Ešenvalds: Kora «Latvija» mūzika lido

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Valsts akadēmiskā kora (VAK) „Latvija” mūzika vienkārši lido, - tā kora ierakstīto kormūzikas albumu „Pie debess kājām" (At the foot of the sky) vērtē komponists Ēriks Ešenvalds.

„Prasti sakot, augstākā pilotāža. Mākslinieciski sakot, vienkārši izcila interpretācija,” par VAK „Latvija” saka Ēriks Ešenvalds.

Ešenvalda trešo albumu „At the foot of the sky” caurvij debesu tematika. Komponists pētījis zvaigznājus, viltus saules, ziemeļblāzmu. Smaragdzaļais ziemeļblāzmas attēls, kas redzams diska vāciņa iekšpusē, ir paša komponista fotografēts. Lai gan komponistam pašam nav tik profesionāla fotoaparāta, lai uzņemtu šādu attēlu, viņš to aizņēmies un, kā pats stāsta, astoņu stundu laikā safotografējis trīs tūkstošus fotogrāfiju.

Pie šī diska es visvairāk jūtos, ka tas ir tiešām izauklēts no manām sirds mielēm,” atzīst komponists, norādot, ka programma ir ļoti atbildīga.

Koriem ir bijis ļoti grūti nodziedāt skaņdarbu „Viltus saules”, taču Ešenvalds slavē VAK „Latvija” izpildījumi.

Valsts korim, paklausoties disku, mūzika vienkārši lido,” saka komponists.

Tāpat Ešenvalds aicina kritiķus nevainot komponistu par sarežģīta skaņdarba sacerēšanu. „Nevainojiet mani kā komponistu, ka esmu uzrakstījis tādu skaņdarbu un koriem grūti, jo Valsts koris to var pacelt. Paklausieties, kā Valsts koris to paceļ! Šis disks ir pilns ar nianšu jūru, nianšu bagātību. Ne tikai skaļa vai masējoša skaņa, bet – tie piano, tie frāzējumi, tie instrumenti... - koris ir pārtapis par orķestri.”

Kā iepriekš ziņots, albuma ieraksts tapa šī gada aprīlī Sv. Jāņa baznīcā Rīgā. Kopā ar kori un Māri Sirmo ierakstā piedalījās Andis Klučnieks (basa flauta), Rihards Zaļupe (sitaminstrumenti), Pēteris Trasūns (alts) un Pēteris Ozoliņš (čells). Ieraksta skaņu režisors – Normunds Slava.

Izdevumā iekļauti sekojoši skaņdarbi: „Tāls ceļš”, „Ziemeļblāzma”, „Vineta”, „Senekas Zodiaks”, „Zvaigznes”, „Viltus Saules I”, „Viltus Saules II”, „In Paradisum”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti