Kultūra

LNB notiks seno rokrakstu izstāde „Laiku atspulgi senos manuskriptos”

Kultūra

Piektdien Centrālajā stacijā tiks atklāt 22. Starptautiskais Baltijas baleta festivāls

Ziemeļu mūzikas etnodžeza projekts “Yggdrasil” - pirmais un vienīgais koncerts Latvijā

Etnodžeza projekts «Yggdrasil» – globalizācijas neskartas ziemeļu mūzikas paraugs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Svētdien, 2. aprīlī, Latgales vēstniecībā “GORS” ar pirmo un šobrīd vienīgo koncertu Latvijā uzstāsies pasaules mūzikas etnodžeza projekts “Yggdrasil”, atskaņojot īpašu koncertprogrammu “Seven Brothers”. Starptautiskajā projektā apvienojušies ziemeļu tautas hantu kultūru pārstāvošā dziedātāja Vera Kondratjeva, Fēru salu ievērojamākais komponists Kristians Blaks un citi profesionāli mūziķi no Latvijas un Igaunijas.

Etnodžeza mūzikas projekta «Yggdrasil» idejas autors ir Blaks. Iedvesmu saviem darbiem viņš radis ziemeļu tautu kultūrā un mūzikā un tādējādi aizvadītā gadsimta astoņdesmitajos gados radies arī projekts «Yggdrasil», kura nosaukumu var tulkot ar vārdiem dzimtas vai pasaules koks.

Projekts atklāj dažāda stila mūziku – no brīvā džeza līdz klasikai un folklorai, arī mūzikas emociju gamma ir visai plaša.

Gadu gaitā projektā iesaistījušies dažādi mūziķi, tajā arvien ienesot jaunu un unikālu skanējumu, bet vienmēr saglabājot arī īpašo ziemeļu skaņu.

Svētdien, 2.aprīlī, Rēzeknē Latgales vēstniecībā “GORS” projekts Latvijā uzstāsies ar savu pirmo un pagaidām vienīgo koncertprogrammu no sava pēdējā pērn iznākušā albūma “Lipet Ei/ Seven brothers.” Tajā iesaistījušies arī mākslinieki no Igaunijas un Latvijas.

“Kristians Blaks ir uzsācis plašu sēriju par ziemeļu kultūru apkārt pasaulei,” stāsta koncertprogrammas mākslinieciskais vadītājs igauņu džeza mūziķis saksafonists Villu Veski. “Tajā jau izskanējusi Grenlande, Aļaska un citas vietas, vienīgais kā vēl nebija - ziemeļu Sibīrijas reģiona. Viņš meklēja kādu, kas vēl atceras šī reģiona seno kultūru un mūziku. Mums bija kāds kopīgs koncerts Surgutā, un tur vietējā filharmonijā mēs satikām Veru Kondratjevu. Tas bija tieši tas, ko Kristians jau ilgi meklēja, mēs uzsākām interesantu sadarbību, un tajā radās arī šis jaunais albūms,” norāda Veski.

Kā jaunā albuma, tā koncertprogrammas “Lipet Ei jeb Seven Brothers” mūziķu iedvesmas avots ir vairāku aiz Ziemeļu polārā loka dzīvojošu tautu kultūra – Grenlandē, Ziemeļrietumu Kanādā un Aleutu salās dzīvojošie eskimosi, tāpat sāmi, fērieši un jakuti.

Bet lielākā koncertprogrammas daļa ir balstīta Ziemeļrietumsibīrijas hantu kultūrā, kuru pārstāv dziedātāja Vera Kondratjeva.

“Esmu cēlusies no Hantimansijskas autonomā apgabala. Mana dzimta dzīvo pie Ljaminas upes, un koncertā būs dziesma, kura tā arī saucas kā šī upe. Šī dziesma meklējama jau 18 gadsimtā, tā ir par sievieti, kas dzīvoja pie šīs upes. Šī upe mūsu tautai ir svēta,” stāsta Kondratjeva.

Māksliniece cer, ka tie, kas atnāks uz koncertu un dzirdēs šo dziesmu, spēs sajust arī viņas dzimtās zemes un nelielās ziemeļu pamattautas hantu dvēseli. “Mūsu nav nemaz tik daudz, un ne visi zina par šo tautu. Nezina mūsu kultūru, tāpēc man, protams, ļoti patīkami par šo iespēju kopā ar šiem profesionālajiem un interesantajiem mūziķiem doties uz dažādām pasaules vietām uz iepazīstināt ar savu kultūru,” norāda Kondratjeva.

Savukārt Veski uzsver igauņu un ziemeļu tautas īpašo radniecību, kas rakstīta jau nostāstos par igauņiem, kas uz Baltijas jūras krastu savulaik atnākuši tieši no turienes no ziemeļiem. “Tā ir mums radniecīga tauta un daudzkas ir tāds, ko var tā tuvu sajust.

Daudz šajā kultūrā ir tāda īsta, vienkārši mēs šajā globalizācijas laikmetā esam mainījušies. Bet šī ziemeļu kultūra ar savu mūziku ir it kā tīra no tā visa,” bilst Veski.

Latviju šajā starptautiskajā projektā ar sitaminstrumentiem pārstāvēs Artis Orubs.

Starptautiskā etnodžeza ziemeļu mūzikas projekta «Yggdrasil” koncertprogramma “Lipet Ei jeb Seven Brothers”, kas savdabīgā sintēzē apvienos mūsdienu džezu, folkloru un etnomūziku, trīs koncertos jau izskanējusi Igaunijā, bet savā vienīgajā koncertā Latvijā būs dzirdama svētdien Latgales vēstniecībā “GORS”.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti