Festivāla «Ad Lucem» īpašais viesis – franču čellists Anrī Demarkets

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Introvertās mākslas festivāla „Ad Lucem” īpašais viesis šogad būs izcilais franču čellists Anrī Demarkets.

Anrī Demarkets (Henri Demarquette) Latvijas publikai pazīstams gan no iepriešējiem festivāla, gan arī "Sinfonietta Rīga" sadarbības koncertiem. Čellista un Latvijas Radio kora kopspēle ievadīs jaunu starptautisku sadarbību, kuras rezultātā iecerēta speciāli čellam un korim radīta koncertprogramma.

Demarketa lasījumā klausītājiem būs iespēja izbaudīt poētiskā un filozofiskā valdzinājuma apvītās J.S.Baha Čella svītas koncertā „Bahs Rīgas Domā” 27. jūlijā 20:00 Rīgas Domā. Čella svītas ir atskaņojuši daudzi ievērojami solisti, arī Pablo Kazals, Jo-Jo Ma, Miša Maiskis, Antonio Menezess, Žaklīna Deprē un Mstislavs Rostropovičs. Anrī Demarketa interpretācija ir izcila, ko vēl spilgtāku dara viņa personīgi emocionālais stāsts un brīnišķi dziļais čella tembrs. Rīgas Domā viņš atskaņos trīs Baha svītas čellam, ko papildinās Baha skaņdarbi ērģelēm Ata Stepiņa izpildījumā.

12. Introvertās mākslas festivāls „Ad Lucem” notiks no 24. līdz 27. jūlijam, aicinot uz koncertiem Rīgā, Gulbenē un Kuldīgā.

Festivāla atklāšanas koncertā 24. jūlijā 20.00 Rīgas Sv. Jāņa evaņģēliski luteriskajā baznīcā pirmo reizi Latvijā uzstāsies pasaulē atzītais starpkultūru mūzikas ansamblis “Sarband”. Programma “Vox Feminae” („Sievietes balss”) ir sievietes ceļš pie dieva, kurā saplūst Rietumu un orientālās mūzikas skaņu pasaules. Senās un tradicionālās sakrālās mūzikas formās dzirdēsim agrīnās Austrumu kristīgās baznīcas dziedājumus, divu leģendāru viduslaiku sieviešu (gaišreģes, komponistes, rakstnieces un diplomātes Bingenas Hildegardes (12.gs.) un Zviedrijas Brigitas (14.gs.)) misticisma apdvestos korāļus un himnas, kā arī arābu mutvārdu tradīcijas dziedājumus. Tos izpildīs izcilās dziedātājas – zviedriete Miriama Andersena (balss, gotu arfa), libāniete Fadia el-Hage un ansambļa „Sarband” dibinātājs, ievērojamais bulgāru izcelsmes vācu muzikologs Vladimirs Ivanovs (lauta un perkusijas). 25. jūlijā 19.30 Kuldīgas Sv. Annas evaņģēliski luteriskajā baznīcā šī programma skanēs bezmaksas koncertā.

Festivāla otrs bezmaksas koncerts „Vakara lūgšana” izskanēs 25. jūlijā 19.00 Gulbenes Ev. luteriskajā baznīcā: balsu virtuozi – Latvijas Radio koris aicinās noklausīties apgarotākos un skaistākos 20.gs. komponistu Arvo Perta un Valentīna Silvestrova skaņdarbus, kā arī Pētera Vaska īpašo muzikālo veltījumu Imantam Ziedonim. Savukārt 26. jūlijā 20:00 Rīgas Sv. Pētera baznīcā šo programmu tematiski, harmoniski un garīgi papildinās Džona Tavenera pārpasaulīgais skaņdarbs „Svjati” Latvijas Radio kora un čellista Anrī Demarketa dziļi izjustajā sniegumā.

Introvertās mākslas festivāls „Ad Lucem” notiek kopš 2002. gada.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti