Kultūras ziņas

"Latvijas Radio kora" balsis pasaulē

Kultūras ziņas

Teātris scenogrāfijā un plakātā

Latviešu kamermūzikas giganti uz vienas skatuves

Ešenvalds: «Altera Shock» apvienojušies mūziķi, kuriem gribētos rakstīt

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Par ansambļu “Art-i-Shock” un “Altera Veritas” sadarbību koncertā "Altera Shock" komponists Ēriks Ešenvalds teicis – šis ir ļoti vilinošs sastāvs, kādam ļoti gribētos rakstīt. Koncertā jaunās mūzikas festivālā “Arēna” izskanēja arī pasaulslavenā komponista pirms 16 gadiem speciāli kameransamblim “Altera Veritas” sarakstīts opuss. 

Festivālā “Arēna” ik rudeni skatītāju acu priekšā dzimst ne tikai jauna mūzika, bet arī nebijuši kopprojekti. Arī trio “Art-i-Shock” un “Altera Veritas” ideju par kopdarbību lolojuši jau sen. 

“Sākām runāt, ka mēs darbojamies tādos netradicionālos ansambļos, pārrunājām, kā notiek repertuāra izvēle, sadarbība ar komponistiem, klausītāju pieredze un ko mēs varam piedāvāt klausītājiem. Draudzīgi aizrunājāmies līdz kopkoncertam,” pastāstīja trio “Art-i-Shock” mūziķe Agnese Egliņa.

Pavisam neviļus sanācis, ka koncertprogrammu galvenokārt veidoja latviešu komponistu – mūziķu vienaudžu opusi, kam abu ansambļu specifika nav sveša. Senākais no tiem – Ērika Ešenvalda 2002. gadā speciāli “Altera Veritas” rakstīts opuss. 

“Ārprāts, es vēl biju students Mūzikas akadēmijā, un viņi arī bija toreiz studenti, un tā mēs roku rokā sadarbojāmies. Tā tapa tāds apcerīgs opuss drūmā noskaņā, kurš mani veda jaunās ārēs,” atcerējās komponists. 

Septiņu instrumentu simbiozē iekļāvās arī divi pasaules pirmatskaņojumi. 

“Dimitri Maronidi bieži vien sauc par elektronikas burvi, un man liekas, ka skaņdarba laikā var dzirdēt, ka ir tāda maza buršanās, kaut kas tāds ļoti interesants, un katru reizi tas skaņdarbs sanāk atšķirīgs,” norādīja Egliņa. 

“Jūtos, it kā būtu latvietis – šeit esmu bieži, jo mana sieva, komponiste Gundega Šmite nāk no Latvijas. Jūtos šeit kā mājās. Kokle ir tāds instruments, ar kuru var atklāt arī citas tradīcijas, un ir interesanti, kad kokles skaņu kombinē ar elektroniku. Sākumā tas likās kā liels izaicinājum, atklāju sev jaunus instrumentus, kokle ir labs materiāls, ar ko strādāt,” atzina Dimitris Maronidis. 

Tā kā lielākai par VEF Kultūras pils kamerzāles skatuvi pietaupīts vēl kāds pirmatskaņojums, tad abu kamermūzikas ansambļu tikšanās vienā koncertarēnā klausītājiem esot apsolāma.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti