Kultūras ziņas

Rudens brīvlaiks – iespēja gūt jaunas zināšanas

Kultūras ziņas

Metjū Bārlija un "Sinfonietta Rīga" saspēle

Arēna. Shipsea. Domubiedri

Festivāla «Arēna» ietvaros izskanējis Shipsea un domubiedru koncerts

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Jau 17. reizi Latvijā norisinās jaunās mūzikas festivāls “Arēna”, kas arvien turpina paplašināt klausītāju muzikālos apvāršņus un sintezēt dažādus mūzikas žanrus un stilus. Šogad festivāls ar astoņiem koncertiem drosmīgi spēris soli ārpus akadēmiskajiem rāmjiem, ko apliecināja arī koncerts VEF Kultūras pilī, kurā eksperimentālajā formātā debitēja mūziķis Shipsea un domubiedri. 

Pirmajam iznācienam jaunās mūzikas festivālā “Arēna” mūziķis Shipsea ar domubiedriem skatītājiem servējis gan pašmāju – Imanta Kalniņa un Mārtiņa Brauna –, gan ārvalstu komponistu veikumu, kā arī paša jaundarbus. 

““Arēnu” es atminos no vidusskolas laika un no laika, kad es mācījos pie Sigvarda Kļavas kordiriģēšanu Mūzikas akadēmijā, un vienmēr esmu to uzlūkojis kā notikumu, kurš veido mazas, jaunas revolūcijas un jaunas dzirksteles piešķiļ, pirms tas ir akceptēts no daudzām citām pusēm,” uzskata Jānis Šipkēvics. 

Mūziķa vārdiem runājot, jaunu revolūciju veidošanai tapis sapņu ansamblis ar Eviju Vēberi, Rūdolfu Dankfeldu, Miķeli Putniņu un Matīsu Čudaru. Domubiedru ceļi krustojušies jau citos projektos, tomēr šādā salikumā tiekas pirmo reizi. 

“Mums ir kaut kādas līdzīgas saknes, intereses, un es jūtu – ir kaut kāda dvēseliskā radniecība tajā visā iekšā, un apakšā ir okeāns vai aisbergs, kurš ir absolūti neatklāts.

Un man ir ļoti liela interese, kur tas viss vedīs. Es ļoti gaidu turpināt darboties,” atklāja ģitārists Matīss Čudars. 

“Pārsteidzoši labi patika. Manos gados jau nevajadzēja tādai skaļai mūzikai patikt, bet...!” iespaidos dalījās koncerta apmeklētāja Jana. 

“Es gaidīju, ka būs kaut kas labs, tāpēc ka Jānis Šipkēvics, un zinot, kādi būs pārējie viņa domubiedri, jau vēstīja, ka būs kaut kas labs. Bija iespaidīgs, patīkams, daudzpusīgs šis koncerts, sagādāja patīkamas sajūtas,” ar koncertu apmierināts bija Valdemārs. 

Savukārt skatītājas Zane un Vitalīna atzina: “Ļoti, ļoti skaisti, iedvesmojoši, varbūt bija nedaudz par īsu, mēs cerējām uz garāku pasākumu, bet apetīte rodas ēdot, mēs gaidīsim nākamo. Visi draugi arī zinās. Viss ir arī instagramā ielikts, sociālajos medijos, kā nākas.”

“Varēja sagaršot daudz dažādu nianšu. Man kā mūziķim pašam bija interesanti klausīties gan no aranžiju viedokļa, gan no instrumentu izvēles un dažādības. Es domāju, ka Jānis ir liels noskaņas meistars, varbūt to pat varēja koncerta sākumā tā īpaši vairāk sajust un mazliet noslēgumā. 

Šis koncerts varbūt mazliet izgāja no tādiem avangarda akadēmisma rāmjiem, mazliet popa intonācijas varēja saklausīt, džezu varbūt arī mazliet. Bet “Arēna” vienmēr ir bijusi ar pārsteigumiem un neprognozējama,” uzskata mūziķis, koncerta apmeklētājs Artis Gāga. 

Festivāls, kas jau nākamgad svinēs savu pilngadību, līdz 4. novembrim pavisam kopā astoņos koncertos turpinās eksperimentēt un attaisnot jaunās mūzikas atklājēja nosaukumu. Par godu simtgadei šogad rotājies tematiski un arī burtiski – logo ticis pie Nīcas vainaga. 

“Īstenībā ir ļoti grūti salīdzināt festivālu ar festivālu – mēs mēģinām vienu līniju, vienu stīgu izvīt cauri visai programmai – šogad tā ir Latvija un tuvākie kaimiņi. Katru gadu mums ir ļoti daudz pirmatskaņojumu, tai skaitā pasaules pirmatskaņojumi, tas ir mūsu profils, mūsu seja, ko cenšamies ieturēt un vienmēr saviem klausītājiem piedāvāt. Pie mums nākot, vienmēr var izdzirdēt ko jaunu,” atzīst festivāla direktore Antra Dreģe.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti