Kultūras rondo

"Prozas lasījumu" caurvijas motīvs šogad - patvertne, patversme, slēptuve

Kultūras rondo

Dziesminieces Anta Eņģele un Laila Ilze Purmaliete stāsta par atkalsatikšanos dziesmās

Etnogrāfiskā ansambļa "Vabaļis" jaunais albums veltīts senajām kāzu dziesmām Latgalē

Etnogrāfiskā ansambļa «Vabaļis» jaunais albums veltīts senajām kāzu dziesmām Latgalē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Novembra nogalē Augšdaugavas novada Vabolē notika etnogrāfiskā ansambļa "Vabaļis" jaunā albuma "Aj, mōseņa…" ieskandināšanas svētki. Kolorītajām Vaboles sievām un viņu ermoņistam šis ir jau ceturtais ansambļa disks. Visos diskos dziedāts par latgaliešu kultūru un etnogrāfiju, garīgo dzīvi. Arī šis albums nav izņēmums un ir veltīts senajām kāzu dziesmām Latgalē. Albumā ir iekļautas 11 dziesmas, kas dziedātas kāzās, gan sagaidot jauno pāri tradicionālajos vārtos, gan pie kāzu galda, gan arī izvadot līgavu no dzimtajām tēva mājām.

Kāzas ir īpašs notikums, un vēl jo īpašāks, ja tās notiek Latgalē, kur katru kāzu rituālu pavada sava dziesma. Tā vismaz bijis senākos laikos, stāstot, kāpēc etnogrāfiskais ansamblis "Vabaļis" pievērsies tieši kāzu tēmai, atklāj ansambļa vadītājs Artūrs Uškāns: "Savā dzīvē mēs esam pabijuši gan savu tuvinieku kāzās, gan pašiem kāzas ir bijušas, bet mēs nedrīkstam aizmirst, kādas bijušas kāzu tradīcijas un kādas dziesmas dziedātas iepriekš, senākos laikos. Tā mēs ar "Vabaļām" ilgi spriedām un domājām: trīs diski jau ir ierakstīti, un it kā vajadzētu arī ceturto."

Albums "Aj, mōseņa…"
Albums "Aj, mōseņa…"

Kāzu notikumu ir daudz, un katram piemērota sava dziesma. Stāsta "Vabaļis" dalībniece Aina Pabērza: "Katra dziesma te ir kā stāstiņš. Ja jūs uzmanīgi klausīsieties, jūs visu ļoti labi sapratīsiet."

Diskā apkopotas tradīcijas un Latgales kāzu sajūtas caur mūziku, dziesmām, to vārdiem, kas ataino, kādas ir bijušas kāzas Latgalē, saka Artūrs Uškāns: "Stāsts ir par jaunu ļaužu attiecībām, par mīlestību, un tā mīlestība tradicionāli ir nonākusi kādreiz pie kāzām. Tagad jau nav modē to visu darīties. Taču mums gribas atcerēties tos laikus, kad kāzas bija tiešām lieli svētki, ne tikai pasēdēšana savu tuvinieku un draugu un pulkā, bet viss ciems nāca kopā, un kādas dziesmas toreiz dziedāja! Tajās dziesmās ir viss tas stāsts par šīm kāzām – gan par kāzu muzikantiem, gan līgaviņas skumjām, ejot no tēva mājām projām, gan par dzīrēm. To albumu var klausīties vienkārši kā grāmatu."

Visas albumā apkopotās dziesmas nav kaut kur aizgūtas vai pārņemtas, bet ir dziedātas tepat, Vaboles apkaimē. Artūrs Uškāns turpina: "Kā jau etnogrāfiskajam ansamblim, tradicionāli ir izmantot tikai tās dziesmas, kuras ir radušās šajā pagastā, kuras kādreiz ir dziedājušas mammas, vecmammas vai vectēvi paaudžu paaudzēs. Mūsu uzdevums ir atcerēties šīs dziesmas, tāpēc šoreiz darbs bija vairāk pa arhīviem. Tāpēc viss, ko zināja mūsu dziedātājas, tika ieguldītas pirmajos trijos albumos, bet šoreiz tika meklētas šajā pusē – Līksnas un Vaboles pagastos ierakstītās dziesmas. Kādreiz ierakstītās dziesmas tika nestas dziedātājām – vai jūs tādu zināt? Un tās teica – jā, šo dziesmu kādreiz mana mamma ir dziedājusi, tikai es tālāk vārdus nezināju. Vai – mūsu mājās savādāk dziedāja. Tad tās vietējo vārdu izrunas. Tas ir kultūrvēsturisks materiāls."

Etnogrāfiskais ansamblis "Vabaļis"
Etnogrāfiskais ansamblis "Vabaļis"

Šo materiālu kā izcilu vērtību un bagātību novērtē tradicionālās kultūras pētniece, mūziķe Iveta Tāle, īpaši uzsverot, ka šīs vērtības pagastā joprojām ir dzīvas: "Te, Vabolē, ir cita attieksme, un tā ir saruna par vērtībām, ko šeit uzskata par vērtību. Kopiena te ir gatava visā šajā procesā iesaistīties, un tas ir absolūts brīnums, ka vienam ansamblim jau iznāk ceturtais disks ar dziesmām, kas šeit ir kādreiz dziedātas, savāktas, ierakstītas, dokumentētas un šobrīd tādā materiālā formātā visiem pieejamas un noklausāmas. Tā ir attieksme pret vērtībām – apzināties, kas mēs esam, atstāt nākamajām paaudzēm un arī pašiem lietot."

Lai šīs vērtības saglabātu, tās ir jāiemūžina. Kāzu dziesmu izpēte un apkopošana notika ar Valsts kultūrkapitāla fonda un vietējas pašvaldības atbalstu, bet albuma ierakstam savus iekrājumus 1800 eiro apmērā ziedoja ansambļa visvecākā dziedātāja Veneranda Putroma.

"Kapeiciņu pie kapeiciņas krāju. Man ir, no kā dzīvot, tagad pārdevu gotiņu, naudiņu saņēmu, bet mājās vēl astoņas vistas, gailis, četri savi un viens kaimiņu kaķis un vēl Tobis," ar milzu optimismu un dzīvesprieku stāsta Veneranda Putroma.

Izdotais albums "Aj, mōseņa..." ir vērtīga piemiņa un mantojums nākamajām paaudzēm, bet, kopā saliekot visus četrus diskus, veidojas vesela grāmata par Vaboli, tā atklāšanas pasākumā saka visu četru disku izdevējas izdevniecības "Lauska" pārstāvis Juris Zalāns: "Tagad tā kā grāmata tiek rakstīta par Vaboli, jo tur ir gan folklora, gan garīgās dziesmas, gan kolhoza laiki, gan tagad – kāzas. Un tagad mēs varam likt kopā to bildi. Tas jau nav mums pašiem, šie četri izdevumi un varbūt vēl kaut kas nākotnē, tas jau nav tikai mums. Tas būs nākotnei, pētniekiem, vietējiem cilvēkiem, kas šeit dzīvos arī turpmāk, tas būs tāds bagātīgs materiāls, ko varēs izmantot vēl ļoti ilgi. Ar to es arī apsveicu Vaboli! Tāda neparasta un varena kopa jums šeit ir!"

Etnogrāfiskais ansamblis "Vabaļis"
Etnogrāfiskais ansamblis "Vabaļis"

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti