Kultūras ziņas

Eiropas Kinoakadēmijas balvas

Kultūras ziņas

Dejas izrāde pēc Ibsena lugas

Igauņu simfoniskā mūzika Rīgā

Festivālā «Eiropas Ziemassvētki» – igauņu simfoniskās mūzikas koncerts

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Vecās Ģertrūdes baznīcas sienas apgaismo gan fiziska, gan garīga gaisma. Festivāla Eiropas Ziemassvētki ietvaros pirmdienas, 9. decembra, vakarā komponistu Arvo Perta un Toivo Tuleva mūzika.

Abus igauņus vieno mikrotonālās metodes izmantošana  kompozīcijā, aicinot klausītāju maksimāli iedziļināties askētiskos un skopos, bet tajā pat laikā emocionāli saviļņojošos skaņu kārtojumos.

„Ne Toivo Tuleva, ne arī Arvo Perta mūzika nežilbina ar kaut kādiem nedzirdētiem trikiem," atzīst Latvijas Radio kora diriģents Kaspars Putniņš. „Arvo Perta mūzika savulaik sešdesmitajos gados, kad viņš sāka rakstīt savā, šajā visiem labi pazīstamajā stilā, protams, visiem bija liels šoks. Bet tas šoks bija faktiski nevis no kaut kādiem grandioziem jauninājumiem, bet tas šoks un jauninājums bija tas, ka viņš mācīja klausīties klusumu un individuālas skaņas. Viņš "iezūmēja" iekšā pašā skaņas dabā."

Pietuvināties skaņas dabai festivālā Eiropas Ziemassvētki būs iespējams arī koncertā pēc divām nedēļām, kad pianists Vestards Šimkus radīs muzikālu saskaņu ar Čurļoņa stīgu kvartetu no Lietuvas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti