Februārī Rīgā uzstāsies leģendārā grupa «Clannad»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Kongresu namā nākamā gada 2.februārī uzstāsies leģendārā īru grupa "Clannad", informē koncerta rīkotāji.

 

Tulkojumā no ķeltu valodas "Clannad" nozīmē "ģimene" un grupas dalībniekus patiesi saista tuva radniecība – tās centrā jau kopš 1970.gadu sākuma ir Moija Brenana, kuras balsi Bono savulaik atzinis „par vienu no brīnišķākajām, ko dzirdējusi cilvēka auss". Grupas sastāvā ir arī divi Moijas brāļi un vēl divi tuvi radinieki. 80. gadu sākumā tajā darbojusies arī pati slavenākā Brenanu ģimenes atvase – Moijas māsa, ko pasaule pazīst ar vārdu Enya.

"Clannad" repertuārs sastāv no smalki atmosfēriskām tradicionālajā īru mūzikā balstītām balādēm, kurās neaizmirstamas vokālās harmonijas un maigas arfas skaņas savijušās ar vieglām džeza, new age un popmūzikas un pasaules mūzikas ietekmēm. Smalko noskaņu dēļ viņu mūzika bieži izmantota kino un arī par starptautisko slavu "Clannad" var pateikties kino – 1982.gadā viņu skaņdarbs „Theme form Harry's Game", kas sacerēts īru TV seriālam, iekļuva britu Top-5, un tā joprojām ir vienīgā tikai gēlu valodā skanošā dziesma, kas jebkad iekļuvusi britu topā. Starptautiskajai atpazīstamībai palīdzēja arī fakts, ka to savu koncertu ievadā un noslēgumā vairākās pasaules turnejās atskaņoja U2 (80. gadu vidū Clannad arī ieskaņo duetu ar Bono „In a Lifetime").

Latvijā daudzi "Clannad" skanējumu iepazina TV seriālā par Robinu Hudu, kurš vairākkārt demonstrēts mūsu TV; Seriāla "Robin of Sherwood" mūzika izdota "Clannad" albumā "Legend" un izpelnījusies "Emmy" balvu. 1999.gadā "Clannad" piedēvētā īru nacionālā zīmola statusu nostiprina "Grammy" balva, kas kategorijā labākais "New Age" albums piešķirta viņu diskam "Landmarks". Pāris gadu vēlāk "Grammy" nomināciju izpelnās arī Moijas Brenanas solo albums "Whisper to a Wild Water".

Grupas jaunākais - 18.studijas albums "Nádúr" (Daba - īru val.) iznāca 2013.gada septembrī. Tas ir viņu pirmais studijas darbs kopš "Grammy" laureāta "Landmarks".

 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti