ir arī simbolisks mājiens politiskas un militāras spriedzes pārņemtajai pasaulei.

Militārie konflikti un arvien pieaugošā bēgļu krīze pasaulē likusi pirmā festivāla „Komēta” rīkotājiem īpaši raudzīties Tuvo Austrumu virzienā. Starp uzaicinātajiem mūziķiem ir, piemēram, Omārs Soleimans (Omar Souleyman) – savulaik Sīrijā populārākais kāzu muzikants, kurš kara laikā devies bēgļu gaitās uz Turciju.

Trīs vakaros uz skatuves kādreizējā militārajā nocietinājumā – Daugavgrīvas cietoksnī – kāps vairāk nekā 40 mūziķu no dažādām pasaules malām. Viņu vārdi ikdienā neparādās rietumu komercradio topos, bet viņu profesionalitāte pasaules mūzikas zinātājiem komentārus neprasa. Piemēram, „Grammy” balvai nominētais regeja dziedātājs no Ganas Rokijs Davuni (Rocky Dawuni).

„Mūzika ir viens no stiprākajiem ieročiem, kas arī 21.gadsimtā, es domāju, būs ļoti svarīgs. Festivāla konceptuālais uzstādījums ir par to, ka mēs vienā vietā – šeit – varam apceļot pasauli,” atklāj festivāla „Komēta” idejas autors, Kaņepes kultūras centra izveidotājs, kinorežisors Dāvis Kaņepe.

Pasaules apceļošanas nolūkos viņš līdzās mūziķiem uz Rīgu uzaicinājis arī franču kinodokumentālistu Vincentu Mūnu. „Viņš ir apceļojis visu pasauli, un 72 stundu garumā Mēness kinoteātrī būs iespēja skatīties un nokļūt Indonēzijā, Brazīlijā, Indijā, Ukrainā, daudz kur,” stāsta Kaņepe.

Ukraina Daugavgrīvas cietoksnī ienāks arī ar folkmūzikas eksperimentu meistariem „Dakha Brakha” no Kijevas, kas Latvijā jau divreiz viesojušies pasaules mūzikas festivālā „Porta”.

Par to, cik raiba būs „Komētas” mūziķu kompānija, liecina kaut vai Dāvja Kaņepes stāstītais par grupu „Brooklyn Gypsies” no Ņujorkas. „Grupā ir divi japāņu mūziķi, jamaikietis, ungārs un soliste – hiphopere no Spānijas, bet viņi visi ir satikušies Ņujorkā,” mūziķu tautību kokteili ieskicē festivāla veidotājs.

Pasaules mūzikas plejādi festivālā „Komēta” papildinās arī vairāki Latvijas mūziķi, tostarp grupa „Jumprava”. Festivāla veidotāji sola neparastu izklaides pieredzi ne tikai tāpēc, ka galvenā skatuve būs blakus sena pulvertorņa drupām, kino un deju zāles – kazemātos un telšu pilsētiņa – līdzās cietokšņa mūriem.

Dienas laikā festivāls aicinās uz sarunām par sabiedrību, ekoloģiju, varu un citām tēmām. „Akadēmijai būs divi formāti – vieslekcijas un „open space”, kur ikviens varēs nākt un runāt par to, kas ir svarīgs. Tur varēs piedalīties ar 10-15 minūšu garu prezentāciju, runu, performanci, izpausties un domāt kopā,” stāsta rīkotāju pārstāve Zane Ozola.

Pirmais Kaņepes kultūras centra festivāls „Komēta” Daugavgrīvas cietoksnī notiks no 7. līdz 10.jūlijam. Rīkotāji cer, ka šis notikums ļaus piesaistīt daudzu aizmirstajam vēstures piemineklim jaunus apmeklētājus un atdzīvinās diskusiju par tā tālāko nākotni.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti