Kultūra

Romualda Jermaka jubilejas autorkoncerts

Kultūra

Klajā nācis izcilā jaunā pianista Andreja Osokina debijas soloalbums

Festivālu "Ad Lucem" atklās ar opusu "Ordo Virtutum" – dziļu, skaistu un sarežģītu darbub

Festivālā «Ad Lucem» gaidāmais opuss «Ordo Virtutum» - dziļš, skaists, taču sarežģīts darbs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Pirmdien, 13.jūnijā, Latvijā sākas 15.introvertās mākslas festivāls „Ad Lucem”, ko Anglikāņu baznīcā atklās koncerts „Eņģeļu balsis”.

Koncertā ļoti īpašu programmu piedāvās vokālā grupa „Putni” un koklētāja Anda Eglīte sadarbībā ar divām izcilām mūziķēm no Amerikas un Zviedrijas. Programmas kodols būs viduslaiku komponistes Bingenes Sv. Hildegardes meistardarbs „Ordo Virtutum”, ko neparastā veidā papildinās mūsdienu mūzika.

„Ordo Virtutum” ir ļoti skaista, dziļa, bet arī sarežģīta mūzika, un nav daudz mūziķu, kas šo monumentālo opusu uzdrošinās iestudēt pilnībā.

Latvijā „Putnu” izpildījumā šis darbs skanēs pirmo reizi, bet ļoti neparastā veidolā, proti, tiks atskaņotas atsevišķas daļas no „Ordo Virtutum”, kas savīsies ar mūsdienu komponistu mūziku, to vidū būs trīs pirmatskaņojumi.

Grupas „Putni” dziedājums sabalsosies ar kokli Andas Eglītes sniegumā, kas ilustrēs dievišķo sfēru, un taustiņvijoli, ko spēlēs zviedru vijolniece Anna Gustavsone.

Programma tapusi visciešākajā sadarbībā ar amerikāņu dziedātāju Kristi Ketu, kura ir aizrautīga Hildegardes fon Bingenas mūzikas pētniece un jau veidojusi vairākus un arī ļoti neparastus „Ordo Virtutum” uzvedumus. Par šo veikumu saņēmusi prestižo "Echo Klassik" balvu.

""Ordo Virtutum" ir viens no viņas mīļākajiem formātiem, ko viņa ir iestudējusi vairākkārt – tieši šādā veidā - "Ordo Virtutum” kā pamats drāmai, kurā tiek iesaistīti visdažādākie mūziķi un citu sfēru mākslinieki – tur ir bijuši gan džeza mūziķi, gan versija ar koriem, gan versija ar dejotājiem, arī ar aktieriem," stāsta grupas „Putni” vadītāja Antra Dreģe un turpina: "Arī šo darbu viņa veidoja tieši mums, process ir interesants, radošs, mūsu pieredzē unikāls. Domāju, ka tā būs viena ļoti skaista meditācija".

Vokālā meistardarba „Ordo Virtutum” autore Bingenes Sv. Hildegarde bija ļoti daudzpusīga viduslaiku personība – mūķene, baznīcas doktore, rakstniece, diplomāte un komponiste.

„Ordo Virtutum” centrālais tēls ir Anima jeb Dvēsele, par kuru cīnās divi pretēji spēki – Sātans un Tikumi.

„Dvēsele pati arī apzinās, ka tā ir krīzē, un viņa pati no brīvas gribas vēršas pie Tikumiem, vēlas atbrīvoties no visa, kas traucē dzīvot laimīgi. Tikumi nāk palīgā pie pirmā dvēseles aicinājuma, un kopīgiem spēkiem šo krīzi izdodas pārvarēt, un opusa beigas ir laimīgas," par darba ideju stāsta Dreģe.

Katra „Putnu” dziedātāja iejutīsies kādā konkrētā tēlā, to vidū būs gan Dvēsele, gan 6 Tikumi – Zināšanas, Pazemība, Mīlestība, Pacietība, Ticība un Piesardzība.

Mēģinājumā Kristi Keta strādā ar dziedātājām un skaidro, cik svarīgi ir tieši caur ķermeņa valodu atspoguļot tēlu, un sešu Tikumu atveidotājām jābūt ļoti spēkpilnai ķermeņa valodai.

„Putnu” dziedātājas Kristi Keta vērtē kā neticami talantīgas un radošas, kas sola ļoti interesantu uzveduma rezultātu. "Mēs šo projektu dēvējam par Hildegardes dziedināšanas projektu, un, mūsuprāt, tajā ietvertā universālā ideja joprojām ir aktuāla mūsdienās. Arī mūsu dvēseles taču ik pa laikam kļūst par kaujas lauku starp labo un ļauno, un, lai izglābtos, arī mums ir nepieciešams garīgs spēks, atbalsts un dvēseles dziedināšana," norāda Keti.

Ar vokālās grupas „Putni” koncertu „Eņģeļu balsis” Anglikāņu baznīcā pirmdien tiek atklāts 15.introvertās mākslas festivāls „Ad Lucem”.

Kopumā tas ietvers sešus koncertus visas vasaras garumā, kā arī sarunas un lekcijas par garīgām tēmām.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti