Festivālā «Arēna» uzstāsies pazīstami un ekstravaganti ārzemju mākslinieki

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Lielu laikmetīgās mūzikas dažādību piedāvās mūzikas festivāls „Arēna”, kas šonedēļ septiņos koncertos izskanēs dažādās Rīgas vietās.

Izvēlas atskaņot trīs latviešu komponistu darbus

Festivāla viesu vidū būs viens no vadošajiem modernās mūzikas ansambļiem Ziemeļvalstīs – „BIT 20” no Norvēģijas, kas atskaņos latviešu komponistu jaundarbus, kā arī vācu pianiste un dzejniece Heloīze Palmere, kura savai programmai iedvesmojusies no Brīvības pieminekļa.

Īpašs notikums festivālā būs bērnu operas „Kirana” iestudējums.

Festivāla "Arēna" atklāšanas koncertā klausītājus gaida tikšanās ar mūsdienu mūzikas leģendu, franču trombonistu Vinko Globokaru un ansambli "BIT 20".

Līdzās Globokaram soliste koncertā būs ekstravagantā britu māksliniece Alvīne Pričarda, kura šobrīd vada ansambli „BIT 20”.

Tieši viņas ideja bijusi Latvijā atskaņot latviešu komponistu jaundarbus, stāsta festivāla „Arēna” direktore Antra Dreģe. „Tad es Alvīnei aizsūtīju veselu lapu ar latviešu komponistu vārdiem un viņu mūzikas paraugiem, un tad viņa pati izvēlējās trīs autorus. Un te nu mēs esam – tūlīt šī mūzika skanēs," teica Dreģe.

Pričardas izvēle bijusi sadarbība ar Andri Dzenīti, Santu Bušs, kā arī Gundegu Šmiti, un komponiste stāsta, ka pirmatskaņojumu patiešām gaida ar milzu interesi. „Mans skaņdarbs ir vokāli instrumentāls, un tādēļ ir jo īpaši liels prieks sadarboties ar ansambļa māksliniecisko vadītāju Alvīni Pričardu, kas ir tāda īpaša ekscentriska un spilgta māksliniece. Jā, es gaidu ar lielām cerībām skaņdarba pirmatskaņojumu," komentē Šmite.

Santas Bušs kompozīcija ''Calligraphie abstraite'', kam iedvesma gūta Žorža Matjē mākslā, jau izskanējusi Gruzijā un Turcijā, bet Latvijas pirmatskaņojumu piedzīvos tieši ansambļa „BIT 20” interpretācijā. Bušs ir pārliecināta - tas atkal būs pavisam cits skatījums uz viņas mūziku: „Kā jau es saprotu no mēģinājumu procesa, viņi nāk ar savu skatījumu, un līdz ar to tā ir gandrīz jauna versija šim skaņdarbam, kas arī man ir interesanti”.

Grupas „BIT 20” un Pričardas priekšnesumi nav tradicionāli koncerti.

Tie drīzāk ir multimediāli uzvedumi, kuros līdzās mūzikai ļoti liela loma ir arī vizaulitātei un dažādiem citiem efektiem, un tas viss tiks piedāvāts arī Rīgā, Lielajā Ģildē.

Brīvības piemineklis iedvesmo jaunam darbam

Tieši tāpat netradicionālas ir arī vācu pianistes Heloīzes Palmeres piedāvātās programmas, un arī viņa būs viena no festivāla viešņām, kas sniegs koncertu Rīgas Reformātu baznīcā. „Heloīze ir arī komponiste un arī dzejniece, un viņa ir izveidojusi tādu īpašu uzstāšanās praksi, ko sauc „Muïesis”, kas ir apvienots vārds, mūzika, filozofija, vizuālā ideja, viss vienotā priekšnesumā," norāda Dreģe.

Heloīze Palmere Rīgā piedāvās brīvības tēmai veltītu programmu, kam viņu (pirms diviem gadiem viesojoties Rīgā) iedvesmojis mūsu Brīvības piemineklis.

„Viņai ļoti iepatikās Rīga, un viņa mūs ļoti neatlaidīgi izprašņāja par Brīvības pieminekli, jo viņai tas likās ļoti īpašs, kaut kādas enerģētiskas vibrācijas no šī skulpturālā objekta bija sasniegušas viņu un aizkustinājušas," atminas Dreģe.

"Heloīze man pēc laika atrakstīja, ka vēlas veidot programmu par šo brīvības ideju un Brīvības pieminekli Rīgā kā vienu no iedvesmas avotiem," viņa norāda.

Seši pirmatskaņojumi un bērnu opera

Koncerta programmā Palmere iekļāvusi sešus pasaules pirmatskaņojumus, to vidū komponistes Santas Ratnieces kompozīciju, kā arī klasikas darbus.

Festivālā „Arēna” viesosies arī divi lieliski kvarteti – beļģu stīgu kvartets „Musik Novelle” un Lisabonas ģitāru kvartets, ko Dreģe dēvē par romantisko stīgu festivālā.

Bet pavisam īpašs notikums būs bērnu opera „Kirana”, ko veido komponists un režisors no Maltas Rubens Zāra sadarbībā ar Latvijas māksliniekiem un kurā būs iesaistīti 90 bērni no visas Latvijas. Pieredzējušu mākslinieku vadībā viņi strādās nedēļu, lai izveidotu uzvedumu, kurā bez muzicēšanas svarīga loma būs arī horeogrāfijai, ēnu leļļu teātrim, digitālajai animācijai un vēl citiem aspektiem.

Jaunās mūzikas festivāla „Arēna” noslēgums ir sestdien, bet tas sāksies otrdien, 8.novembrī, ar koncertu Lielajā ģildē un piedāvās kopumā septiņus koncertus.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti