Kultūras ziņas

Valda Buša koši vīrišķīgais skarbums

Kultūras ziņas

Top jauna filma par grūtībām ģimenē

Intravertā mūzika ar "Sarband" orķestri

Festivālā «Ad Lucem» skanēs kristīgie, jūdaisma un islāma garīgie dziedājumi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Starptautiskajā Introvertās mākslas festivālā "Ad Lucem" 30.jūlijā plkst. 20 Latvijas Nacionālās bibliotēkas Imanta Ziedoņa zālē skanēs programma "Austrumu horizonts". Austrumu un Rietumu kultūru sastapšanos izspēlēs pasaulē augstu novērtēts starpkultūru mūzikas ansamblis "Sarband".

""Sarband" ir ļoti neparasts ansamblis, izceļas ar iedziļināšanos senajās kultūrās un tiltiem. Tā programmas vienmēr ir ar jēgu. Ir gan intelektuāli, ko uzzināt, gan mākslinieciski, ko izbaudīt," uzsver festivāla "Ad Lucem" rīkotāja Sandra Zandberga.

Programmas iedvesmas avots un muzikālais pamats ir Ulī Afkī, 17.gadsimta tulks, skolotājs un komponists, kura īpašā dzīve Austrumu un Rietumu kultūru krustcelēs ir visu laiku lielākās vērtības - cilvēcības - apliecinājums.

Šobrīd viņa skatījums uz pasauli ir aktuālāks nekā jebkad, jo mēs dzīvojam it kā aizvien globalizētākā pasaulē un šķiet, ka pasaule kļūst par vienu veselu. Taču ceļojot pa pasauli, mēs skaidri redzam, ka tautas un valstis, tieši pretēji, kļūst arvien sašķeltākas," norāda ansambļa "Sarband" dibinātājs un vadītājs Vladimirs Ivanovs.

Koncertā skanēs 16. un 17.gadsimta orientālā mūzika Ulī Afkī instrumentācijās, kristīgie un jūdaisma garīgie dziedājumi - psalmi un islāma garīgie dziedājumi, ko papildinās dzejnieka un tulkotāja Ulda Bērziņa lasījumi no Korāna latviešu valodā, sūfiju dzejas un paša rakstīti dzejoļi par metafizisku tematiku, tā iezīmējot vēsturiskās paralēles ar izstādi "1514. Grāmata. 2014".

Lielākoties musulmaņi labāk pārzina Bībeli, nekā kristieši Korānu, tāpēc Uldis Bērziņš citēs garāko sūtru Korānā. Tā stāsta par Jēzus mātes Marijas dzīvi, par ko Jaunajā derībā gandrīz nekas nav teikts," saka Vladimirs Ivanovs.

Ansambļa dibinātājs Vladimirs Ivanovs ir bulgāru izcelsmes mūziķis, muzikologs, vēsturnieks, baroka un orientālās mūzika speciālists. Kopš četru gadu vecuma viņš dzīvo Vācijā un ir ļoti daudz ceļojis. Viņš uzskata - cilvēku pārliecība, ka viņa mājas ir viena konkrēta valsts, ir mānīga.

"Kādam var likties, ka viņš ir vācietis, turks vai kādai citai tautībai piederīgs. Taču mūsdienās reti kuram vairs dzīslās rit tikai vienas tautības asinis. Daudzi cilvēki pēc koncertiem saka: "O! Es vienmēr esmu domājis, ka esmu vācietis, bet tagad šķiet, ka varbūt nemaz tik ļoti vācietis neesmu," teic Vladimirs Ivanovs.

Kā vēstījām, 13. Starptautiskais introvertās mākslas festivāls "Ad Lucem" Rīgā norisināsies līdz 3.augustam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti