Kultūrdeva

Audio izrāžu tapšanas šarms

Kultūrdeva

Kristiāna Dimitere par uzdrīkstēšanos mākslā atteikties no intelektuālisma

Very Cool people cer skanēt "Oskara" ceremonijā

Fanks un izdomāta kebabu impērija. Stāsta grupa «Very Cool People»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Grupas “Very Cool People” dalībnieki sākuši noslēpumainu kebabu biznesu. Tapusi mājaslapa, salvetes, krekliņi, reklāmas, taču kebabu neviens nav pagaršojis. Trompetists Oskars Ozoliņš LTV raidījumā "Kultūrdeva" pastāstīja, ka viņus iedvesmojis kāds "Youtube" kanāls, kur mārketinga meistars izveidojis mākslīgu restorānu un padarījis to populāru tūrisma platformā "Trip Advisor". 

Henrieta Verhoustinska: 31. martā tiešsaistes koncertā VEF Kultūras pilī būs programma ar nosaukumu…

Elvijs Grafcovs: “50 Years of Influence + 30 years of Cool Equals 13 Years of Music Hooliganism”. Šobrīd sanāk, ka būtu 14 “years”, bet mēs ierakstījām to 2020. gadā.

Maksimāli garš nosaukums bija arī par zivīm vārdā vimbas.

Elvijs Grafcovs: "Heya Some Kind Of Fish! We Don't Know The Name Of This Fish In English, But In Latvian It Is Vimbas". Mūsu instrumentālajiem albumiem sanāk garāki nosaukumi.

Vai jūs varat īsi noformulēt, kas ir “fanks”? Tas ir mūzikas virziens, kuru jūs izpildāt, bet kas tas ir?

Elvijs Grafcovs: Mēs esam zem kāda žanra šobrīd, tāpēc ka mums ir jābūt zem tā.

Jo kaut kā jūs ir jānominē “Zelta mikrofona” balvai!

Elvijs Grafcovs: Jā. Mēs tagad esam nominēti ar albumu, kas bija kopā ar hiphopa māksliniekiem un Kristīni Prauliņu.

Bet “Džeza vai fanka mūzikas albums” kategorijā.

Elvijs Grafcovs: Jā, un fanks bija atstāts mūsu dēļ… Es jau vairs nezinu, kurā kategorijā šis albums ierakstās. Tur ir džezs ar klasisko mūziku, kora mūzika, klezmeri, Balkānu mūzika… 

Kā jūs astoņi satikāties un radījāt šo grupu? Vai atceraties, kas notika pirms 14 gadiem?

Elvijs Grafcovs: Mēs bijām trijatā, tad četratā, tad pēkšņi piecatā.

Tagad jūs esat “astoņatā”.

Elvijs Grafcovs: 2013.,14. gadā…

Oskars Ozoliņš: Pievienojos es, biju otrais pūtējs, un mēs apaugām jau līdz četriem pūtējiem.

Elvijs Grafcovs: Kā viens mākslinieks no lielās blakus zemes saka: “Pasauc vienu pūtēju, viņi atvelkas visi.”

Jūs esat arī apauguši ar “very cool society”, ar sabiedrību, kur ir dažādi dziedātāji, piemēram, hiphoperi un Kristīne Prauliņa, ar kuriem esat nominēti “Zelta mikrofona” balvai, ansis, Edavārdi, Evilena Protektore…

Elvijs Grafcovs: Tagad sadarbojamies ar jaunu dziedātāju Paulu Saiju. Šobrīd koncertējam ar šo programmu, bet ik pa laikam viņa parādīsies ar mums arī šajā programmā. Starp citu, Aija Andrejeva, taču arī ar mums. 

Oskars Ozoliņš: Jā, vēl nesen bija. 

Klīst runas, ka, neskatoties uz nemitīgo jautrību, tomēr esat prasīgi savos mēģinājumos arī pret pieaicinātajiem dziedātājiem. Tas laikam tāpēc, ka esi arī mūzikas pedagogs, Elvij.

Elvijs Grafcovs: Jā, mums ir vairāki mūzikas pedagogi un viens direktora vietnieks grupā. 

Oskars Ozoliņš: Tādēļ automātiski izveidojas disciplīna. Daudzi pretojās, bet labi, ka ir stingrais balsts! Kad tētis pasaka, ka ir jādara, tad ir jādara.

Kā mēģinājumos ir ar stingrību? Ir kaut kādi kritēriji, kurus jūs nekad nepārkāpjat?

Elvijs Grafcovs: Ir jāizspēlē dziesma, kas ir jāizspēlē tajā mēģinājumā.

Visas notis?

Elvijs Grafcovs: Tas ir diskutabli. Ja Oskars ir saguris, mēs nevaram viņam piespiest spēlēt augstās notis. Mēģinājumos mēs darām mūziku, bet esam diezgan jautra čupiņa ar cilvēkiem. Visi ir profesionāli, visi kaut ko dara, muzicē, bet tajā pašā laikā esam arī draugi. Arī ārpus mēģinājumiem mēs ik pa laikam satiekamies uz “team building” pasākumiem. 

Jums iznācis jauns singls, par kuru dzirdam jau kuro dienu, ar nosaukumu – “Oskar”. Oskars ir Latvijas Radio bigbendā un “Labvēlīgajā tipā”, viņš ir arī kebabu impērijas īpašnieks, un viņam ir veltīts īpašs klips un dziesma.

Elvijs Grafcovs: Tas aizsākās ar to, ka Oskars ir ļoti aizņemts, jo vienlaicīgi viņam jābūt trijās tiešraidēs, un viņš kaut kā uzspēj. Parasti bija tā, ka “soundcheck” pirms koncerta, skaņu pārbaudēs viņš vienmēr kavējās. Ja pat viņš atbrauca stundu ātrāk, bija kaut kur aizklīdis skatīties labākās ēdienu receptes... Parasti bija tā, ka mums jāmēģina, tad es izdomāju rifiņu, kā viņu saukt. Un tad visi mēs mikrofonos saucam: “Oskar!” Tā viss aizsākās. Beigās salikās kopā dziesmiņa, kurā sauc Oskaru. Vienā festivālā pirms tās dziesmiņas es izdomāju stāstu, ka Oskars ir kebabu biznesa magnāts, un tāpēc viņš kavē. Un Oskars no turienes paņēma visu tālāk. 

Oskars Ozoliņš: Tālāk mēs to apaudzējām ar mārketinga trikiem. 

Jums ir mājaslapa Oskarskebab.lv, krekliņi, salvetes!

Oskars Ozoliņš: Mums ir daudzas lietas īstenībā tagad. Salvetes, reklāmas…

Šī ir viena no grandiozākajām mistifikācijām pēdējā laikā Latvijas šovbiznesā. Neviens šo kebabu nav garšojis vai ēdis, bet kas zina!

Oskars Ozoliņš: Mani iedvesmoja, ka 2017. gadā bija “Youtube” kanāls, kur mārketinga meistars uztaisīja mākslīgo restorānu, un viņš restorānu padarīja tik populāru interneta vidē, ka viņš palika nr. 1. “Trip advisor”, pēc kā vadās daudzi tūristi. Tikai pēc kāda laika atklājās, ka restorāns nemaz neeksistē. Viņš saaicināja īstus pavārus, aktierus, kas tēloja klientus…

Elvijs Grafcovs: Nopirka supermārketā lētākās gaļiņas un salika…

Oskars Ozoliņš: Un bieži vien arī izmantoja trauku tīrāmo tableti, jo tā izskatās ļoti labi, pārlēja ar mērcīti un taisīja “Instagram” bildes. Cilvēki uzķeras uz vizuālām lietām.

Elvijs Grafcovs:

Mums cilvēki komentēja, ka dziesma patīk, bet kāds sakars ir kebabnīcai, izņemot to, ka tā sponsorējusi šo klipu...

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti