Festivāla «Čello Cēsis» šī gada moto – izlaušanās

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Atklājot jauno koncertsezonu, koncertzālē "Cēsis" no 16. līdz 18. septembrim notiks 8. starptautiskais festivāls "Čello Cēsis".  Ar moto – izlaušanās – šī gada piecu koncertu programmā 20. un 21. gadsimtā radīta mūzika čellam, tostarp pirmatskaņojumi no elektroniskās un laikmetīgās mūzikas līdz simfoniskajiem un kormūzikas darbiem. Uzstāsies čellisti no Francijas, Lielbritānijas, Ungārijas, Lietuvas un Latvijas, kā arī Lietuvas Nacionālais simfoniskais orķestris, sitaminstrumentu ansamblis, "Sinfonietta Rīga" stīgu kvartets un Latvijas Radio koris, informēja rīkotāji.

Festivāla "Čello Cēsis" atklāšanas koncerts "Izlaušanās" notiks 16. septembrī un ir iecerēts kā izlaušanās ārpus nospraustām žanru robežām, norādīja rīkotāji. Sergeja Prokofjeva mazdēls, Londonā dzīvojošais komponists, mūziķis un producents Gabriels Prokofjevs kopā ar latviešu čellistu Valteru Pūci un "Sinfonietta Rīga" stīgu ansambli atskaņos savu orģinālmūziku čellam, elektronikām un stīgu ansamblim.

17. septembrī dienas koncertā plkst. 14.00 "Čello ritmico. Mūzika ar enerģiju" jaunās paaudzes lietuviešu čellists Gļebs Pišņaks, latviešu perkusionists Guntars Freibergs un Lietuvas sitaminstrumentālists Pāvels Ginters izpildīs koncertprogrammu, kuras centrā  ir čella un sitaminstrumentu saspēle. Koncertā izskanēs komponista Platona Buravicka jaundarba "Laika konspersija – diviem sitējiem un čellam" pirmatskaņojums.

 "Čello Cēsis" galā koncerts 17. septembra vakarā iezīmē divus notikumus – pirmo reizi Latvijā viesosies ungāru čellists Ištvans Vardai (István Várdai), kurš interpretēs sava tautieša, čellista un komponista Andraša Mihalija Čellkoncertu, bet pasaules pirmatskaņojumu piedzīvos festivālam pasūtinātais Artura Maskata otrais Šekspīra dzejas iedvesmotais čellkoncerts "Vai vasarai tu dailē līdzinies?", kas rakstīts latviešu čellistam Kristapam Bergam un arī izskanēs viņa sniegumā.

18. septembrī festivāla noslēguma programmā "Saules dziesma čellam, vijolei un korim" koncertēs franču čellists Žans Gijēns Keirass (Jean-Guihen Queyras), vijolniece Paula Šūmane un Latvijas Radio koris diriģenta Kaspara Putniņa vadībā. Koncertā skanēs Sofijas Gubaiduļinas darbs "Saules dziesma", kas ir Asīzes Franciska dzejoļa "Saules himna" atainojums mūzikā. Noslēguma koncerta izskaņā tiks atskaņots britu komponista Vona Viljamsa poēmas "Cīrulis augšupejošs" aranžējums korim un vijolei. 

"Mūsu laikā radīta mūzika rod jaunus ceļus un meklē jaunas idejas, mūzikas rakstības veidu, vēl nepielietotus izteiksmes līdzekļus. Šādu skaņdarbu atskaņojums un interpretācija ir saistoša un aizraujoša gan mūziķiem, gan klausītājiem. Katrs jauns opuss zināmā mērā ir izlaušanās no pazīstamām, vispārzināmām un drošām pozīcijām, radot atšķirīgas mūzikas formas, iezīmējot nākotnes vīzijas. To, kā mūsdienu komponistu mūzika sasaucas ar klausītāju šī brīža iekšējām sajūtām un pasaules redzējumu, vēlamies atklāt un sajust šī gada festivālā. Mainīt priekšstatus, būt mūsdienu mūzikas procesu vidū, atvērties jaunām idejām, jaunai mūzikai – tāds būs astotais "Čello Cēsis"," šī gada festivāla ideju atklāja koncertzāles "Cēsis" mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti