Rīta Panorāma

"Latvijas Goda aplis" aizvijas līdz Jūrmalai

Rīta Panorāma

Intervija ar Ingu Graumani. Gongu sfēru iepazīšanas sesija. Gongu pelde

Limbažos un Rīgā notiks tautas mūzikas festivāls "Dzīvā mūzika"

Festivālā «Dzīvā mūzika» šogad goda vietā - dažādas kokles

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Rīgā un Limbažos no piektdienas līdz svētdienai notiks jau 11. tautas mūzikas festivāls “Dzīvā mūzika”. Festivāla mērķis ir izcelt latviešu tautas instrumentu spēles tradīcijas, un katru gadu īpaša uzmanība tiek pievērsta kādam citam instrumentam.

Šogad godā cels vienu no Latvijas nacionālajiem simboliem – kokli. Dažādas kokles spēles tradīcijas rādīs gan pašmāju muzikanti, gan viesi no Lietuvas, Igaunijas un Krievijas. Koncerti un meistarklases notiks koka ēku renovācijas centrā “Koka Rīga” un Limbažu novada domes zālē, stāsta festivāla rīkotājs, Latvijas Nacionālā kultūras centra folkloras un tautas mūzikas eksperts Ilmārs Pumpurs.

Ilmārs Pumpurs
00:00 / 00:57
Lejuplādēt
“Kokle pēdējos simt gados ir attīstījusies diezgan strauji un plaši, un tas, ko dažādi cilvēki saprot ar kokles spēli, varbūt nav gluži viens un tas pats. Jo mums ir gan tā saucamās etnogrāfiskās kokles, ko spēlē folkloras ansambļu dalībnieki, gan ir tāda jauna izpausme, ka jauni cilvēki, kuriem pienāktos klausīties rokmūziku, uztver kokli kā kaut ko pieņemamu sev, un ir tāda alternatīva kokles spēle,” saka Pumpurs.

“Tad mums ir tie, kuri mācās mūzikas skolās un spēlē koklētāju ansambļos, un tad ir tādi tradicionālie instrumenti, kas ilgus gadus palikuši novārtā, piemēram, caurspēlējamā cītara, ko vēl daži vecākās paaudzes muzikanti prot spēlēt Ziemeļlatgalē. Arī šī tradīcija pašlaik piedzīvo savu atdzimšanu, un arī to mēs gribam parādīt savā festivālā,” norāda Pumpurs.

Pumpurs arī stāsta, ka festivālu rīko Latvijas Nacionālais kultūras centrs sadarbībā ar biedrību “Skaņu māja”, un pamatideja ir katru reizi akcentēt citu instrumentu. Festivāla gaitā akcentēti dažādi instrumenti – gan ermoņikas, gan cimboles, gan mandolīnas – katru gadu pa vienam instrumentam. Ja festivāla sākumā organizatori izmantoja lielākas mūzikas instrumentu grupas, tad šis loks ir sašaurināts uz ļoti specifiskiem mūzikas instrumentiem. Tādējādi arī programma kļūst aizvien interesantāka.

Festivāls sākas jau piektdienas vakarā ar deju vakaru kokļu mūzikas pavadībā – tas notiks “Koka Rīga” zālē.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti