Festivāla «Arēna» īpašajā koncertā - pianiste Irēna Frīdlande un sieviešu radīta mūzika

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Rīgas Latviešu biedrības Zelta zālē 8. martā plkst. 18 notiks Jaunās mūzikas festivāla “Arēna” īpašais pavasara koncerts “Sieviešu diena”, kurā uzstāsies talantīgā izraēliešu pianiste Irēna Frīdlande un kurā skanēs tikai komponistu – sieviešu radīta mūzika, lsm.lv pavēstīja koncerta rīkotāji.

Festivāla “Arēna” rīkotāji nolēmuši padarīt 8. marta koncertus, kuros skanēs sieviešu radīta mūzika, par ikgadēju tradīciju. Par pirmā īpaši sievietēm veltītā koncerta zvaigzni izvēlēta Irēna Frīdlande, viena no visaugstāk novērtētajām mūziķēm Izraēlā, kas guvusi arī ievērojamu starptautisku atzinību, uzstājoties daudzās pasaules valstīs gan kā pianiste un kamermūziķe, gan kā lektore.

Frīdlandi pazīst klaviermūzikas mīļotāji Beļģijā, Francijā, Somijā, Vācijā, Nīderlandē, Itālijā, Norvēģijā, Zviedrijā, Lietuvā, Krievijā, Vjetnamā un ASV. Mūzikas kritiķi Frīdlandes uzstāšanās sauc par patiesu skaņas izrādi, atzīmē viņas silto un aizraujošo toni un plašo krāsu gammu, ko var saklausīt pianistes spēka un romantiskas uguns pilnajā klavierspēlē.

Par Frīdlandes profesionalitāti var pārliecināties arī trīs kompaktdiskos, kas izdoti “Romeo Records” un ko augstu novērtējuši tādi prestiži mūzikas žurnāli kā “American Record Guide” un “International Piano”, kas atzīmē pianistes izsmalcināto mūzikas izpratni un viņas silto un inteliģento klavieru skanējumu, kas gan ir emocionāli ekspresīvs, taču bez sentimentalitātes vai teatrālisma.

Pašai pianistei savā radošajā darbā būtiski šķiet atrast kopsakarību starp skaņu un vizuālajām mākslām. Mijiedarbību starp šīm divām mākslas sfērām viņa tiecas atklāt gan savos koncertos, gan jau 15 gadus lasot lekcijas dažādās pasaules universitātēs.

Koncertprogrammai Rīgā pianiste izvēlējusies kompozīcijas septiņās varavīksnes krāsās – septiņu dažādu tautību sieviešu – komponistu darbus, kas aptver laiku no 19. līdz 21. gadsimtam. Blakus apburošiem romantiskā laikmeta mūzikas piemēriem, daudzi no kuriem bijuši nepietiekami novērtēti vai ignorēti (piemēram, vācu komponistes Fanijas Mendelszones darbi), bet daži – pat pilnībā aizmirsti (kā franču skaņrades Sesilas Šaminades kompozīcijas), koncertā dzirdēsim arī   amerikāņu komponistes Eimijas Bīčas un Klāras Šūmanes (Vācija) sacerējumus.

Tāpat klausītājiem būs iespēja iepazīties ar pavisam jaunu – 21. gadsimtā sacerētu mūziku – gan izraēliešu mūsdienu komponistes Nāmas Tamiras, gan latviešu komponistes Indras Rišes un mūsu kaimiņu lietuviešu skaņrades Zitas Bružaites darbiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti