Festivālā «Jaunās mūzikas dienas» - pirmatskaņojumi, daudzveidīga muzikālā un izglītojošā programma

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

No 3. līdz 31.martam norisināsies Latvijas Komponistu savienības rīkotais festivāls "Latvijas Jaunās mūzikas dienas", kas veltīts Latvijā komponētai mūzikai. Festivālā pirmatskaņojumus piedzīvos deviņi kamermūzikas un simfonisko žanru opusi. Apmeklētājus sagaida daudzveidīga muzikālā un izglītojošā programma pieaugušajiem, bērniem un jauniešiem pavisam 12 dažādos pasākumos Rīgā, Ādažos, Dobelē un Ventspilī.

"Latvijas Jaunās mūzikas dienas" ir vienīgais  festivāls, kura uzmanības centrā ir jaunākā Latvijā radītā laikmetīgā akadēmiskā mūzika, tostarp kamermūzika un kormūzika, iekļaujot gan jaunu, gan plaši pazīstamu Latvijas 20. un 21.gadsimta komponistu darbus. Tā mērķis ir iesaistīt ne vien pieredzējušus Latvijas mūziķus un kolektīvus, bet sekmēt arī jauno komponistu dalību. Visas koncertu programmas veidotas tā, lai būtu interesantas un uztveramas ikvienam, pat nepieredzējušam klausītājam. Festivāla laikā līdzās koncertiem tiks īstenota arī izglītojošā daļa - radošās mūzikas darbnīcas bērniem un jauniešiem, norisināsies bērnu kompozīciju konkurss.

Festivāla direktore Indra Riše norāda: "Festivāla unikalitāte ir spējā apvienot visu paaudžu komponistus - sākot ar mūzikas skolu audzēkņiem no septiņu gadu vecuma līdz pat vidējās un vecākās paaudzes komponistiem un slaveniem klasiķiem, visiem festivāla laikā sniedzot mākslas dzīvē tik svarīgo - skatuvi un klausītāju. Šogad latviešu mūzikas gadā īpaši suminām komponistus, kuriem aprit apaļas jubilejas. Festivālā šo komponistu izcilie darbi iet roku rokā ar jauno, trakulīgo, pat ekstravaganto jaunās paaudzes komponistu veikumu. Aicinām klausītājus šo košo skaņu pavasari baudīt Rīgā, Ādažos, Dobelē un Ventspilī."

Festivāla koncertu daudzveidību raksturo plašais pārstāvēto žanru spektrs - no kora mūzikas līdz ērģeļmūzikai un simfoniskā vēriena līdz kamermūzikai Latvijas izcilāko mūziķu sniegumā. Sasaiste starp komponista rakstīto un mūziķu atskaņojumu rada brīnumus, jaunas atklāsmes un emocionālus pārdzīvojumus. Šīs sadarbības augļi liecina par Latvijas mūzikas dzīvotspēju.

Atzīmējot izcilā simfoniķa un Latvijas kompozīcijas skolas pamatlicēja Jāņa Ivanova 110.jubileju, festivālu 3.martā ievadīs muzikāli izzinoša tikšanās "Jāņa Ivanova pēdas latviešu mūzikā". Vēlāk festivāla gaitā Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas simfoniskā orķestra un diriģenta Imanta Rešņa izpildījumā pēc vairākiem gadu desmitiem savu atkalatskaņojumu piedzīvos Jāņa Ivanova 2.simfonija. Tā skanēs koncertā "No klasikas līdz klasikai" 19.martā plkst. 16 Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā.

Festivāla atklāšanas koncertu 5.martā ieskandinās "Trio Art-i-Shock", atklājot festivālu ar košu un ekstravagantu koncertu, kura programma sastāv no speciāli šim ansamblim veltītiem skaņdarbiem, tajā arī divi jaundarbu pirmatskaņojumi - Lielās mūzikas balvas laureāta Kristapa Pētersona "Ziema" un Platona Buravicka "Voltāža".

Savukārt festivālu 31.martā noslēgs vērienīgs, klasiskās vērtībās ieturēts kormūzikas koncerts ar Valsts akadēmisko kori "Latvija''  un diriģentu Māri Sirmo.

Festivālā notiks pasākumi arī pašiem mazākajiem komponistiem - konkurss un koncerts "Skaņuraksti Ādažos", kurā ar savām kompozīcijām piedalīsies bērni vecumā no septiņiem līdz 15 gadiem. Savukārt bērni vecumā no sešiem gadiem - arī bez priekšzināšanām mūzikā un kompozīcijā - varēs apmeklēt radošo darbnīcu "Komponēsim kopā!", kas notiks Latvijas Komponistu savienībā. Unikāla iespēja arī mūzikas vidusskolu audzēkņiem parādīt savus jaundarbus plašākai publikai koncertā "Skola" Rīgas Latviešu biedrības nama Zelta zālē 24.martā.

Ar pasākumu programmu var iepazīties festivāla "Latvijas Jaunās mūzikas dienas" mājaslapā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti