100 Latvijas pirmizrādes

Imres Kālmāna "Monmartras vijolīte" jeb "Bohēma" ar laimīgām beigām

100 Latvijas pirmizrādes

Džeroma Kiltija "Mīļais melis" – sirsnīgi gaidīts, ilgi izrādīts

Ērika Ešenvalda opera "Augļu koks ir Jāzeps" – minimālisma skaistā uzvara

Ešenvalda opera «Augļu koks ir Jāzeps» – minimāliem līdzekļiem veidots okeāns

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Sagaidot Latvijas valsts simtgadi, Latvijas Radio 3 "Klasika" turpina atskatu uz 100 efektīgākajām Latvijas pirmizrādēm. Ērika Ešenvalda opera "Augļu koks ir Jāzeps", kas pasaules pirmizrādi piedzīvoja 2007. gada 6. jūnijā, bija piemērs, kā minimāliem līdzekļiem panākt maksimālu rezultātu. 

Ar šo iestudējumu operas žanrā pirmo reizi debitēja gan pats komponists, gan diriģents Māris Sirmais, gan arī režisors Gatis Šmits, bet libretu veidoja rakstniece Inga Ābele un dzejnieks Kārlis Vērdiņš.

Latvijas Nacionālās operas Jaunā zāle bija iekārtota vairāk nekā pieticīgi. "Absolūts minimālisms un askētisms!" atceras diriģents Māris Sirmais.

"Dekorācijas – mazs soliņš, ķeblītis, āda...

Un tieši tas bija šīs izrādes lielais uzvaras trumpis – ka ar ļoti minimāliem līdzekļiem tika panākts brīnišķīgi uzrunājošs iespaids. Tas piešķīra izrādei šarmu.

Ļoti personīgs, tuvs iestudējums, pēc kura daudzi teikuši labus vārdus par gaišo sajūtu. Kopiespaids palicis ļoti īpašs.”

Diriģents arī atzīmē neparasto pavadījuma sastāvu, kuru veidoja orķestra mūziķi, ansamblis "Altera Veritas", bet koris "Latvija" tika "pielietots" ne tikai kā koris, bet arī orķestra pavadījums.

"Katrreiz pirms izrādēm bija īpaša sajūta... Nebija arī ilgs laiks pagājis, kopš šo zemi bija pametis mans tētis – tāpēc Vecās Derības stāsts par attiecībām ar tēvu man bija ļoti īpašs," atceras galvenās lomas atveidotājs Jānis Apeinis.

"Kad pirmo reizi izdzirdēju šīs operas mūziku un "Altera Veritas", sajutos kā mājās," stāsta Jāzepa sievas Asnātes atveidotāja Kristīne Gailīte, ar sirsnīgām jūtām atceroties gaisotni, kas valdījusi Gata Šmita radītā iestudējuma laikā un arī izrādēs. "Īpaši prātā palicis mīlas duets. Jānis Apeinis bija brīnišķīgs partneris!”

Pēc pirmizrādes opera iemantoja tik lielu klausītāju atsaucību, ka tā kļuva par sarunas tematu daudzās radošās diskusijās, izpelnoties gan klausītāju, gan kritikas atzinību.

Pazīstamais stāsts par Jāzepu un viņa brāļiem šeit ieausts skaņurakstā, par ceļu karti izvēloties nevis Raini, bet gan stāstu no Vecās Derības. Šo faktu kā vienu no iestudējuma veiksmes atslēgām šodien min arī komponists Ēriks Ešenvalds, vaicāts, kas īsti bijis šīs izrādes veiksmes pamatā.

"Pirmkārt, tīrais teksta materiāls, kas netika muļķīgi apstrādāts ar egoistiskām ambīcijām. Otrs – augstākās raudzes izpildītāji. Bet tas, kā Māris to visu saauda kopā... Skaisti legato, izgaršotas kulminācijas, līdz pat skudriņām – tas bija okeāns."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti